ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Trick or Treat?

Το Halloween είναι ουσιαστικά η spooky γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” -«σκανταλιά ή κέρασμα». Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική  χροιά.

754b32e537077f5f6cb1a6229a60964f

Όσο η Ελμίνα πήγαινε σε βρετανικό σχολείο το έθιμο γιορταζόταν με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Βαλέρια Μπασινά, Ελμίνα Κατσαρού, Νέλλυ Φλουτάκου

Βαλέρια Μπασινά, Ελμίνα Κατσαρού, Νέλλυ Φλουτάκου

Κατ’ αρχήν, με την γιορτή του ίδιου του σχολείου, που την περίμεναν τα παιδιά πως και πως. Εμπνευσμένες μεταμφιέσεις, διάβασμα τρομακτικών παραμυθιών που γοητεύουν τα παιδιά, παιχνίδια, χειροτεχνίες, σε μία τεράστια γιορτή που ολοκληρωνόταν το ίδιο βράδυ με εντυπωσιακά fireworks.

97f664c72f9429358129d9a29b303c55
Στο πνεύμα του Halloween και εμείς, προμηθευόμασταν με κολοκύθες και διοργανώναμε ολόκληρα playdates για να τις μεταμορφώσουμε σε ό,τι θέλαμε ή ό,τι μπορούσαμε.

Καλαθάκια για κέρασμα!

Καλαθάκια για κέρασμα!

Το πορτοκαλί και το μαύρο κυριαρχούσαν στα σπίτια μας προς χάρη των παιδιών, και εγώ καταπιανόμουν με τα pumpkin breads, να τα στολίσω μέσα στις πελώριες κολοκύθες, να τα δέσω με πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες… Πάντως, οι κολοκύθες μας ήταν πραγματικά αριστουργήματα…

Treats...

Treats…

 

Οι δημιουργίες μου για τους φίλους της Ελμίνας...

Οι δημιουργίες μου για τους φίλους της Ελμίνας…

 

Η Βανέσσα Γερουλάνου και η Λένα Αργύρη-Λυριτζή καταπιάνονται με τις κολοκύθες μας!

Η Βανέσσα Γερουλάνου και η Λένα Αργύρη-Λυριτζή καταπιάνονται με τις κολοκύθες μας!

 

DIY2

Η Βανέσσα κρατάει μαχαίρι...

Η Βανέσσα κρατάει μαχαίρι…

 

...και απειλεί την κολοκύθα!

…και απειλεί την κολοκύθα!

 

van4van3lena&van

Με "κερατάκια"...

Με “κερατάκια”…

 

Halloween girls...

Halloween girls…

 

H Ελμίνα κάνει σκανταλιές με την κολοκύθα...

H Ελμίνα κάνει σκανταλιές με την κολοκύθα…

 

...στο πνεύμα της γιορτής!

…στο πνεύμα της γιορτής!

Καμιά φορά υπήρχαν και ατυχήματα, αλλά δεν το βάζαμε κάτω…

DIY...

DIY…

 

Αν σας σπάσει η κολοκύθα μην το βάλετε κάτω...

Αν σας σπάσει η κολοκύθα μην το βάλετε κάτω…

 

...shit happens...

…shit happens…

 

I HAD AN ACCIDENT!!!!

I HAD AN ACCIDENT!!!!

6dacfb04d136919a6ce8c343dc221803Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

01e7e388512993756dcf79d01f3696c0
Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (Τζακ) που κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Το φανάρι μας είναι έτοιμο!

Το φανάρι μας είναι έτοιμο!

 

Και της Σαλώμης!

Και της Σαλώμης!

Λοιπόν, χθες, αποφασίσαμε με τις φίλες μου να συνεχίσουμε το έθιμο, έστω κι αν η Ελμίνα δεν πάει σε βρετανικό σχολείο πια.

Η κολοκύθα του Δημήτρη...

Η κολοκύθα του Δημήτρη…

Όχι γιατί υιοθετούμε ξενόφερτες συνήθειες, έχουμε πολλές δικές μας, που τις ακολουθούμε και τις τιμάμε γενιές και γενιές.

Δεν χρειάζονται υπερβολές...

Δεν χρειάζονται υπερβολές…

 

Καμιά φορά όμως έχουν πλάκα!

Καμιά φορά όμως έχουν πλάκα!

 

d40c97cb6f47d6e34ceeb7827d828791Μας ενθουσιάζει όμως -ίσως και πιο πολύ από τα παιδιά- η όλη διαδικασία της προετοιμασίας της γιορτής, η οποία –ω, τι χαρά– συμβαίνει μία εποχή που τίποτα άλλο γιορτινό δεν έχεις να περιμένεις.
Άσε που είναι η μόνη μας ευκαιρία για να δοκιμάσουμε Gothic maquillage...Ίσως και ροζ ανταύγειες στα μαλλιά…
“Trick or Treat?”

Happy Halloween!

Happy Halloween!

error: Content is protected !!