ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

"Μίλησε μου": Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!

Με αφορμή την 25η μέρα του Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1991 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία, ο Anastasios παρουσιάζει την καμπάνια “Μίλησε μου”, προβάλλοντας ένα σαφές μήνυμα: Η έμφυλη βία πρέπει να τελειώσει.

Λένα Παπαλιγούρα

Η έμφυλη βία διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας, καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όσο οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις τόσο θα παραμένουν ευάλωτες στη βία. Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μέχρι τη λεκτική και ψυχολογική βία, τη σωματική βία ακόμα και τη γυναικοκτονία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών, ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών. Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.

Κατερίνα Μισιχρόνη

Οι Λένα Παπαλιγούρα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Μαριέλλα Σαββίδου και Κατερίνα Μισιχρόνη, αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον χώρο της υποκριτικής, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Aναστάσιου να συμμετάσχουν στην καμπάνια “Μίλησε μου”, για την οποία θα επιμεληθεί ο ίδιος την εικόνα τους ώστε να φωτογραφηθούν, συμβάλλοντας η κάθε μία με αυτόν τον τρόπο σε μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης απέναντι στην έμφυλη βία. Ο φακός της Ιωάννας Τζετζούμη αποτυπώνει το προσωπικό τους συναίσθημα σε άσπρο και μαύρο, το πορτρέτο αποκτά παλμό, γίνεται θέση, δήλωση. Μια πρόσκληση απέναντι στον ρόλο που οφείλουμε όλοι να διαδραματίσουμε προς την εξάλειψη του φαινομένου.

Μαριέλλα Σαββίδου

Παράλληλα η καμπάνια “Μίλησε μου” θα λάβει και τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μέρος των εσόδων από τις υπηρεσίες που θα πραγματοποιούνται στα κομμωτήρια Anastasios Hair Style Studio σε Αθήνα και Ιωάννινα καθώς και από κάθε αγορά προϊόντων, θα δοθούν στο Κέντρο Διοτίμα, τη γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το1989 με όραμα τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, και αποστολή την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Από εμάς, συγχαρητήρια στον αγαπημένο του Fay’s Control Anastasios και σε οποιαδήποτε αντίστοιχη κορυφαία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης απέναντι σε κάθε είδους βία.  

error: Content is protected !!