Για να το ξεκαθαρίσουμε: μισώ το μπρόκολο. Ή, για να το θέσω ακόμη καλύτερα, δεν έχω φάει ούτε μία φορά στην ζωή μου μπρόκολο. Αν εξαιρέσουμε μία φορά που το έφαγα (κατά λάθος) σε ένα σουφλέ της πεθεράς μου, (ξετρελάθηκα), και μετά έμαθα πως ήταν σουφλέ μπρόκολο οπότε και δεν το ξαναέβαλα στο στόμα μου, δεν έχει γίνει καμία άλλη απόπειρα πρόσληψης βιταμίνης C από το συγκεκριμένο πράσινο φυτό. Που στο μυαλό του κόσμου ταυτίζεται πιο πολύ με την δίαιτα. Που μοιάζει με λουλούδι. Και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αρνούμαι πεισματικά να το φάω. Δεν αντέχω στην σκέψη της υφής των μπουμπουκιών του στο στόμα μου. Ήμουν αρκετά σαφής;
Anyway, η αλήθεια επίσης είναι πως όταν αυτό το superfood συνδυάζεται με ένα καλό μπλε τυρί, μεταμορφώνεται. Ανεβαίνει επίπεδο. Άσε που υπερισχύει το άρωμα του τυριού -το οποίο λατρεύω- οπότε, σκέφτηκα, να του δώσω μία ευκαιρία. Και του έδωσα. Μέσα από αυτή την σούπα που έφτιαξα χθες βράδυ. Από μία ξεχασμένη συνταγή που είχα αχρησιμοποίητη, δεν ξέρω ούτε εγώ πόσα χρόνια. Και αποδείχθηκε μία από τις νοστιμότερες σούπες που έχω δοκιμάσει ποτέ. Για να μην πω η νοστιμότερη. Βελουτέ όσο χρειάζεται, με τα αρώματα της Γκοργκοντζόλας να παντρεύονται με τα ολόφρεσκα λαχανικά μου σε έναν συνδυασμό που αξίζει όλα τα συγχαρητήρια. Και οπωσδήποτε, περιμένω πως και πως να προσκαλέσω τους φίλους μου, ώστε να τους την σερβίρω ως πρώτο πιάτο. Γιατί η σούπα μου αξίζει όλες τις τιμές…Και για να το λέει ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει καν το κουνουπίδι…απλά, πιστέψτε τον!!!
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί αυτής της οικογένειας προτιμάτε: Στίλτον, Ροκφόρ, Γκοργκοντζόλα, είναι καθαρά θέμα γούστου…
Υλικά:
1 μπρόκολο -ο κορμός και τα κλωνάρια κομμένοι σε κομματάκια, τα άνθη ξεχωριστά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 πατάτα σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο
200 γρ.κρέμα γάλακτος
100 γρ.Γκοργκοντζόλα
1.2 λτ. ζωμό λαχανικών
Ψιλοκόβετε όλα τα υλικά. Στο μπρόκολο κόβετε όλα τα κλωνάρια σε μικρά κυβάκια γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σούπα. Κόβετε και τα μπουκέτα και τα τοποθετείτε ξεχωριστά γιατί θα μπουν αργότερα στη σούπα και όχι με τα πιο σκληρά κλωνάρια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ήπια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι απλά να μαραθεί, όχι να πάρει χρώμα, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτετε το βούτυρο, το πράσο, το σέλερι και πατάτα. Έχετε πάντα χαμηλή φωτιά έως ότου αρχίσουν να σοτάρονται τα λαχανικά και να αρχίσουν να μαραίνονται βγάζοντας τους χυμούς τους. Σκεπάστε για 5′ με το καπάκι την κατσαρόλα.
Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, τα σκληρά κομμάτια απ’ τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μπρόκολου, χωρίς τα μαλακά άνθη ακόμη. Ξανακλείνετε την κατσαρόλα και τα βράζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν.
Τώρα, προσθέτετε τα μπουκέτα του μπρόκολου και τα βράζετε όλα μαζί πια, για άλλα 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κρατήστε μερικά άνθη, ώστε να τα προσθέσετε στο τέλος στα πιάτα. Ελέγξτε ότι όλα τα λαχανικά σας είναι αρκετά μαλακά για να πολτοποιηθούν με ένα μίξερ χειρός και σβήνετε τη φωτιά.
Πολτοποιείτε με το μίξερ και δημιουργείτε μια σούπα σχετικά παχύρρευστη.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Προσθέτετε και την Γκοργκοντζόλα κόβοντας την σε μικρά κομμάτια το με το χέρι, ώστε να λιώσει γλυκά μέσα στη ζεστή σούπα.
Σερβίρετε στα πιάτα με λίγη έξτρα Γκοργκοντζόλα για μεγαλύτερη ένταση, με τα μπουκετάκια του Μπρόκολου, και φυσικά, προσθέτοντας και λίγα καρύδια σε κομματάκια αν είναι του γούστου σας, ο συνδυασμός είναι υπέροχος…
Συνοδέψτε με ένα καλό κόκκινο κρασί…
Περιμένω εντυπώσεις! Ιδίως από όσους δεν τρώνε Μπρόκολο…xxx