Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός διοργανώνει στη Σύρο την έκθεση των Βαγγέλη Κύρη & Anatoli Georgiev!

10/05/2022 • ART, IT'S CHIC TO BE GREEK

Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παρουσιάζει τον Ιούνιο στη Σύρο την έκθεση «ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ» με φωτογραφικά πορτραίτα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev. Τα έργα που θα εκτεθούν, συνιστούν μια πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση των ενδυμασιών της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Πρόκειται για τμήμα ενός συνόλου το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών με το ΕΙΜ, εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματός του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα παρουσιαστεί στην έδρα του στο κτήριο της Π. Βουλής, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Λεπτομέρεια -Φορεσιά Χίου, 18ος αι.

Φορώντας τις αυθεντικές τοπικές και επώνυμες ενδυμασίες της Συλλογής, πρόσωπα του σήμερα, μοντέλα ή μη, μεταμορφώνονται μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βαγγέλη Κύρη, ενώ η κάθε αποτύπωση αποκτά μοναδική ταυτότητα χάρη στη χειροποίητη σφραγίδα της κεντητικής τέχνης του Anatoli Georgiev. Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης ξεχωρίζουν τα πορτραίτα μέσα από τα οποία προβάλλονται οι σπάνιες τοπικές ενδυμασίες της Λήμνου, της Ίου και των Ψαρών, ενδυμασίες αγωνιστών, πολιτικών και ιστορικών προσώπων του 19ου αιώνα (Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Γεννάδιος, βασιλιάς Όθωνας, Ρόζα Μπότσαρη κ.ά.) καθώς και ενδυμασίες από τη Μ. Ασία, τον Πόντο και την Αν. Θράκη. Προσεγγίζοντας το παρελθόν με συγκίνηση και σεβασμό, μέσα από την ιστορική αξία των εθνικών κειμηλίων, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης αλλά κυρίως το αισθητικά υψηλό αποτέλεσμα της δουλειάς των δύο δημιουργών, η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια στιγμή μνήμης ανάμεσα στις επετείους της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του 1922.

Λεπτομέρεια Ενδυμασία του Ιωάννη Γενναδίου, 19ος αι. ⒸΒ. Κύρης-Α. Georgiev

Διοργάνωση: Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός Επιμέλεια: Έρικα Βασιλείου Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη – Σύρος Διάρκεια έκθεσης: 6 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons