ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Τα γεμάτα φως «Αμερικάνικα τοπία» του Μιχάλη Καψάλη, στο Μπελλώνιο Ίδρυμα

Ένας πολύ ενδιαφέρων εικαστικός διάλογος πρόκειται να λάβει χώρα τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μπελλώνιο, στα Φηρά Σαντορίνης.
«Η ζωγραφική είναι η δημιουργία ενός νέου σύμπαντος και κάθε έργο είναι μια εκπληκτική γέννηση» έλεγε ο διεθνής εικαστικός Μιχάλης Καψάλης που έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2017.
Τα εκρηκτικά νησιώτικα τοπία της L.C. Amstrong, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «L.C. Amstrong: Island Paintings», διαδέχονται στο Μπελλώνιο Ίδρυμα στα Φυρά, τα γεμάτα φως και χρώμα τοπία του Μιχάλη Καψάλη στην έκθεση «American History» που θα ανοίξει τις πύλες της στις 17 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου.

Michael Kapsalis

Στους καμβάδες του Καψάλη, περικλείεται το πολύπλευρο ταλέντο του, η πολυσχιδής και αεικίνητη προσωπικότητα του και απεικονίζεται η αγάπη του για τη θάλασσα με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια.
Η αφηρημένη τέχνη και ο εξπρεσιονισμός του Καψάλη είναι γεμάτος συμβολισμούς και νοήματα.
Το αιώνιο μπλε της θάλασσας που τόσο αγάπησε, κυριαρχεί στα λουσμένα με φως νησιώτικα τοπία του Μανχάταν.

It’s good to know: Ο Μιχάλης Καψάλης γεννήθηκε στο Βερολίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρικές τέχνες, φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γερμανία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, ειδικεύτηκε στην αρχαία ελληνική τραγωδία και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε να εκθέτει τα έργα ζωγραφικής του, το 1971 (Gallery Montparnasse και Gallery Argo, Μύκονος), συνέχισε με την ομάδα «4 Ζωγράφοι στην Ελλάδα» στην Αθήνα το 1972, και στο College of Mount Saint Vincent Riverdale, στην Νέα Υόρκη, την ίδια χρονιά,
Έργα του παρουσιάστηκαν στο 10ο Επετειακό Έτος στη Γκαλερί Αργώ, (Μύκονος 1976), στη Gallery Montparnasse 1974, 1975, 1977. Διατηρούσε ένα μικρό στούντιο στην Αθήνα και συνεργάστηκε στενά με την γκαλερί Jean Bernier. Το 1980, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη που έζησε και εργάστηκε έως το θάνατο του το Φεβρουάριο του 2017.

Τρία χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση στις διοργανώσεις εκθέσεων έργων τέχνης και της εκπροσώπηση Ελλήνων ζωγράφων στη Νέα Υόρκη η Ειρήνη Βανταράκη φέτος φέρνει τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη με μια σημαντική συνεργασία με την Marlborough gallery και την εκπροσώπηση της πασίγνωστης Αμερικανίδας  ζωγράφου LC Armstrong .
Παράλληλα με την εκπροσώπηση και παρουσίαση της συλλογής που περιλαμβάνει τα 50 χρόνια  του Μιχάλη Καψάλη στο Soho , στην πρώτη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μπελλώνιο ίδρυμα, η επιμελήτρια των δύο εκθέσεων δημιουργεί έναν άκρως ενδιαφέροντα εικαστικό διάλογο.

Η Ειρήνη Βανταράκη  έχει διαγράψει σημαντική πορεία στη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί πολύ για να αναδείξει το έργο Ελλήνων ζωγράφων στην Αμερική και διεθνών καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Η τελευταία επιτυχημένη διοργάνωση στο Μανχάταν ήταν η συνεργασία του Jeff Koons με τη Louis Vuitton όπου η Vandiri Art και η Ειρήνη Βανταράκη οργάνωσαν ένα event στην καρδιά του Μανχάταν στο κατάστημα  ναυαρχίδα της Luis Vuitton αποκομίζοντας θερμές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

error: Content is protected !!