ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“How to Fall with Grace”: Όταν τα έργα αφηγούνται ένα πάρτι…

It’s my party, and I’ll cry if I want to,
you would cry too if it happened to you.
Lesley Gore (1963)

Η Κ-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την επετειακή έκθεση “Πώς να Πέσετε με Χάρη” σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, ενόψει του πέμπτου συνεχούς έτους δράσης της στη Λέσβο.

Οι κοινωνικές λειτουργίες της γιορτής αποτελούν το κεντρικό άξονα της έκθεσης και εξετάζονται ως ένα σύνθετο πεδίο ισορροπιών και συγκρούσεων. Τα επιλεγμένα έργα, ως στοιχεία της αφήγησης ενός πάρτυ παρουσιάζονται σκηνογραφικά με βάση την προετοιμασία, το γεγονός και τα μεθεόρτια της εκδήλωσης. Διερευνούν έννοιες όπως η προσδοκία, η συλλογική κατανάλωση, η προσφορά, η διασκέδαση, η υπερβολή και η αποφόρτιση.

Wandering

Ο Octavio Paz υποστηρίζει πως “η φτώχεια μας μπορεί να μετρηθεί από τον αριθμό και την μεγαλοπρέπεια των λαϊκών γιορτών μας”. Η κορύφωση του πανηγυρισμού ανατρέπει την τάξη και ωθεί στην υπέρβαση των ορίων με την αλόγιστη κατανάλωση και σπατάλη αγαθών (γνωστά από τις ιστορικές πηγές τα περίφημα γεύματα του Λούκουλλου στη Λέσβο, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της απόλαυσης) ενώ καταλήγει μια ευκαιρία για αλλαγή και αναγέννηση.

Η γιορτή αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός, απρόβλεπτο στην έκβασή του. Επιβεβαιώνει τη ζωή ως μια προσπάθεια του ανθρώπου να νιώσει, να ξεσπάσει, να δημιουργήσει, να λάμψει στο σκοτάδι της νύχτας. Η κοινωνία στη γιορτή κοινωνεί με τον εαυτό της. Όλοι συμμετέχουν και χάνονται στη δίνη της.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Zoe Williams, Lucy + Jorge Orta, Νάνα Σαχίνη, Grace Wales Bonner και Harley Weir, Γιώργος Μαραζιώτης, Alice Mann, Βαλίνια Σβορώνου, Cole Lu, ΣΕΡΑΠΙΣ, Dan Stockholm, Greta Alfaro, Αναστασία Μηνά, Alvaro Deprit, Jacopo Miliani και Antonietta Federici Miliani, Παύλος Νικολακόπουλος, Karim El Maktafi, Βασίλης Παπαγεωργίου και Pierre Magendie | KammerTanz Coop.

Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής

Λέσχη “Αρίσβη”
Καλλονή Λέσβου

10/08/2018 – 02/09/2018

Eγκαίνια: Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, 20:00

Λέσχη “Αρίσβη”
Πνευματικό Κέντρο
Καλλονή, 81107 Λέσβος

error: Content is protected !!