Το Fay’s Control συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιο Αυγερινό

24/05/2021 • PEOPLE

Η τυχαία συνάντηση μου με την Εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιωάννα Παλιβού, την ημέρα της επίσκεψης μου στο Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας, στάθηκε αφορμή για την γνωριμία μου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιο Αυγερινό και εν συνεχεία τόσο με το σπουδαίο έργο της μακράς πορείας του ΕΕΣ όσο με τις ακούραστες και ακατάπαυστες δράσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η σύντομη μα ουσιαστική συζήτηση μας με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μας χαρίζει τα πιο πολύτιμα μηνύματα για την καταλυτική συμβολή των εθελοντών του Οργανισμού που τους χαρακτηρίζει “το Α και το Ω του Ερυθρού Σταυρού”  καταλήγοντας πως “χωρίς αυτούς τους ανθρώπους με το περίσσευμα ψυχής τίποτα δεν θα ήταν εφικτό”.
Μιας και η κουβέντα αυτή με τον Dr. Αντώνιο Αυγερινό, συνέπεσε με την ημέρα της πρώτης δόσης του Εμβολιασμού μου κατά του Covid-19, έχει ξεχωριστή σημασία στην καρδιά μου.

Με ποιους τρόπους ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει καλύψει λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έχει αποσυμφορήσει το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, συνέχισε, εντατικοποίησε και πολλαπλασίασε τις δράσεις παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πετυχαίνοντας να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ μέσα από προγράμματα και δράσεις που υλοποιούνται από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Τομέα Υγείας σε Αθήνα και 28 Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι: 1. Παρουσία του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού του ΕΕΣ, με κινητές ομάδες υγείας όπου παρίστανται καθημερινά παρέχοντας υπηρεσίες υγείας, σε Δομές Φιλοξενίας μετακινούμενων πληθυσμών, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και με ομάδα υγείας εξυπηρετώντας τις Δομές Φιλοξενίας στον Αστικό ιστό της Αττικής. 2. Μέσω των σταθερών Δομών του, όπως οι Εκπαιδευτικοί Υγειονομικοί Σταθμοί, παρέχονται υπηρεσίες υγείας, δράσεις για την Προαγωγή της Υγείας και της Υγιεινής, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. 3. Μέσω των Υπηρεσιών Νοσηλείας στο Σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με την παροχή υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και εξερχόμενους από νοσηλευτικά ιδρύματα. 4. Στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο διασποράς της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιούνται δράσεις ενεργητικής επιτήρησης στα σημεία εισόδου αρχαιολογικών χώρων Αττικής και Περιφέρειας, σε Δικαστικά Μέγαρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υποθηκοφυλακείο, σε Σωφρονιστικά καταστήματα και σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις κοινού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και την ορθή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. 5. Επίσης διενεργούνται πλέον σε καθημερινή βάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid – 19 (rapid test) σε Δικαστικά Μέγαρα της Αττικής, δράση που θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δήγμα των δράσεων που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ. από την έναρξη αυτής της φοβερής πανδημίας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθεί αρωγός της Ελληνικής κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για αίμα. Πως ανταποκρίνεται ο ΕΕΣ μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα και να πετύχει τους στόχους του;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Περιφερικά Τμήματα συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και επιτήρησης μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)  ώστε να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος. Ειδικά σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, που ο φόβος των πολιτών είναι δικαιολογημένος να πλησιάσουν τα νοσοκομεία  και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας έχουν επίπτωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, και προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα και να πετύχει τους στόχους του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεργάζεται με τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. Οργανώνει και συντονίζει εθελοντικές αιμοδοσίες την εποχή του covid-19, τηρώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο και προσαρμόζει τις εξορμήσεις των εθελοντικών αιμοδοσιών σε ασφαλή περιβάλλον για τους αιμοδότες εκτός νοσοκομείου, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί πολίτες που επιθυμούν να αιμοδοτήσουν στον εργασιακό τους χώρο. Επιπλέον ενισχύει  και επιβραβεύει τους εθελοντές αιμοδότες να αιμοδοτούν συστηματικά τρεις φορές ετησίως. Εκπαιδευμένοι εθελοντές με την καθοδήγηση προσωπικού εφαρμόζουν πιστά τα τηρούμενα μέτρα για ασφαλή αιμοδότηση ώστε να μην κινδυνέψει καμία ζωή  και να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος.

Έχετε αναδειχθεί σε βασικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ στο Προσφυγικό ενώ πρωταγωνιστείτε με την παροχή βοήθειας σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς και πλημμύρες. Γιατί επιμένουν, ορισμένοι μηχανισμοί, να κλονίσουν τα θεμέλια του ΕΕΣ;
Η άμεση ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες κοινωνικές και υγειονομικές εξελίξεις απέδωσε στον Ε.Ε.Σ. έναν ενεργό ρόλο στην προαγωγή υγείας. Εν μέσω πανδημίας και ως κύριος συνεργάτης του ΕΟΔΥ σε όλο το Προσφυγικό, σε συνδυασμό με την άμεση παρουσία μας σε καταστροφές από σεισμούς και πλημμύρες, τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το Μεταναστευτικό και πολλά άλλα, καθιστούν τον ΕΕΣ κύριο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσω την πληθώρα δράσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς ο όγκος τους είναι τεράστιος. Θεωρώ όμως υποχρέωση να σταθώ στην πρωτοποριακή αντίληψη, στη χρηστή διαχείριση, στην ορθολογική αξιοποίηση εθελοντών και επαγγελματικού προσωπικού, καθώς και στην απομάκρυνση των αναχρονιστικών μεθόδων, οι οποίες είχαν εξελιχθεί σε «καρκίνωμα» για τον Οργανισμό μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα αλλά απαίτηση των πολιτών και όλων των Ερυθροσταυριτών. Οι αλλαγές αυτές όμως συναντούν συχνά αντιδράσεις από τους γνωστούς θιασώτες του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίοι παρουσιάζονται για πολλοστή φορά με τη γνωστή δήθεν κουλτούρα που παράγει μόνο αδιέξοδα, πολέμιοι της παραγωγικής δημιουργικότητας και αρνητές των όποιων αλλαγών, δακτυλοδεικτούμενοι πλέον για την προσπάθεια διατήρησης ενός αντιπαραγωγικού θερμοκηπίου στον Οργανισμό. Σε στενή και άρρηκτη σχέση με το παρελθόν, δρουν υπογείως για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών τους, αποσιωπώντας το βαρύ τίμημα που επέφεραν οι σκοπιμότητες των πράξεών τους και αδιαφορώντας για το μείζον ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης του Ερυθροσταυρικού Δικαίου. Μεθοδεύουν εδώ και χρόνια τον ακρωτηριασμό του ΕΕΣ για δικά τους οφέλη, δρώντας με αναχρονιστικές πρακτικές, με τις οποίες προσπαθούν να παραμείνουν στο προσκήνιο. Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι ο ΕΕΣ είναι πλέον θωρακισμένος ώστε να αναχαιτίσει αξιόμεμπτες πρακτικές και προστατεύεται επαρκώς από τις παθολογικές εκδηλώσεις εσωστρέφειας και επιστροφής στο παρελθόν.

Τον τίτλο του Επιτίμου Μέλους του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει απονείμει στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Συλλόγου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρει ο Οργανισμός στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ, αλλά και τη συνολικότερη και διαχρονική προσφορά του προς την ελληνική κοινωνία.

Πως σκοπεύετε να ενδυναμώσετε το εθελοντικό «ρεύμα» και να προσελκύσετε περισσότερα νεαρά άτομα να ενταχθούν σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια;
Η σημασία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού και της κατανάλωσης αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Οι δράσεις εθελοντισμού και η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα της μετάβασης της κοινωνίας σε κοινωνία υπεύθυνων πολιτών όπου οι πολίτες από απλοί χρήστες ή κριτές των δρώμενων γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες του κόσμου που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από εθελοντές με ευγενής άμιλλα που θα θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς, εθελοντές που θα καθοδηγούν, θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τους καινούριους ώστε να εμπεδώσουν το νέο μήνυμα που θέλουμε να διοχετεύσουμε παντού. Παρακαλώ θερμά τις νέες και τους νέους μας να γίνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να συμπορευθούμε όλοι μαζί στον ωραίο δρόμο του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.

It’s good to know: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:

– Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.

– Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Αν θέλετε να ενισχύσετε το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πατήστε εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons