ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Talk of the town: Η μεγάλη επιστροφή της Αrt Athina 2022!

Δυναμικά επιστρέφει η Art Athina στην εικαστική σκηνή μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας. Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτεχνών και επισκεπτών, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 διοργανώσεις, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης  συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

«Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή της Art Athina στην κανονικότητα μετά την πανδημία και μαζί ένα ανανεωμένο ξεκίνημα για τον θεσμό, ο οποίος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, καθώς έχει καταφέρει να μετασχηματίζεται, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερες συνέργειες με θεσμούς και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Πανελληνίου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η οποία και ανακοίνωσε πως εντός του Νοεμβρίου η Art Athina θα επιστρέψει με την έκδοση επετειακού λευκώματος και πλούσιας έκθεσης αρχειακού υλικού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους.

Στις νέες πρωτοβουλίες που υιοθετεί η Art Athina εστίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια της φουάρ, Σταματία Δημητρακοπούλου. “Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά κάτι που φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχών και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα της φουαρ. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Art Athina φέτος, είναι να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των αιθουσών τέχνης και του κοινού, ύστερα από την διετή φυσική της απουσία”, ανέφερε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και στο άνοιγμα της φουάρ στον χώρο της αρχιτεκτονικής με τη δημιουργία των Art Athina Pavilions στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την
παρουσίαση της Art Athina 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Για τη σημασία που έχει η Art Athina στη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Be Best, Ευάγγελος Χαραλάμπους. “Γεγονότα όπως η Art Athina συμβάλλουν χαρακτηριστικά ώστε η χώρα μας, που πρωταγωνιστεί ως προορισμός πολιτιστικού τουρισμού, να προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες της, εκτός από την κλασική, και μία σύγχρονη διάσταση στην τέχνη, μία άλλη οπτική, που θα μπορούσε με την κατάλληλη προβολή να αποτελέσει το έναυσμα για ένα διαφορετικό, ένα νέο ζωντανό και εναλλακτικό αφήγημα”.

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks,  συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids’ Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Aπόψεις από το στήσιμο της έκθεσης

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Η Art Athina ως θεσμός που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των εικαστικών εκτός από τις σταθερές θεματικές που συνθέτουν το πρόγραμμα της, φέτος εντάσσει και νέες κατηγορίες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων της, αλλά και αφουγκράζονται τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών.
Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτό,  η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους  δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022 στις επιμέρους ενότητες έχουν ως εξής: Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου.
Συμμετέχουν οι: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries

Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας την σημαντική εικαστική της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.

Συμμετέχουν οι: Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kyiv), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kyiv), Zeller van Almsick (Vienna)

Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό. Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh), Bianca D’Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (San Francisco), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce  Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico).

Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022. Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA Trust, The Intermission x Balice Hertling

H Αrt Athina 2022 παρουσιάζει την κατηγορία Design, όπου οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται την ομαδική έκθεση Conversations on Domesticity με τους διεθνείς designers:  David / Nicolas Eleni Vernadaki, Faye Toogood FormaFantasma FOS,  India Mahdavi, Karl Monies, Objects of Common Interest Older Studio, Paul Matter, Philippe Malouin, Polina Miliou, Sabine Marcelis, Sigve  Knutson,Soft Baroque, Valentina Cameranesi.

Talks: Σε συνεργασία με εικαστικούς θεσμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα Talks της Art Athina φιλοξενεί συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Μέρος του προγράμματος είναι και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πρόγραμμα ομιλιών:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Eυαισθήσια στον Tόπο, και Συσχετισμοί
Μια πρακτική των Τεχνών, παγκοσμίως
Δύο συζητήσεις σε συντονισμό της Μαρίνας Φωκίδη, επιμελήτριας και θεωρητικού τέχνης, Αθήνα

18:00-19:00
Α. Μουσειογραφώντας το Παρόν στις Νότιες Παρυφές της Ευρώπης

Συζήτηση με τον Luca Lo Pinto, καλλιτεχνικό διευθυντή, MACRO-Museum of Contemporary Art of Rome (Ιταλία) και τον Manuel Segade, διευθυντή, CA2M Centro de Arte Dos de Mayo (Ισπανία).

19:30-20:30
Β. Φουάρ Σύγχρονης Τέχνης και Παλιές/Καινούργιες Αγορές στην Μεσόγειο (μέρος 2)

Συζήτηση με την Anissa Touati, καλλιτεχνική διευθύντρια, Paris Internationalè, την Σταματία Δημητρακοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια, Art Athina και τον Jerome Pantalacci, καλλιτεχνικό διευθυντή, Art-o-Rama. Δεύτερο μέρος συζήτησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των φουάρ Art-o-rama και Art Athina.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

13:00-14:00
Πολυφωνία και κοινωνική αλλαγή στο MOMus

Συζήτηση με τη Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών & MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

18:00-19:30
Ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου στο πλαίσιο της Art Athina

Συζήτηση με την Σταματία Δημητρακοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Art Athina, Μαρίνα Βρανοπούλου, διευθύντρια, Γκαλερί Δυό Χωριά, Νίκο Ερηνάκη, Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ποιητή, και τον Αριστείδη Λάππα, εικαστικό. Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020-2022). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για 5η  χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break.

Film & New Media Space

Πρωτοπόροι της Ελληνικής Video Art των δεκαετιών 80′ & 90′

Η Art Athina παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina.

Συμμετέχουν οι: Μιχάλης Αρφαράς, Κατερίνα Θωμαδάκη και Μαρία Κλωνάρη, Γιώργος Λαζόγκας, Μίλτος Μανέτας, Πανδώρα Μουρίκη, Νίκος Ναυρίδης, Μαργαρίτα Οβαδία, Μαρία Παπαδημητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Προδρομίδης, Μάνθος Σαντοριναίος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Κώστας Στρατουδάκης, Παναγιώτα Τζαμουράνη, Μάκης Φάρος, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Art Athina X Daata

Η Art Athina παρουσιάζει video διεθνών καλλιτεχνών σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα για video & NFT, Daata.

Συμμετέχουν οι: George Barber, Petra Cortright, Jeremy Couillard, Leo Gabin, Trulee Hall, Jibade-Khalil Huffman, Keiken, Tuomas A. Laitinen, Maria Mahfooz, Eva Papamargariti, Jess Johnson & Simon Ward.

Art Athina Pavilions:

Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

NFT

Η έκθεση Vomitorium του εικαστικού ντουέτου Felix & Gabe παρουσιάζει τέσσερις νέες εκδόσεις έργων, αποκλειστικά σε μορφή NFT. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Art Athina από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για βίντεο και NFT, Daata, επεκτείνοντας περαιτέρω τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο φορέων. Η παρουσίαση αποτελείται από τέσσερις νέες ολογραφικές κάρτες με χαρακτήρες εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Οι ολογραφικές κάρτες είναι συλλεκτικές και προέρχονται από την ομώνυμη 3D ταινία του ντουέτου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 στον χώρο The Kitchen της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια στο Ίδρυμα LUMA, Westbau. Το πρώτο σετ καρτών κυκλοφόρησε από την Daata τον Ιούνιο του 2022. Το Vomitorium διεξάγεται σε συνεργασία με την γκαλερί David Lewis.

Βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη

Το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη είναι ένας καινούργιος θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. Για το φετινό, πρώτο βραβείο, η Art Athina συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο είναι:
Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Art Athina Educational Program

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης στο πλαίσιο της Art Athina ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Προγράμματος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τη διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών που καταρτίζουν, εμπνέουν και προετοιμάζουν για την επαγγελματική είσοδό τους στον χώρο της τέχνης.Το Πρόγραμμα συντόνισε για τρίτη συνεχή χρονιά η επιμελήτρια Δάφνη Πολίτη. Το Εκπαιδευτικό του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης στο πλαίσιο της Art Athina υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break.

Από το 2017 το Art Athina Residency Program προσκαλεί διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, να ζήσουν στην Αθήνα για 30 ημέρες, και μέσα από την γνωριμία τους και την συναναστροφή τους με την πόλη  να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από την εμπειρία τους, τα οποία θα παρουσιαστούν στην Art Athina τον Σεπτέμβριο. Τα τελευταία χρόνια, η Art Athina έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Για το 2022 η  Art Athina ξεκινά συνέργεια με τη διακεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels, η οποία φιλοξενεί την πρωτοβουλία Art Athina Residency Program, παρέχοντας στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες διαμονή στα ξενοδοχεία και χώρο που λειτουργεί ως ατελιέ.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο 2022 είναι: Emma Kohlmann, Gallery V1 (Κοπεγχάγη), Bradley Kronz, High Art Gallery (Παρίσι), Tamo Jugeli, Gallery Art Beat (Τιφλίδα).

Kids’ Educational Program

O μη κερδοσκοπικός Διεθνής Κοινωνικός Φορέας Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού.KROMA συνεχίζει την πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία του με την Αrt Athina, με την επιμέλεια και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Express Yourself!” της φετινής διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα του διημέρου αναπτύσσεται μέσα από πολυσυλλεκτικά workshops, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εικαστικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών τέχνης και art therapists. Οι θεματικές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως: κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική, μαστορική, αρχιτεκτονική, θεατρικό παιχνίδι, μονοτυπία, χαρτοκοπτική και πολλά ακόμη, στα οποία οι συμμετέχοντες εκφράζονται, συνδιαλέγονται με σημαντικούς καλλιτέχνες και διασκεδάζουν δημιουργώντας. Το πλήρες πρόγραμμα παρατίθεται σε ξεχωριστό αρχείο.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

error: Content is protected !!