ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Πρίγκιπα Νικόλαου στο ιστορικό Rundetaarn της Δανίας!

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος παρουσίασε την 1η ημέρα του Μαρτίου σε ατομική έκθεση την πιο πρόσφατη δουλειά του. Η έκθεση Celestial Choreography -Ουράνια Χορογραφία-, όπως ονομάστηκε, πραγματοποιήθηκε στη Δανία, και συγκεκριμένα στο αστεροσκοπείο της Κοπεγχάγης – ένα από τα πιο εικονικά μέρη της Κοπεγχάγης, που αποτέλεσε και την ιδανική σύνδεση θέματος και χώρου για την παρουσίαση της δουλειάς του Πρίγκηπα Νικολάου.

The Round Tower at Rundetaarn

Follow me…

Η έκθεση Celestial Choreography έχει ως θέμα τις λήψεις από τον υπέροχο Ελληνικό ουρανό που αντικρίζει ο καλλιτέχνης, είτε στην Αθήνα είτε σε κάποιο ταξίδι με την φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας είναι και Ειδικός Σύμβουλος, Axion Hellas, και αποτελείται από 30 φωτογραφίες που απεικονίζουν μια αφαιρετική, ζωντανή, συναισθηματικά φορτισμένη φύση. Υπέροχα ροζ, πορτοκαλί, γαλάζια ανακατεύονται με τα έντονα συννεφιασμένα γκρι, βαθιά μπλε, μαύρα χρώματα του Ελληνικού ουρανού, και πλησιάζοντας, ανακαλύπτει κανείς εκεί που δεν το περιμένει, τα αστέρια. Αυτές οι στιγμές δραματικής σύνθεσης προκαλούν στο κοινό έντονα συναισθήματα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαριλένα Κουτσούκου, σύμβουλος τέχνης και συνεργάτης του Πρίγκιπα Νικόλαου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρίγκιπα Νικολάου

Όταν ο Πρίγκιπας Νικόλαος έγινε φωτογράφος, η έμπνευση και η καλλιτεχνική του κατεύθυνση ήταν απολυτή και σαφής: η συγκλονιστική ομορφιά και χάρη της φύσης, την οποία επιδιώκει να συλλάβει και να αναδημιουργήσει μέσα από το φακό του. Αισθάνεται την ανάγκη να «αιχμαλωτίσει» τη στιγμή, να αποδώσει και μεταδώσει την αλήθεια που βιώνει, και να κρατήσει για πάντα την ομορφιά που δημιουργεί η φύση και το φως στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, ο καλλιτέχνης δεν επεξεργάζεται ποτέ τις φωτογραφίες αφού τις έχει τραβήξει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ασέβεια προς τη φύση, τον «καλύτερο καλλιτέχνη που υπάρχει» όπως ο ίδιος συχνά αναφέρει.

Πρίγκιπας Νικόλαος, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Nicolai Frahm

Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη είναι το Ελληνικό φως: υπερβατικό, μοναδικό, αιώνιο. «Το ελληνικό φως με κάνει να κοιτάω τον ουρανό, τον καμβά πάνω στον οποίο η φύση δημιουργεί μερικά από τα ομορφότερα έργα τέχνης που θα δει ποτέ κανείς».

Πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας

Εμπνέεται όμως και από την ίδια την χώρα, από τη θάλασσα, τη γη, την φωτιά, τον αέρα, από τα κλασσικά στοιχεία της φύσης. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει με τον φωτογραφικό φακό του μια πατρίδα ονειρική.

Πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας, Βασίλισσα Άννα Μαρία, Πριγκίπισσα Διαδόχου Μαίρη της Δανίας, Πριγκίπισσα Αλεξία

Στην έκθεση αυτή, ο Πρίγκιπας Νικόλαος θέλησε να τιμήσει την Δανία, με την οποία είναι στενά συνδεδεμένος, δημιουργώντας ένα μοναδικό έργο: την σημαία της Δανίας, που αποτελείται όμως από 2 άλλα έργα που βρίσκονται και αυτά στην έκθεση, συνθέτοντας έτσι δυο Ελληνικές εικόνες για να δημιουργήσει μια Δανέζικη. Η ετοιμότητα, η συναισθηματική και νοητική παρουσία του καλλιτέχνη, η ικανότητα να προβλέπει και να ανιχνεύει πότε θα δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική συγκυρία και τέλος η υπομονή και η επιμονή, επιβραβεύουν τον Πρίγκιπα Νικόλαο, όταν η φύση τελικά του αποκαλύπτεται. «Υπάρχει πάντα φως πίσω από τα σύννεφα που περιμένει να λάμψει».

Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Blanca Brillembourg, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Πριγκίπισσα Αλεξία, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Σάιν-Βίτγκεσταϊν-Μπέρλεμπουργκ

Πριγκίπισσα Τατιάνα, Blanca Brillembourg

Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Michael Laudrup, Πρίγκιπας Νικόλαος

Πριγκίπισσα Αλεξία, Πριγκίπισσα Διαδόχου Μαίρη της Δανίας, Γιώργος Ντάβλας

Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες, Εβελίνα Πετράκη-Μαυρίδη, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Δρ. Μάριαμ Ζαμανί

Christen Obel, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Blanca Brillembourg, Πριγκίπισσα Τατιάνα, Πρίγκιπας Διάδοχος Φρέντρικ της Δανίας

Εβελίνα Πετράκη, Ελίνα Σμπώκου, Τατιάνα Βάρδα

Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Δημήτρης Κουτσούκος, Εβελίνα Πετράκη- Μαυρίδη

Nicolai Frahm, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Πρίγκιπας Νικόλαος, Πάρις Καλλιτσάντσης

Βασίλης Κεφαλογιάννης, Τατιάνα Βάρδα, Ελίνα Σμπώκου

Λεονάρδος Μελετόπουλος, Γιώργος Παρίσης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης

Μαρία Παπαθανασίου Αρώνες, Εβελίνα Πετράκη

Χρήστος Τριανταφύλλου, Γιάννης Γεωργιάδης

Chris & Anna Thomsen

Πάρις Καλλιτσάντσης, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση

Γιώργος Ντάβλας, Χρήστος Τριανταφύλλου

Βασίλισσα Άννα- Μαρία, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Δημήτρης Κουτσούκος

Μαρία Παπαθανασίου-Αρώνες, Πάρις Καλλιτσάντσης, Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση, Εβελίνα Πετράκη-Μαυρίδη, Τατιάνα Βάρδα

H έκθεση θα διαρκέσει έως την 31 Μαρτίου 2019

error: Content is protected !!