ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Toy Stories: Τα εγκαίνια…

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν στον «Ελληνικό Κόσμο» τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης “Toy Stories, μιας συλλογής πολύτιμων και συλλεκτικών παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων).

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΣ,ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΖΑΠΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΖΑΠΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Περισσότερα από 180 παιχνίδια φόρεσαν τα καλά τους, γυάλισαν τις ρόδες τους, άνοιξαν τα παραθυρόφυλλά τους, κούρδισαν το ένα το άλλο και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» για να διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Η βραδιά ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμός του Ρένου Μιχαηλίδη, Προέδρου του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., δια στόματος του Φώντα Λάδη, Προέδρου της Εταιρείας «Μνήμες», και σύντομη περιγραφή της έκθεσης από την Ειρήνη Χαζάπη, επιμελήτρια της έκθεσης του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α..

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Επίσης, παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης, ο οποίος είναι ένας άρτιος ξεναγός στις ιστορίες των παιχνιδιών, με φωτογραφίες και πληροφορίες για όλα τα εκθέματα, διαθέσιμος στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου».

ΕΒΙΝΑ ΜΑΝΤΕΣΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

ΕΒΙΝΑ ΜΑΝΤΕΣΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

 ΗΛΙΑΣ & ΜΑΡΙΑ ΚΛΗ

ΗΛΙΑΣ & ΜΑΡΙΑ ΚΛΗ

Στη συνέχεια, μέσα στον παραμυθένιο χώρο του «Κάστρου των Ιπποτών» της Playmobil Hellas AE και δίπλα στο συλλεκτικό έκθεμα «Βικτωριανή πόλη» του Δημοσθένη Βαγγόπουλου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναυλία με τίτλο «Toy Stories», από την παιδική, εφηβική και νεανική ορχήστρα του «Ελληνικού Κόσμου» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κωνσταντινίδη. Στη συναυλία συμμετείχαν η ηθοποιός Μάγια Ντελέζου καθώς και οι παιδικές χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας. Η συναυλία συμπληρώθηκε με τις ερμηνείες της σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου και της τραγουδίστριας Άννας Μελίτη. Τα παιδικά τραγούδια που πλημμύρισαν τον «Ελληνικό Κόσμο» τη βραδιά των εγκαινίων είναι τραγούδια που είτε δημιουργήθηκαν για να συνοδεύουν ομαδικά παιδικά παιχνίδια είτε έχουν γραφτεί από ενήλικες για παιδικές παραστάσεις, δίσκους και παιδικές ταινίες.

toy2
Ακούστηκαν, επίσης, τραγούδια ενηλίκων εμπνευσμένα από παιδικά παιχνίδια. Η συναυλία άνοιξε με «Το βαλς της Χριστίνας», ένα κομμάτι της Μυρσίνης Κάργκαλη, μέλους της ορχήστρας του «Ελληνικού Κόσμου», που έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο σύνθεσης του διαγωνισμού Golden Key Music Festival των ΗΠΑ. Στο κλείσιμο της συναυλίας απολαύσαμε το παιδικό τραγούδι «Τα όνειρά μου» που παραχώρησε η μαέστρος και συνθέτρια Ευγενία Μανωλίδου αποκλειστικά στην ορχήστρα του «Ελληνικού Κόσμου». Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο χώρος της έκθεσης “Toy Stories” ήταν ανοικτός για τους επισκέπτες. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεναγήσεις από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς και να ανακαλύψουν τις ιστορίες των παιχνιδιών υπό τον ήχο ανέμελων και ξέγνοιαστων τραγουδιών. Την εμπειρία των παρευρισκομένων συμπλήρωσαν τα δύο έργα σύγχρονης τέχνης που επέλεξε η Βάνα Βερροιοπούλου ειδικά για την έκθεση “Toy Stories” και επιχειρούν να προβληματίσουν τον επισκέπτη ως προς τα δικαιώματα των παιδιών, υπερβαίνοντας την ιστορική αφήγηση ή τη νοσταλγική ενέργεια μιας συλλογής: το γλυπτό “Schoolboy – Μαθητής” του Βαγγέλη Λιουδάκη και τη βιντεοπροβολή “Don’t speak, eat – Μη μιλάς, φάε” του Ασήμη Αλεξίου.

toy3

toy5

toy6

toy4

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!