ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Συγκλονιστική επετειακή συναυλία «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού!

“Υπερήφανοι και εκστασιασμένοι. Η μεταφορά του δράματος της Αγίας Φιλοθέης στο μουσικό δρώμενο ήταν τόσο έντονη στο θέατρο… Ανεπανάληπτη βραδιά…”, άκουγες από δίπλα σου, το βράδυ της Κυριακής στο κατάμεστο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού, όπου ο Δήμος Φιλοθέης/Ψυχικού γιόρτασε τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από τη γέννηση της Αγίας Φιλοθέης διοργανώνοντας μια μεγαλειώδης παράσταση μια αφιερωματική συναυλία «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία».

Απόβραδο Κυριακής στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού

Η μεγαλειώδης συναυλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Κολλεγίου, ενώ συμμετείχε η College Symphony Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου. Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικής καντάτας, «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», υπογράφει ο Νέστωρ Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού.  Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης ερμήνευσε η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος και επίτιμη δημότης Ψυχικού, Χριστίνα Πουλίτση, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλία Βουδούρη.

Η Βάσω Παπαντωνίου και ο Βασίλης Βασιλικός με τον Δήμαρχο Φιλοθέης/Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη

Τη μεγαλειώδη αυτή συναυλία παρουσίασε η Φιλοθεάτισσα δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης/Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης

“Γιορτάσαμε τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από τη γέννηση της Αγίας Φιλοθέης διοργανώνοντας μια μεγαλειώδης παράσταση μια αφιερωματική συναυλία «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού” τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Διλοθέης/Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης και συνέχισε.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανάμεσα στους υψηλούς καλεσμένους του Δήμου Φιλοθέης/Ψυχικού

Ο President του Κολλεγίου Κώστας Συνολάκης με την σύζυγο του Κατερίνα Συνολάκη και ο Δήμαρχος Φιλοθέης/Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης με την σύζυγο του Εμμανουέλα Λύκου

Η συναυλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Κολλεγίου. Συμμετέχει η College Symphony Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου. Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικής καντάτας, «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», υπογράφει ο Νέστωρ Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού. Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης θα ερμηνεύσει η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος και επίτιμη δημότης Ψυχικού, Χριστίνα Πουλίτση, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλία Βουδούρη.

Κώστας Συνολάκης, Δημήτρης Γαλάνης

Συγκλονιστική επετειακή συναυλία «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού!

Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης ερμήνευσε η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος και επίτιμη δημότης Ψυχικού, Χριστίνα Πουλίτση

Το κατάμεστο Θέατρο του Κολλεγίου αποθεώνει τους συντελεστές της συναυλίας


“Με την συναυλία αυτή σηματοδοτήσαμε και την ιστορική ταυτότητα του ενιαίου Δήμου μας , του Προαστίου μας. Και οι 3 κοινότητες μας αντλούν την ονομασία τους από την Αγία και το φιλανθρωπικό της έργο (Ψυχικό) δίνοντας – ταυτίζοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική μας κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία που ξεκίνησε με το έργο της Αγίας στην περιοχή μας πριν από 500 χρόνια. Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του ομώνυμου έργου στο κατάμεστο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, ανακαλώντας στην μνήμη τον μαρτυρικό θάνατό της 19 Φεβρουαρίου του 1598 ταυτόχρονα με την συμπλήρωση των 500 ετών από τη γέννησή της. Μια συναυλία που απήχησε το φιλανθρωπικό πνεύμα, την προάσπιση των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της ανεξιθρησκείας και των κοινωνικών γυναικείων δικαιωμάτων, αξίες για τις οποίες η Αγία Φιλοθέη θυσίασε τη ζωή της” ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος, Δημήτρης Γαλάνης.

Ο President του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού Κώστας Συνολάκης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Δήμαρχος Φιλοθέης/Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης

Την εκδήλωση παρουσίασε η Φιλοθεάτισσα δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η ηθοποιός – σκηνοθέτις & Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Νικόλ Δημητρακοπούλου.

Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικής καντάτας, «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», υπογράφει ο Νέστωρας Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού. Στην φωτογραφία ο Νέστορας Ταίηλορ με τον Δημήτρη Γαλάνη. «Το σημείο εκκίνησης για την σύνθεση της συμφωνικής καντάτας Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, ήταν ένα ελπιδοφόρο όραμα. Το όραμα του δημάρχου μας κ. Δημήτρη Γαλάνη, που αμέσως ενστερνίστηκα και αφουγκράστηκα καλλιτεχνικά, για την έκφραση και προβολή του μηνύματος της ενότητας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων, της φιλάνθρωπης πολιτείας όλων μας και της υπέρβασης των διακρίσεων και των ορίων -ταξικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών- που συχνά στέκονται ως εμπόδια στον δρόμο της πνευματικής ζωής. Δεδομένου ότι η θεόπνευστη δράση της Αγίας Φιλοθέης σφραγίζει την φυσιογνωμία του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού τα τελευταία 500 χρόνια, η αποψινή συνεύρεση στο θέατρο του κολλεγίου Αθηνών, δεν μπορεί παρά να είναι μια βραδιά υψηλού συμβολισμού: γιατί όπως η Αγία Φιλοθέη βίωνε εντός της την ενότητα των πραγμάτων και μέσα από την διεθνική της δράση έτεινε στην αποκατάσταση ενός ενιαίου ανθρωπιστικού πολιτισμού, έτσι και εμείς, αποτιμώντας την αξία του παρελθόντος καλούμαστε να αναδείξουμε την βαθύτερή του διάσταση και την ανανεωτική σημασία που προσλαμβάνει για εμάς σήμερα. Και είναι εδώ που η συγκινησιακή ύλη της τέχνης μπορεί να μας κάνει κοινωνούς μιας μοναδικής εμπειρίας. Μέσα από την ανορθωτική δύναμη του λόγου και της μουσικής μπορούμε να αντλήσουμε τη δύναμη να δούμε το παρελθόν μέσα από ένα πρίσμα διαχρονικό και να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα. Να εμπνευστούμε και να ονειρευτούμε. Όπως η Φιλοθέη ατένισε το σκοτάδι με τα μάτια της ψυχής της πάντα ανοιχτά και μέσα από το παράδειγμά της έγινε το «ασάλευτο θεμέλιο» των μελλοντικών γενεών, έτσι και εμείς σήμερα έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές, αναδεικνύοντας αυτήν την ιδιαίτερη δυναμική του δήμου μας, που μπορεί να λειτουργήσει ως φωτεινός φάρος μιας νέας πορείας. Ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη για την τιμητική ανάθεση και την υποστήριξή του στην υλοποίηση του επετειακού αφιερώματος, και του ανταποδίδω αυτή την τιμή, αφιερώνοντας το έργο μου σε εκείνον.» έγραψε στην ευχαριστήρια δήλωση του ο Νέστωρας Ταίηλορ.

Ζίνα Μπαμπή, Δημήτρης Γαλάνης, Έλενα Πάτση

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η ηθοποιός – σκηνοθέτις & Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Νικόλ Δημητρακοπούλου.

Ήταν μία μαγική βραδιά που μας έκανε όλους υπερήφανους!

Φωτογραφίες: Studio Gakis

error: Content is protected !!