ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε έργα του σπουδαίου Γιώργου Ζογγολόπουλου!

Στον φιλόξενο και άκρως ταιριαστό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενείται από χθες και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 η μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο Τα έργα ηχούν σαν μουσική.

Άποψη έργων της έκθεσης
Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες στο Φουαγιέ του τρίτου ορόφου του Οργανισμού παρουσία εκατοντάδων Θεσσαλονικέων, οι οποίοι θαύμασαν από κοντά 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη που αγάπησε και αγαπήθηκε από τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Κατερίνας Κοσκινά.

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ με τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη μπροστά στο γλυπτό Νεφέλη
Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης,  αναφέρθηκε στη σχέση της πόλης με τον Ζογγολόπουλο που εκτός από το γνωστό γλυπτό «Cor-ten» στη ΔΕΘ και τις «Ομπρέλες» στην παραλία της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν συνολικά εννέα γλυπτά στο δημόσιο χώρο της πόλης που την κοσμούν εδώ και χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια χώροι του Μεγάρου αξιοποιούνται εναλλακτικά για άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και η γλυπτική. «Εξ ορισμού», σημείωσε, «η Τέχνη είναι πολυδιάστατη. Δεν περιορίζεται στα όρια της μουσικής, δεν εκφράζει μόνο το θέατρο, αλλά επεκτείνεται στη γλυπτική, τη ζωγραφική και αποκτά μια σφαιρική και πολυσύνθετη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανησυχίας και έκφρασης. Σε αυτήν τη λογική φιλοδοξούμε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει την πλατεία και τους χώρους κυριότητας του σε μια ανοιχτή δημόσια γλυπτοθήκη».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκος Θεοδωρίδης παρουσιάζοντας το γλυπτό Γοργοπόταμος Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Ως «κονκισταδόρο της τέχνης» περιέγραψε τον Γιώργο Ζογγολόπουλο ο ανιψιός του και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, εξηγώντας ότι διαρκώς αναζητούσε καινούργια πράγματα, μεθόδους και υλικά που στο τέλος τα κατακτούσε. «“Το νερό είναι το αίμα των έργων μου”, έλεγε και τα έκανε να κινούνται με το νερό», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τόλμησε να κάνει έργα μεγάλης κλίμακας τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις αλλά με λεπτομερή σχέδια έχοντας πάντοτε στο μυαλό του το όραμα του μεγάλου έργου. Τα έβλεπε σαν αρχιτεκτόνημα που εντασσόταν στο τοπίο».

Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από το αφιέρωμα της Art Thessaloniki 2022 με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και ύστερα από την επίμονη απαίτηση του κόσμου μια μεγάλη έκθεση με έργα του Γ. Ζογγολόπουλου φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» ανέφερε από την πλευρά του ο Ιδρυτής και Καλλιτενχικός Διευθυντής της Art Thessaloniki κ. Παντελής Τσάτσης.

Ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Art Thessaloniki κ. Παντελής Τσάτσης
Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας
Photo credits: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

«Δεδομένου ότι πρόκειται για Τέχνη που διευρύνει τους αισθητικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, μιας και όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης “τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική”, δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από τον Οργανισμό μας να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα έργα» τόνισε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ιστορίας της Τέχνης – Μουσειολόγος κα Κατερίνα Κοσκινά
Photo credits: Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, κα Κατερίνα Κοσκινά, περιγράφοντας τα έργα που φιλοξενούνται στο φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 εξήγησε ότι η σημαντικότερη ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν, μουσικός τρόπος που έβλεπε τον κόσμο. «Τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη» και επισήμανε ότι «είχε τη δυνατότητα να διασχίσει έναν αιώνα που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη» και πως «ήταν σημαντικός διανοούμενος με μεγάλη συνείδηση του τι είναι ο άνθρωπος και ποια η σχέση του με τον κόσμο».

error: Content is protected !!