ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Τουταγχαμών: Ταξίδι στην Αιωνιότητα”: Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στον Αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή που μας πέρασε, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Τουταγχαμών: Ταξίδι στην Αιωνιότητα».
Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες τονίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, αλλά και τη διασύνδεσή του με τον ελληνικό: «Τον πολιτισμό μας τον κατανοούμε καλύτερα αν τον δούμε σε σύγκριση με άλλους ιστορικούς πολιτισμούς,  με τους οποίους βρισκόταν σε διαρκή επαφή κι αλληλεπίδραση. Κι αυτή η επίδραση είναι εμφανής ακόμη και στο όνομα της Αιγύπτου, που σύμφωνα με τον  Στράβωνα  προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «Αιγαίο» και «υπτίως», δηλαδή «κάτω από το Αιγαίο». Τα εντυπωσιακά πιστά αντίγραφα της έκθεσης κατασκευάστηκαν με εξαιρετική λεπτομέρεια στην Αίγυπτο από έμπειρους τεχνίτες και αποτελούν ακριβή αντίγραφα από τα πρωτότυπα, που βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και του Λούξορ, στο Βρετανικό Μουσείο, εντός του βασιλικού Τάφου και σε άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου και προσφέρουν μία σαφή εικόνα του μεγαλείου του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού».
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να ξεναγηθούν από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του «Ελληνικού Κόσμου».
Η έκθεση λειτουργεί τις καθημερινές με ξεναγήσεις για σχολεία και τα Σαββατοκύριακα.

Ουρανία Εφραίμογλου, Μαρία Φρεζάδου

Μαρία Φρεζάδου, Ουρανία Εφραίμογλου

Ειρήνη Νταϊφά, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Ειρήνη Νταϊφά, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Γιάννης Σαμοθράκης (Τμηματάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Εθιμοτυπίας Αντιπλοίαρχος ΠΝ), Δημήτρης Εφραίμογλου, Αναστάσιος Μιχέλης (Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Εθιμοτυπίας ΓΕΝ Πλοίαρχος ΠΝ)

Γιάννης Σαμοθράκης (Τμηματάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Εθιμοτυπίας Αντιπλοίαρχος ΠΝ), Δημήτρης Εφραίμογλου, Αναστάσιος Μιχέλης (Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Εθιμοτυπίας ΓΕΝ Πλοίαρχος ΠΝ)

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Αϊνόλα Τερζοπούλου

Αϊνόλα Τερζοπούλου, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Γιώργος Μιχαλαντωνάκης

Νίκη Μπουτάρη, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Νίκη Μπουτάρη, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Λούκα Κατσέλη

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Λούκα Κατσέλη

 David Andrews, Σοφία Εφραίμογλου, Άντζυ Μαργαρίτη Andrews

David Andrews, Σοφία Εφραίμογλου, Άντζυ Μαργαρίτη Andrews

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Ρίτα Πικρού – Μωραϊτάκη, Ουρανία Εφραίμογλου

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Ρίτα Πικρού – Μωραϊτάκη, Ουρανία Εφραίμογλου

It’s good to know:
Η έκθεση «ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ- Ταξίδι στην Αιωνιότητα» δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν, να πάρει μέρος στην ανασκαφή του σπουδαίου Βρετανού αρχαιoλόγου Howard Carter και να νιώσει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό από το πλήθος και τη λάμψη των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν τον νεαρό Φαραώ στη μετά-θάνατον ζωή. Τα πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών από τον τάφο του Τουταγχαμών που παρουσιάζονται στην έκθεση και που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων, προσφέρουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
Οι περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, αγάλματα διάσημων βασιλιάδων, του ίδιου του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης (συζύγου του Ακενατών, αλλά όχι και μητέρας του Τουταγχαμών), ο διάσημος «Τάφος της Μάγια», της παραμάνας του και η «στήλη της Ροζέτα», η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, η αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του Τουταγχαμών, αποτελούν την εισαγωγή στην έκθεση.
Οι μούμιες του Τουταγχαμών και των παιδιών του, ο χρυσός του θρόνος, η περίφημη ταφική μάσκα, οι εντυπωσιακές χρυσές σαρκοφάγοι, αρχαίες αιγυπτιακές λάρνακες, περίτεχνα αγάλματα αρχαίων Αιγύπτιων θεών, αναπαραστάσεις με ιερογλυφικά, ακριβή αντίγραφα των ευρημάτων που ανακάλυψε το 1922 ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter στον πρώτο βασιλικό τάφο που βρέθηκε ασύλητος, είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά εκθέματα.
Τα εντυπωσιακά ρεαλιστικά αντίγραφα της έκθεσης κατασκευάστηκαν με εξαιρετική λεπτομέρεια και μελέτη στην Αίγυπτο από έμπειρους τεχνίτες και αποτελούν ακριβή αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα τέχνης, που βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και του Λούξορ, στο Βρετανικό Μουσείο, εντός του βασιλικού Τάφου και σε άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Προσφέρουν λοιπόν, μία σαφή εικόνα του μεγαλείου του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Τουταγχαμών: Θρύλοι, μύθοι και η ιστορική πραγματικότητα
Η ιστορία του βασιλιά Τουταγχαμών παρέμεινε άγνωστη για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την ανακάλυψη του τάφου του το 1922 από τον Howard Carter. Το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε ασύλητος, καθώς και τα χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν, μετέτρεψαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους διασημότερους Φαραώ της Αιγύπτου. Ο χρυσός βασιλικός θρόνος, μια χρυσή άμαξα, η νεκρική μάσκα, η σαρκοφάγος του, έπιπλα και όπλα, όλα χρυσά ή επίχρυσα, που ανακαλύφθηκαν μαζί με τη μούμια του νεαρού βασιλιά προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία για τη μελέτη της εποχής.
Ο Τουταγχαμών βασίλευσε περίπου 9 χρόνια (1333-1323 π.Χ.), καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα αίτια του θανάτου του. Ο τάφος του βρίσκεται στην περίφημη «Κοιλάδα των Βασιλέων». Λόγω του ξαφνικού του θανάτου λέγεται ότι θάφτηκε σε θάλαμο που προοριζόταν για τον βεζίρη του. Ο θάνατος πολλών μελών της ομάδας του Κάρτερ λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου ενέπνευσε τον περίφημο θρύλο της «Κατάρας του Τουταγχαμών» και έδωσε τροφή σε άπειρα δημοσιεύματα, ακόμα και σε χολιγουντιανές ταινίες φαντασίας.

Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος

Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ 09:00 – 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 – 13:30
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 – 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 – 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 18:00

Τιμές εισιτηρίων

Ενηλίκων: 7€, παιδικό: 5€

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!