ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Tο Alkemeya στο The Pop Up Project “Christmas in the Garden”!

Έχοντας ζήσει για πάνω από μία δεκαετία σε δύο από τις πιο κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες της Ευρώπης, το Λονδίνο και το Παρίσι, η Δάφνη επέστρεψε πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα με όνειρο να δημιουργήσει τη δική της συλλογή κοσμημάτων. Μια συλλογή που φέρει κάτι διαχρονικό, αυθεντικό και απαράμιλλο… κάτι από Ελλάδα. Έτσι, πριν από περίπου 6 μήνες, κάπου στην Αθήνα, σε ένα σπίτι γεμάτο κούτες και από μία γυναίκα γεμάτη εμπειρίες και εικόνες, γεννήθηκε το Alkemeya.

Και ενώ σε κάποιους ίσως το διάστημα αυτό φανεί σύντομο, όπως η ίδια μας λέει “την ιδέα την είχα για χρόνια στο μυαλό μου”. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως χρυσό, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες η Δάφνη σχεδίασε ένα κόσμημα αιώνιο και άφθαρτο. Αντλώντας έμπνευση από την φύση, την ιστορία, αλλά και από τις γυναίκες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, για την Δάφνη Τσιτσιλιάνη το κόσμημα δεν είναι απλά ένα όμορφο αντικείμενο, είναι μια διαρκής μορφή προσωπικής έκφρασης, που απεικονίζει μια ιδέα για το ποιοι είμαστε και μας υπενθυμίζει πως ακόμα κι αν ζούμε σε ένα κόσμο μεταβλητό, υπάρχει μια βαθύτερη αιώνια ροή πραγμάτων που μας κρατά κοντά στις ρίζες μας και μας ενώνει με το παρελθόν μας.

Η ιδέα
Για την Δάφνη η ιδέα έκφρασης μέσα από το κόσμημα ξεκίνησε όταν ζούσε στο Παρίσι, καθώς η αισθητική και η τέχνη του Παρισιού στάθηκαν τεράστια πηγή έμπνευσης για εκείνη. “Νομίζω όμως πως η ανάγκη υλοποίησης αυτού του ονείρου έγινε πιο έντονη όταν έχασα την γιαγιά μου πριν ένα χρόνο και υποσυνείδητα ένιωσα ότι πρέπει κάπως να την κρατήσω κοντά μου μέσα από κάτι. Πριν πεθάνει μου έδωσε ένα δαχτυλίδι της και όταν το φοράω την νιώθω κοντά μου. Έχω συνδυάσει πολύ τα κοσμήματα με αυτούς που τα φοράνε καθώς πιστεύω ότι ένα κόσμημα διαφυλάει την αύρα του ανθρώπου που το φοράει και αυτή η αύρα δεν πεθαίνει ποτέ, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος δεν είναι πια στη ζωή. Το Alkemeya είναι ένα αφιέρωμα στις γυναίκες της οικογένειας μου που με μεγάλωσαν.”

Η αγάπη της για το κόσμημα παρόλα αυτά ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχεις τις ρίζες του στα βιώματα από την παιδική της ηλικία. “Νομίζω η αγάπη μου για το κόσμημα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και πριν καν καταλάβω αυτή μου την αγάπη συνειδητά. Σαν παιδί συνήθιζα να κοιτάζω τα συρτάρια της γιαγιάς μου, βρίσκοντας κάθε είδους θησαυρούς και πολύτιμους λίθους που είχαν απομείνει από τη ζωή της στην Αφρική. Μια ζωή που αναβίωνε στις ιστορίες που μου έλεγε πριν κοιμηθώ. Ιστορίες από έναν μακρινό κόσμο τόσο μαγικό και διαφορετικό από τον δικό μου. Το αγαπημένο μου κομμάτι ήταν ένα χρυσό βραχιόλι νόμισμα που ονομάζεται «Τάβορα». Το νόμισμα απεικονίζει έναν ελέφαντα που χρονολογείται από το 1916. Ήταν το δώρο που έκαναν οι γονείς τ ης προγιαγιάς μου για την γέννηση της. Το νόμισμα Τάβορα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς διορίστηκε νόμισμα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Κόπηκε από μια γερμανική τράπεζα σε μια προσαρμοσμένη αμαξοστοιχία στο Τάβορα, μετά την πτώση του μεγάλου λιμανιού της Γερμανίας, Dar-es-Salaam, στους Συμμάχους. Νομίζω αυτές οι ιστορίες τις οικογένειας μου που άκουγα ως παιδί για την Αφρική και για ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια στη ζωή ήταν μεγάλη τροφή έμπνευσης για μένα καθώς χρησιμοποιούσα μόνο την φαντασία μου για να τις αναβιώσω και να τις απεικονίσω στο μυαλό μου.”

Το όνομα
Το όνομα εμπνεύστηκε από την τέχνη της αλχημείας. Η Alchemia είναι ένας αρχαίος κλάδος της φυσικής φιλοσοφίας που προσπάθησε να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο και τις συνεχόμενες μεταβολές που υφίσταται και να δημιουργήσει κάτι σταθερό και αιώνιο όπως είναι ο χρυσός. Στην προσπάθεια αυτή δημιούργησαν μια γλώσσα συμβολισμών που εξηγούσε αυτές τις φυσικές μεταβολές. “Ειδικά σήμερα στον Δυτικό κόσμο και στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε αυτές οι συνεχείς αλλαγές είναι φοβερά αισθητές και φαίνονται επίσης στον τρόπο κατανάλωσης μας. Τα πράγματα που αγοράζουμε είναι φτιαγμένα για να έχουν ένα μικρό κύκλο ζωής ώστε να τα αγοράσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε και μετά να τα πετάξουμε. Αυτό που είναι συναρπαστικό με τον χρυσό και τις πολύτιμες πέτρες είναι η αιωνιότητα τους. Ότι είναι τα ίδια για εκατομμύρια χρόνια. Νομίζω πως αυτή είναι η ιδέα που συνοψίζεται στο Alkemeya. Ότι ακόμα κι αν ζούμε σε ένα κόσμο μεταβλητό, υπάρχει μια βαθύτερη αιώνια ροή πραγμάτων που μας κρατά κοντά στις ρίζες μας και μας ενώνει με το παρελθόν μας.”

Τα κοσμήματα

Τα υλικά που χρησιμοποιεί αντιπροσωπεύουν τη διαχρονικότητα του κοσμήματος Alkemeya. “Χρησιμοποιώ χρυσό, ασήμι και πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες επειδή πιστεύω πολύ στη διαχρονικότητα των υλικών και την αφθαρσία της ύλης. Αν διαβάσει κανεις την ιστορία των λίθων και τις χώρες προέλευσης είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Το σκουλαρίκι Yasmine Starlite Dream Catcher για παράδειγμα διαθέτει την πέτρα Starlight Zircon η οποία είναι ένας ιστορικός κρύσταλλος που χρονολογείται 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι δηλαδή τόσο παλιός όσο η ίδια η γη! Είναι συναρπαστικό άμα κάτσεις και το σκεφτείς ότι μπορεί αυτός ο κρύσταλλος να δημιουργήθηκε την ώρα που δημιουργείτο η γη.”

Η διαχρονικότητα

“Στην προσωπική μου ζωή φοράω κοσμήματα και δεν τα βγάζω ποτέ. Κοιμάμαι, αθλούμαι, κολυμπάω μαζί τους και δεν υφίστανται αλλοιώσεις. Για μένα κόσμημα είναι αυτό το οποίο δεν φθείρεται με τον χρόνο. Για μένα το κόσμημα δεν είναι απλά ένα όμορφο αντικείμενο, είναι μια διαρκής μορφή προσωπικής έκφρασης, που απεικονίζει μια ιδέα για το ποιοι είμαστε. Έχοντας μεγαλώσει σε μια μητριαρχική οικογένεια που τα κοσμήματα έχουν περάσει από πολλές γενιές νιώθω ότι το κάθε κόσμημα κρατάει μέσα του τις ιστορίες γυναικών που το φόρεσαν. Πολλές φορές κοιτάζω φωτογραφίες παλαιότερων γενεών και βλέπω να φοράνε τα κοσμήματα που τώρα φοράω εγώ και σκέφτομαι πόσες ανείπωτες ιστορίες κρύβονται μέσα σε αυτά. Έχοντας δει πως ένα κόσμημα μπορεί να αναβιώσει έναν άνθρωπο που δεν είναι πια στη ζωή, η και μια ολόκληρη εποχή είναι για μένα μαγικό. Σκοπός μου είναι η διαχρονικότητα των κοσμημάτων ώστε να μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά ξυπνώντας ιστορίες, σύνδεσμο με τους προγόνους μας αλλά και την αίσθηση της μοναδικότητας.”

 

Η έμπνευση
“Νομίζω εμπνέομαι από πολλά είδη πραγμάτων και οι ιδέες φαίνεται να μεγαλώνουν μέσα μου με υποσυνείδητο τρόπο, ακόμη και πριν αρχίσω να σχεδιάζω τη συλλογή μου. Έχω αρκετές συλλογές που δημιουργήθηκαν από διαφορετικές πηγές έμπνευσης.”

“Υπάρχει η συλλογή Alchemie που είναι η αναδημιουργία των “αλχημιστικών” συμβόλων. Η συλλογή Foret η οποία εμπνεύστηκε από τη φύση και συγκεκριμένα από την χλωρίδα και την πανίδα που βρίσκουμε στα δάση. Τα δάσος και όλοι αυτή η ποικιλία χρωμάτων που βλέπουμε στα φυτά, τα ζώα και τους μικροοργανισμούς είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Επίσης η συλλογή Foret είναι ένα αφιέρωμα στην σημαντικότητα των δασών μας και πως η ευημερία τους είναι η πηγή της ζωής μας στην κυριολεξία ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύει η γη με την οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου και το global warming.”

“Την φαντασία μου την ξυπνάνε γενικά τα στοιχεία της φύσης, ο ουρανός και το σύμπαν που είναι κάτι το άπιαστο και ακατανόητο το οποίο το βλέπουμε από μακριά.”

Η συλλογή Uranus είναι εμπνευσμένη από τον ουρανό, το φεγγάρι, τα αστέρια και τους πλανήτες. Το Uranus Είναι μια υπενθύμιση ενός σύμπαντος που είναι μεγαλύτερο από την ύπαρξή μας. Η συλλογή Egyptian είναι μια αναγνώριση ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς που έχει σχηματίσει τις ρίζες του σύγχρονου κόσμου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέπτυξαν θεμελιώδη κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούσαν. Ενθουσιάστηκαν από την κίνηση του ήλιου και των πλανητών και ανέπτυξαν πολύ εξελιγμένες θεωρίες για να κατανοήσουν τις δυνάμεις της φύσης. “Εκτός όμως από την φύση και την ιστορία, μεγάλη έμπνευση για μένα είναι και οι γυναίκες οι οποίες είχαν και έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Πολλά από τα κοσμήματα είναι αφιερωμένα σε κάποιες ξεχωριστές γυναίκες που με σημάδεψαν. Τα ονόματα γυναικών που έχει κάθε κόσμημα δεν είναι τυχαία.”

To κόσμημα Alkemeya
“Νομίζω η γυναίκα και ο άντρας που φοράνε Alkemeya αγαπούν την τέχνη, η οποια είναι διαχρονική και αναλλοίωτη στο χρόνο. Θέλω όταν τα φοράνε να νιώθουν πόσο δυνατοί είναι. Επειδή φοράνε ένα κόσμημα το οποίο φέρει ένα συμβολισμό ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί και να πάρει χρώμα από τις προσωπικές ιστορίες του καθένα. Θέλω το κόσμημα αυτό να να είναι ένας αγγελιοφόρος της ιστορίας στο χρόνο και στην αλλαγή των γενεών. Είναι για μένα ένα πραγματικό αφιέρωμα στην διαχρονικότητα της ψυχής.”

Το περιβάλλον
“Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πιθανές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικά την προμήθεια πολύτιμων υλικών και πολύτιμων λίθων σε μακρινές χώρες. Ως ένα νέο brand, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε την πλήρη κυριότητα και τον έλεγχο σε κάθε βήμα της παραγωγής αλλά αυτό που κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε μόνο με αξιόπιστους προμηθευτές που μπορούν να εγγυηθούν τα ίδια πρότυπα και πιστεύω με εμάς. Αγαπάμε τον πλανήτη μας και κύριο μέλημα μας είναι να αντανακλάται αυτή η αγάπη στα υλικά και την κατασκευή των κοσμημάτων μας.”

Το μέλλον
“Το όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να ανοίξω ένα μαγαζί Alkemeya στο Παρίσι. Στο Παρίσι βίωσα τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής μου. Παντρεύτηκα, γέννησα τις κόρες μου αλλά και βίωσα τον θάνατο ενός πολύ κοντινού μου προσώπου. Το Παρίσι είναι μια πολύ σημαδιακή πόλη για μενα και το αγαπώ πάρα πολύ. Επίσης η ιδέα Alkemeya γεννήθηκε στο Παρίσι οποτε θα ήθελα κάποια στιγμή να υπάρχει και στο Παρίσι σε φυσική μορφή.”

Τα κοσμήματα Alkemeya μπορείτε να τα βρείτε στο www.alkemeya.com, ενώ ολοκληρωμένη τη συλλογή θα τη βρείτε στο The Pop Up Project “Christmas in the garden”, τη Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 20.00′ το βράδυ, στο απόλυτα ασφαλές περιβάλλον του κήπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.


Join us & Bring friends!

It’s good to know: Η Δάφνη Τσιτσιλιάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα 18 της χρόνια φεύγει για το Λονδίνο για να σπουδάσει Λογοτεχνία και Θέατρο στο Queen Mary University of London ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα υποκριτικής στην σχολη GFCA και στην RADA. Μετά το Bachelor Degree συνέχισε τις σπουδές και αποφοίτησε με Master’s degree σε τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες από το King’s College University of London. Στη συνέχεια δούλεψε ως Media Planner στην Carat UK αλλά και για μεγάλα brands όπως η Beiersdorf, η LEGO και η Diageo. Μετά ALKEMEYA FINE JEWELLERY 9 από 9 χρόνια στο Λονδίνο μετακομίζει στο Παρίσι μετά από μια τυχαία αλλά μοιραία συνάντηση με τον σύζυγο της στις Σπέτσες όπου έκανε τουρισμό. Στο Παρίσι δούλεψε στην Ogilvy ως Social Account Manager για brands όπως η Chanel και η Nespresso. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε 2 κόρες ενώ πριν λίγους μήνες μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αθήνα.

error: Content is protected !!