ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα Νέα της Τέχνης στο Platforms Project 2019!

Είναι το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κύτταρο της αθηναϊκής καλλιτεχνικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, αλλά και μια πρακτική που εξελίσσεται διεθνώς. Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και εκθεσιακοί χώροι, που συστήνουν ανήσυχοι δημιουργοί με στόχο να επικοινωνήσουν μέσα από εναλλακτικά κανάλια και συνεργασίες τη δραστηριότητά τους.

Συνιστούν όμως οι πλατφόρμες καλλιτεχνών και τα artist-run spaces ένα βιώσιμο μοντέλο; Πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο τους το κοινό; Ποια η σχέση τους με την αγορά και κατά πόσο μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει τους καλλιτέχνες στην προώθηση του έργου τους;

Η συζήτηση Πλατφόρμες καλλιτεχνών: Δυνατότητες και προκλήσεις, που διοργανώνει η εφημερίδα Τα Νέα της Τέχνης στο πλαίσιο του Platforms Project 2019 έρχεται να διερευνήσει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τους χώρους καλλιτεχνών, να εξετάσει τη βιωσιμότητά τους, τις σχέσεις τους με την αγορά και το κοινωνικό πλαίσιο, με στόχο να αναδειχθεί η δυναμική και ο μελλοντικός τους ρόλος.

Στο πάνελ* συμμετέχουν:
Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, διευθύντρια της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης
Βασίλης Ντούπας, ανεξάρτητος κριτικός και επιμελητής προγραμμάτων στο Contemporary Art Society
Macklin Κοwal, καλλιτέχνης και ιδρυτικός διευθυντής SubRosa Space
Jasmin Glaab, καλλιτέχνης, επιμελήτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της πλατφόρμας Kunsthallekleinbasel
Alexander Mood, καλλιτέχνης και μέλος της ID:I Galeri
Μαρία-Θάλεια Καρρά, επιμελήτρια, ιδρύτρια και συν-διευθύντρια της Locus Athens
Μαρία Παπαδημητρίου, καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός και μέλος του Victoria Square Project

*Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα

Τα Νέα της Τέχνης είναι η μοναδική εφημερίδα για τα εικαστικά στην Ελλάδα. Έχοντας διαγράψει μια διαδρομή 27 ετών, κυκλοφορεί με ανανεωμένη εικόνα και με τη συνδρομή ομάδας καταξιωμένων συντακτών που απαρτίζεται από δημοσιογράφους και ειδικούς επιστήμονες. Στις σελίδες της θα ανακαλύψετε την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα για τα εικαστικά, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν μέσα από πρωτότυπα ρεπορτάζ και αφιερώματα, αποκλειστικές συνεντεύξεις, κριτικές και απόψεις.

 

Η διεθνής έκθεση Platforms Project διοργανώνεται για έβδομη χρονιά με στόχο να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ζητήματα. Από τις 16 έως τις 19 Μαϊου 2019 η διοργάνωση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην ΑΣΚΤ και συστήνει στο αθηναϊκό κοινό 60 πλατφόρμες από 17 χώρες, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και καλλιτεχνικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις, ομιλίες, περφόρμανς, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά.

Platforms Project 2019, εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

error: Content is protected !!