ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη στη Citronne Gallery!

Μία από τις πιο αγαπημένες μου γκαλερί στην καρδιά του Κολωνακίου, η CITRONNE Gallery, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη με τίτλο «Εσωτερικός χώρος».
Η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς, μια ενότητα από 19 φωτογραφίες της περιόδου 2019-21, που «απεικονίζουν» μια «ένδον» πραγματικότητα μέσα από εσκεμμένες προσεκτικές σκηνοθεσίες στον χώρο ενός αστικού διαμερίσματος.

Η διευθύντρια της CITRONNE-Gallery Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη & η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη & η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα

Ζενεβιεβ Μαζαρί, Βασίλης Καρύδης

“H CITRONNE Gallery έχει μια ξεχωριστή σχέση με τη φωτογραφία. Στα 15 χρόνια της λειτουργίας της έχει στεγάσει 7 φωτογραφικές εκθέσεις στις αίθουσές της, στον Πόρο και στην Αθήνα. Η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη παρουσιάζει μια ενότητα από 19 φωτογραφίες της περιόδου 2019-2021. Προσπαθεί να δείξει μια «ένδον» πραγματικότητα μέσα από εσκεμμένες προσεκτικές σκηνοθεσίες στον χώρο ενός αστικού σπιτιού. Η πραγματικότητα αυτή προκύπτει ως συνέπεια του γενικού εγκλεισμού τον οποίο επέβαλε η πανδημία. Ο αποκλεισμός από τον έξω κόσμο, η ανατροπή των δεδομένων, η συνεπαγόμενη έλλειψη επικοινωνίας έχουν ως αποτέλεσμα τη στροφή προς τα μέσα – είτε πρόκειται για την «κλειστή» ασφάλεια της ιδιωτικής κατοικίας είτε για μια βαθύτερη εσωστρέφεια. Ο περιχαρακωμένος ιδιωτικός χώρος είναι οικείος και ασφαλής. Ταυτοχρόνως, όμως, η προδιαγεγραμμένη καθημερινότητα τον καθιστά ανοίκειο. Στις φωτογραφίες αυτές προτάσσεται η ίδια η καλλιτέχνις ως μοντέλο, είδωλο, πρωταγωνίστρια – αλλά και θύμα μιας αδυσώπητης παρακμιακής αδιέξοδης ατμόσφαιρας. Κρατά ένα «ημερολόγιο», όπου ψηλαφείται το όνειρο και η νοσταλγία, αλλά και η αυτο-ειρωνεία, ο σαρκασμός. Το νήμα-νόημα της ενότητας συγκροτείται μέσα από αυτό το μείγμα από εντυπώσεις, αναφορές, αναμνήσεις και τα απορρέοντα συναισθήματα. Η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη κινείται και δημιουργεί εντός, intra muros. Ο κλειστός ορίζοντας των φωτογραφιών εντάσσεται ανεμπόδιστα μέσα στην ατμόσφαιρα ενός αστικού δια- μερίσματος στο Κολωνάκι, δηλαδή στον αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο της γκαλερί CITRONNE. Ο χώρος αυτός δεν εγκλωβίζει τα έργα, αλλά αντιθέτως τα πλαισιώνει και τα νοηματοδοτεί, καθώς λειτουργεί ως ομόλογο πλαίσιο. Η ένδον οπτική της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη λειτουργεί σε έναν ένδον χώρο, αλλά, ασφαλώς, με ένα ευρύτερο αντίκρισμα που τον υπερβαίνει”, μου εξηγεί η Δρ της Ιστορίας της Τέχνης – Διευθύντρια της CITRONNE Gallery και αγαπημένη μου φίλη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη καθώς με ξεναγεί στον χώρο της γκαλερί, που σαν να δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει αυτές ακριβώς τις φωτογραφίες.

Μάριος Βουτσινάς και η διευθύντρια της CITRONNE-Gallery Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Στις φωτογραφίες αυτές προτάσσεται η ίδια η καλλιτέχνις ως μοντέλο, είδωλο, πρωταγωνίστρια – αλλά και θύμα μιας αδιέξοδης ατμόσφαιρας. Κρατά ένα «ημερολόγιο», όπου ψηλαφείται το όνειρο και η νοσταλγία, αλλά και η αυτο-ειρωνεία, ο σαρκασμός. Το νήμα-νόημα της ενότητας συγκροτείται μέσα από αυτό το μείγμα από εντυπώσεις, αναφορές, αναμνήσεις και τα απορρέοντα συναισθήματα. Η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη θεωρεί ότι «αν μια φωτογραφία αναδεικνύει περισσότερο τον φωτογράφο από το αντικείμενό της, τότε κάθε φωτογραφία είναι μια αυτοπροσωπογραφία… Ο «Εσωτερικός χώρος» είναι μια προσωπική εξερεύνηση…μιας ανάγκης του ανήκειν σε έναν εφήμερο κόσμο, των συναισθημάτων της μοναξιάς και της μελαγχολίας, καθώς και μια εξερεύνηση των θεμελιωδών σχέσεων στη ζωή μας. Είναι μια σιωπηρή διερεύνηση των σκέψεων και των πεποιθήσεών μου και, ταυτόχρονα, μια επιθυμία να δραπετεύσω από τα όριά τους».

Φρίντα Τσακίρογλου & Ζαΐρα Μουστρούφη

Γιασμίν Οικονομοπούλου & Massu Nedjat

Λίλα Λαλαούνη & η διευθύντρια της CITRONNE-Gallery Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Νίκος & Λήδα Κοτζιά

Έμυ Ιωάννου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Λίλιαν Καπράλου

Πρέσβης Ηλίας Γούναρης, Νάντα Γερουλάνου & η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη

Παντελής Ξυριδάκης, Χαρά Λυμπεροπούλου, Χρήστος Βλάχος

Νινώ Ευσταθιάδη & ο πατέρας της Κωνσταντίνος Ευσταθιάδη

Γιάννης Σαχίνης & Αλεξάνδρα Προκάκη

H φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη με την μητέρα της Χριστίνα Μαυρομιχάλη

Ίρις Κρητικού

Άγη Παμούκογλου, η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη & Αγγελική Ιγγλέση-Γιώτη

Αλέξανδρος Κασσανδρινός

Τζοβάνα Βλαχάβα, Λίλιαν Παγώνη, Τζένη Παγώνη

Πέτρος, Αμαλία & Μαρίνα Τζαννετάκη

Μαρίνα Νικολετοπούλου

Ευτυχία Αλεξανδροπούλου & Ναταλία Φουρλή

Η έκθεση της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη στην γκαλερί CITRONNE είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της φωτογράφου στην Αθήνα. Έχουν προηγηθεί εκθέσεις της στην Νέα Υόρκη, Βοστώνη, San Diego, Βουδαπέστη, Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη και Λονδίνο.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!