ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η εικαστική πρόταση της CITRONNE Gallery στην Art Athina 2022!

Η CITRONNE Gallery συμμετέχει εφέτος στην Art Athina 2022, την ετήσια συνάντηση ελληνικών και ξένων γκαλερί στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τέσσερεις σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες: τον Γιάννη Αδαμάκο, τον Γιώργο Λάππα, την Βάνα Ξένου και τον Πάνο Χαραλάμπους. Και οι τέσσερεις αυτοί καλλιτέχνες ανήκουν στην ίδια γενεά. Είναι καταξιωμένοι εικαστικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο Γιώργος Λάππας και ο Πάνος Χαραλάμπους έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας· η Βάνα Ξένου και ο Γιάννης Αδαμάκος έχουν σημαντική διεθνή εκθεσιακή παρουσία. Η CITRONNE Gallery προχωρεί σε μια ad hoc πρόταση, ανασυνθέτοντας προσεγγίσεις από την δεκαπενταετή εικαστική της εμπειρία. Σταθερός της στόχος είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική και την διεθνή καλλιτεχνική επικαιρότητα, καθώς και ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της Τέχνης.

Γιάννης Αδαμάκος

Γιάννης Αδαμάκος © Νίκος Κοκκαλιάς

Ο Γιάννης Αδαμάκος, επιδιώκει να εξαντλήσει τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική-υποσυνείδητη πρόσληψη της πραγματικότητας. Ανασύρει και εξηγεί τα ίχνη της μνήμης. Δείχνει ότι τα όρια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν συχνά συνθλίβονται μέσα στην Μνήμη. Με την ίδια προσέγγιση, τα όρια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στον θόρυβο και την σιωπή, το όνειρο και το βίωμα, την φύση και την φαντασία συγχέονται μέσα στο χρώμα. Ο καλλιτέχνης εξηγεί: «Όταν δουλεύω μ’ ενδιαφέρει να ζωγραφίσω την απόσταση μεταξύ συγκεκριμένου και αφηρημένου, μεταξύ της έκρηξης και της καταλαγής, με ενδιαφέρει να αξιοποιήσω το τυχαίο και να το εντάξω σε μια οργανωμένη ζωγραφική επιφάνεια. Ο ορίζοντας, η ηρεμία που εκπέμπει η οριζόντια γραμμή και η ανησυχία, η ανάταση που προκαλεί η κάθετη, δημιουργούν τον κάνναβο πάνω στον οποίο κτίζω το έργο μου.»

Γιώργος Λάππας. Μάτι

Γιώργος Λάππας

Ο γλύπτης Γιώργος Λάππας, ως καλλιτέχνης-ταξιδευτής, αναφέρεται στην διαπολιτισμική σχέση, στην παράδοση και την προσωπική εμπειρία, το βίωμα, τις αναφορές οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και όρια. Στην Art Athina η γκαλερί Citronne παρουσιάζει γλυπτά από σίδερο, μεταλλικά στοιχεία της ενότητας “Mappemonde”, του «Χάρτη του Κόσμου». Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο παρουσίασε ο Γιώργος Λάππας στην 43η Μπιενάλε της Βενετίας το 1988. Η CITRONNE Gallery το παρουσίασε ξανά στην Αθήνα το 2018. Η εγκατάσταση αυτή πήρε τον επιμέρους τίτλο «Εγκιβωτισμός», καθώς “εγκιβωτίστηκε” σε ένα αστικό διαμέρισμα, τον αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο τής γκαλερί. Ο Γιώργος Λάππας κατασκευάζει έναν κόσμο με ανεστραμμένες ισορροπίες, μεταπλάθει τον παράλογο χαρακτήρα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Βάνα Ξένου.Mutus Liber

Βάνα Ξένου

Η Βάνα Ξένου, τόσο στην γλυπτά της όσο και στα ζωγραφικά της έργα, ιχνηλατεί την γυναικεία παρουσία. Τα έργα της κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία, με αφετηρία την γυναικεία φύση. Η καλλιτέχνις αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Μορφοποιεί την γυναικεία αρχετυπική οντότητα, όπως συμβαίνει με την αρχέγονη Γαία-Θεά, στα βάθη της θρησκευτικής συνείδησης. Παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία «περιπέτεια» και η τραγωδιακή «καταστροφή».

Πάνος Χαραλάμπους. Καπνιστές

Ο Πάνος Χαραλάμπους (εξώφυλλο) εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2019 στην 58th Biennale της Βενετίας. Στην Art Athina 2022,παρουσιάζει έργα από την ενότητα «Αρχείο καπνού». Τα έργα αυτά είναι υλικά διανοητικά τοπία, “στεγνοί κήποι” πρωτόκολλα μιας παραγωγικής εμπειρίας. Η γραφή, γράμματα, αριθμοί, ονόματα, αριθμητικές πράξεις, χρονολόγια, πάνω σε στρώματα φύλλων καπνού και ύλης ωθεί σε μια ιδιάζουσα προβληματική. To έργο του είναι μια ιχνηλασία των κλιμάκων χώρου-χρόνου, από τις αγροτικές καλλιέργειες και το εμπόριο έως τους ακραιφνείς καπνιστές. O καλλιτέχνης υπενθυμίζει και την συνέχεια, την αντοχή στον χρόνο: παραπέμπει συνειδητά στην παραδοσιακή καλλιέργεια και στα προϊόντα του καπνού, ένα βίωμα το οποίο σηματοδότησε πολιτισμικά την καθημερινότητα, την ελληνική και όχι μόνον.

Οι τέσσερεις αυτοί καλλιτέχνες έχουν παρουσιαστεί από την CITRONNE Gallery στον Πόρο και στην Αθήνα. Εντάσσονται στην πρωτοπορία της Τέχνης, γι’ αυτό και συνδιαλέγονται σε διεθνές επίπεδο. Κατά την πάγια τακτική της CITRONNE Gallery, η τοπική local κλίμακα συναντάται εικαστικά με την παγκόσμια global κλίμακα.

It’s good to know: Παραλλήλως, κατά την διάρκεια της Art Athina 2022, η CITRONNE Gallery παρουσιάζει στον χώρο της στο Κολωνάκι την έκθεση «Εγγύτητες και Αποστάσεις», όπου δώδεκα καλλιτέχνες από τρεις ηπείρους, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, φωτίζουν με τα έργα τους νέες πτυχές καλλιτεχνικών αναζητήσεων (Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλης, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro).

Art Athina 2022
Booth J3

Διάρκεια: 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2022 | 12:00 – 21:00

error: Content is protected !!