H Mihalarias Art εκθέτει φέτος στην Art Athina τα «Κυκλαδικά Βιβλία» της παγκοσμίως γνωστής γλύπτριας Chryssa. Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο της γλύπτριας αφιερωμένο στην Αρχαία Κυκλαδική Τέχνη που χαρακτηρίστηκε «μνημειώδες» ως προς την σημασία και όχι το μέγεθος του.
Η ενότητα αυτή αποτελείται από 22 γύψινα γλυπτά τα οποία επέλεξε μεταξύ άλλων η Χρύσα για να δημιουργήσει τις τρεις σειρές Κυκλαδικών Βιβλίων σε ορείχαλκο. Μία σε χρώμα πράσινο-μαλαχίτη με την πατίνα των αρχαίων γλυπτών, μία σε μπλέ – αζουρίτη με την πιο σπάνια πατίνα αρχαίων αγαλμάτων και μία τρίτη σε λευκό ορείχαλκο.
Άλλα γύψινα Κυκλαδικά Βιβλία της Χρύσας σαν διαφορετική ενότητα ή μεμονωμένα βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης, της Συλλογής Menil στο Texas, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Χρύσα φέρνοντας στην Αμερική τις μνήμες της από την Ελλάδα άρχισε να πειραματίζεται με υλικά και τεχνικές. Τα χαρτοκιβώτια που άνοιξε από έμφυτη περιέργεια έγιναν καλούπια για τα γύψινα γλυπτά. Αντιστρέφοντας την λειτουργία ενός αντικειμένου καθημερινής χρήσης το μετέτρεψε σε αντικείμενο με καλλιτεχνική αξία. Η Χρύσα, ονόμασε την σειρά των γλυπτών αυτών «Κυκλαδικά Βιβλία» μετά την ολοκλήρωση του έργου και μόνο αφού δέχθηκε τα εκμαγεία ως άξια να θεωρηθούν έργα τέχνης. Εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητα ανάμεσα στα γύψινα εκμαγεία της και τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια που άλλοι γλύπτες, ιδιαίτερα ο Brancusi, θαύμαζαν για την καθαρότητα και την απλότητα της μορφής τους.
Η πορεία της επεξεργασίας η οποία δημιούργησε τα πρωταρχικά γύψινα Κυκλαδικά Βιβλία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αργότερα μια παραλλαγή τους σε πεντελικό μάρμαρο, είναι χαρακτηριστική του τρόπου που εργάστηκε η Χρύσα. Είχε πάντα την τάση να δημιουργεί σε «σειρές και ενότητες», δηλαδή συναφή έργα που παράγονται από μια γενική η πρωταρχική ιδέα και τελικά επεκτείνονται για να σχηματίσουν μια σειρά από έργα και παραλλαγές τους που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Η Χρύσα για τα συγκεκριμένα έργα είχε πει:
“H καθαρότητα και η μεγάλη αφαιρετικότητα είναι η δύναμη τους.
Για να τα εκτιμήσει κάποιος χρειάζεται γυμνασμένη όραση
Είπαν για αυτά ότι είναι έργα μικρού μεγέθους αλλά μνημειώδη.
Τα Κυκλαδικά Βιβλία έχουν μια μυσταγωγία, είναι σιωπηλά.
Είναι μια χειρονομία που τείνει προς τα μέσα.”
______________________________________________________________
ART ATHINA 2018
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
21-24 ΙΟΥΝΙΟΥ
12.00-21.000