ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το σπίτι, εργαστήριο και Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι!

“Επιτέλους, είχα ένα οικόπεδο. Τώρα έπρεπε να βρω με ποιες μηχανές θα έβρισκα τα λεφτά να χτίσω ένα ατελιέ. Δεν ήταν από ματαιοδοξία αλλά από ανάγκη τεχνική. Αισθανόμουν την ανάγκη να κάνω μεγάλου μεγέθους έργα.”
Γ.Τσαρούχης

Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριο του , στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι . Στο ισόγειο ήταν οι προσωπικοί του χώροι , στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμά του και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του.
Το ονόμαζε ο ίδιος “Μουσείο Αμαρουσίου” και διοργάνωνε  και επιμελούταν τις εκθέσεις που γίνονταν σε αυτό.
Άφησε  ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του.
Προκειμένου για μια πιστή απόδοση,  ακόμα και ως προς το πώς χειριζόταν το φως και τη σκιά με έργα καρφιτσωμένα στους υφασμάτινους τοίχους κι ακουμπισμένα στο πάτωμα, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν  τα πραγματικά . Εκτίθενται  λοιπόν πιστά αντίγραφά τους, σε φυσικό μέγεθος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, προσωπικά του αντικείμενα αφημένα ελεύθερα στο χώρο όλα με μια διάθεση ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης , από το 1966 ως το  1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι.

Idrima Tsarouchi

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εγκαίνια:  Σάββατο 31 Μαρτίου 2018,  10.00  –  18.00
Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα ως Παρασκευή  9.00 – 14.00
Τιμή εισιτηρίου:  3 euro

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι , Τ. 210 80 62 636 – 7

error: Content is protected !!