ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

«Τα Μαντήλια του Αγώνα»: Les Carrés!

«Τα Μαντήλια του Αγώνα» σηματοδοτούν την αρχή μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μεταξύ της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας Ίριδας Κρητικού και της σχεδιάστριας ενδυμάτων και αξεσουάρ μόδας Μαρίας Γέρουλα.

Ίρις Κρητικού

Η Ίρις Κρητικού, δραστηριοποιούμενη ενεργά για περισσότερες από δύο δεκαετίες στον χώρο της τέχνης και συνεργαζόμενη σταθερά με διακεκριμένους και νέους Έλληνες εικαστικούς αλλά και μουσεία και ιδρύματα σε διάλογο με τις συλλογές τους, προτάσσει ως εξακολουθητική πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης, την αρχαιολογία, τη νεότερη ιστορία, τη λαογραφία και την πολύτιμη χειροτεχνική παράδοση της χώρας μας.
Η Μαρία Γέρουλα, με πρεσβευτή το brand MY by Maria Yeroula, δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας και των αξεσουάρ, με σχεδιασμό και παραγωγή αποκλειστικά στην Ελλάδα, αυτοπροσδιοριζόμενη από ασυνήθιστες σχεδιαστικές προτάσεις με έμφαση στην ποιότητα και με έντονη εικαστική διάθεση.

Νεκτάριος Αποσπόρης-Ο ΕΥΖΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ: Εκλεκτικιστικές αφηγήσεις σε χρυσό βάθος, με έξοχη εικονοποιητική αυτοτέλεια και ορατή συμβολιστική δύναμη, χαρακτηρίζουν το έργο του Νεκτάριου Αποσπόρη. Στο μαντήλι αυτό, μια αγαπημένη θεματική του ζωγράφου, η εξονυχιστικά σχεδιασμένα ελιά, με έμπνευση τον αρχαίο Ελαιώνα της Αίγινας, αγκαλιάζει προστατευτικά την αναγνωρίσιμη ορθή σιλουέτα του εύζωνα καθηλώνοντας το βλέμμα και δημιουργώντας έναν συμβολικό επετειακό ελληνικό κάμπο. Ένα πολύτιμο τοπόσημο μιας φυσικής και μεταφυσικής μυθοπλασίας.

Δύο αγαπημένες φίλες ετών, που η καθεμιά από τη μεριά της «επιμένει» ελληνικά, ενώνουν τις πηγές έμπνευσης, τις ιστορικές και τεχνικές τους γνώσεις, την αισθητική και τις δυνάμεις τους και μας συστήνονται στην αρχή μιας νέας συνεργασίας, που σκοπό έχει τη δημιουργία περιορισμένων σε αντίτυπα συλλεκτικών αντικειμένων μόδας, σε συνομιλία με διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς.

Ρούλη Μπούα-ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Δίσκοι Φιλοξενίας): Οι υπέροχοι ζωγραφιστοί δίσκοι φιλοξενίας της Ρούλης Μπούα, εμπνευσμένοι από τους αντίστοιχους μουσειακούς, στολισμένοι με τα πορτραίτα των ιστορικών καλλονών της Αθήνας που παραπέμπουν στην Ωραία των Αθηνών και τον Λόρδο Βύρωνα, πολλαπλά τοποθετημένοι σε μαύρο φόντο, δημιουργούν ένα συναρπαστικό στροβιλιζόμενο στερέωμα.

Η πρώτη πρόταση του νεοσύστατου κοινού logo τους «ΜΥ for IK» (Maria Yeroula for Iris Kritikou), περιλαμβάνει μια σειρά 12 αναμνηστικών επετειακών ολομέταξων μαντηλιών (Carrés 90×90 εκ.) με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου – ΤΟ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ: Ένα περιδέραιο με αναμνηστικά τσολιαδάκια από τη δεκαετία του ΄50, κατασκευασμένο από τη σχεδιάστρια Χριστίνα Αθανάσουλα-Μαντζαβίνου, που χαρακτηρίζεται από την ένθεση παλαιών συλλεκτικών αντικειμένων στα μοναδικά της κοσμήματα, τρέπεται σε επαναλαμβανόμενη πανηγυρική σπείρα.

Τα επετειακά μαντήλια που βασίζονται σε επεξεργασμένα έργα ή σχεδιαστικά συνδυασμένες λεπτομέρειες έργων 12 επιλεγμένων εικαστικών με διαφορετικό στυλ και γραφή, στο σύνολό τους δημιουργούν ένα άρτιο συλλεκτικό σύμπαν. Την ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση κάθε μαντηλιού-έργου τέχνης επιμελούνται και υπογράφουν η Ίρις Κρητικού και η Μαρία Γέρουλα, τη γραφιστική εφαρμογή υπογράφει ο Νίκος Λεοντόπουλος, ενώ η παραγωγή τους σε εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό μετάξι, πραγματοποιείται στο Σουφλί.

Βάσω Τρίγκα – ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ: Με την κομψή ολιγόχρωμη αυστηρότητα που χαρακτηρίζει το σύνολο του ζωγραφικού και κεραμικού γλυπτού έργου της και αναφορά στον αγαπημένο της τόπο και τα σπετσιώτικα κανόνια της Επανάστασης και της Ελληνικής Ναυτοσύνης, η Βάσω Τρίγκα δημιουργεί ένα αρμονικό πεδίο όπου το μπλε της ελληνικής θάλασσας και το μαύρο των ηρωικών ελληνικών όπλων ακουμπούν με χάρη στο λευκό.

Την επετειακή συλλεκτική σειρά MY for ΙΚ, μαζί με τις δύο δημιουργούς της, υπογράφουν οι εικαστικοί: Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου (ΤΟ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ), Νεκτάριος Αποσπόρης (Ο ΕΥΖΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ), Κάτια Βαρβάκη (ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ-Η ΜΑΧΗ), Κική Βουλγαρέλη (ΡΟΖΑ), Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού (Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ), Μαρία Διακοδημητρίου (ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ), Μηνάς Μαυρικάκης (ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ -Après Dupré), Ρούλη Μπούα (ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ), Χριστίνα Παρασκευοπούλου (ΕΛΛΑΣ), Ελένη Πεχλιβάνη (ΜΑΝΤΩ), Βάσω Τρίγκα (ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ) και Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά (Η ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ).

Μηνάς Μαυρικάκης-ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ (Après Dupré): Η τρισδιάστατη γλυπτή κατασκευή του Μηνά Μαυρικάκη με θέμα τον ήρωα των Σαλώνων Νικολάκη Μητρόπουλο και έμπνευση τον πίνακα του φιλέλληνα ζωγράφου Louis Dupré, μεταφέρεται σε εμβληματικό μαύρο φόντο με σταυρικό περίγραμμα και προτείνεται ως σύγχρονο λάβαρο για σύγχρονους ήρωες και ηρωίδες.

Κάθε διαφορετικό σχέδιο κυκλοφορεί σε 21 περιορισμένα και υπογεγραμμένα από τον αντίστοιχο εικαστικό αντίτυπα και συνοδεύεται από πιστοποιητικό. Τα Μαντήλια του Αγώνα, με λιανική τιμή 240 ευρώ θα είναι διαθέσιμα μέχρι να εξαντληθούν, και μπορείτε να τα βρείτε εδώ αλλά και σε επιλεγμένα άλλα σημεία πώλησης.

Μαντήλι εξωφύλλου: Μαρία Διακοδημητρίου-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Η Μπουμπουλίνα αλλιώς, είναι η πρόταση της Μαρίας Διακοδημητρίου.
Η μεγάλη Κυρία της Ελλάδος και των Σπετσών, που υπηρέτησε με ανδρεία το ελληνικό ζήτημα, αποτελεί την κεντρική φιγούρα του μαντηλιού με τα πολλαπλά μοτίβα που παραπέμπουν στο θάρρος το χαρακτήρα της. Οι πεταλούδες-ψυχές τρέπονται στο πρόσωπό της και η θάλασσα που τόσο αγάπησε και που χαρακτήρισε τη ζωή της, δεσπόζει γαλαζοπράσινη γύρω της.

error: Content is protected !!