ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο Νίκος Μαντάς ζωγραφίζει τις Σπέτσες … και έναν “Γάμο στον Άγιο Νικόλαο”

Είναι ο πρώτος πίνακας που κρέμασα ποτέ στο σπίτι μου στις Σπέτσες. Δώρο από τον πατέρα μου, με την ευχή κάποτε να παντρευτώ αυτόν που θα αγαπάω τρελά, στην αγαπημένη μου εκκλησιά. Σε αυτή του Αγίου Νικολάου. Ευχή από πατέρα. Τον είχα αποκτήσει θυμάμαι από μία έκθεση του στου Χρήστου Ορλώφ. Το συγκεκριμένο έργο, κρεμασμένο κάτω από μία χελιδονοφωλιά, φωτιζόταν αχνά από μερικά κεριά που σιγόκαιγαν στον χώρο. Μόλις μου τον πρόσφερε ο πατέρας μου, πήρα αμέσως τον πίνακα αγκαλιά και έτρεξα κατευθείαν να τον κρεμάσω με ευλαβική προσοχή στο σπίτι. Εκεί, πάνω από το ολόλευκο τζάκι, να φλερτάρει το καθάριο χρώμα του, με το γαμήλιο άσπρο στο φόρεμα της νύφης, με το φρεσκο-ασβεστωμένο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Ο πίνακας “Γάμος στον Άγιο Νικόλαο” του Νίκου Μαντά, τόσα χρόνια μετά, είναι ακόμα εκεί, για να μου θυμίζει πάντα όλα όσα αγαπώ, για να μου χαρίζει -όσες φορές κι αν τον αντικρίσω- και από ένα χαμόγελο…

Το έργο του Νίκου Μαντά “Γάμος στον Άγιο Νικόλαο”, πάνω από το τζάκι του σπιτιού στις Σπέτσες.

Και σήμερα το βράδυ στις 20.00′ είναι τα εγκαίνια άλλης μίας έκθεσης του Νίκου Μαντά, στον Άγιο Νικόλαο αυτή την φορά. Την έκθεση διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίου Νικολάου Σπετσών με πρωτοβουλία του Πατέρα Γρηγόριου Νανακούδη και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λήδας Παπακωνσταντίνου, και σας προσκαλώ, όσοι βρίσκεστε στο νησί, να την επισκεφθείτε. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και είμαι σίγουρη πως τα τοπία και τα χρώματα του Μαντά, θα σας χαρίσουν τόση γαλήνη και τόσα χαμόγελα, όσα χαρίζουν και σε εμένα, τόσα χρόνια μετά…

Η οικία Ελευθερουδάκη και το Δημαρχείο με τις καμάρες, παλιό καπετανόσπιτο Κυριακού -λάδι του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Μαντά.

It’s good to know: Ο Νίκος Μαντάς γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1921.
Πολυτάλαντος, παρ΄όλο ότι έμαθε λίγα γράμματα. Από μικρός δούλεψε δίπλα στον πατέρα του, ως οικοδόμος. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συντηρητής κτιρίων στην ΑΚΣΣ απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Παράλληλα με την δουλειά του ασκούσε και το έργο του οργανοπαίκτη και με τη μουσική του επίδοση, παίζοντας βιολί στη σπετσιώτικη κομπανία, δημιουργούσε κέφι στις διάφορες συντροφιές, στους χορούς, στους γάμους και τα πανηγύρια. Παράλληλα ζωγράφιζε συνεχώς διάφορα θέματα όπως καράβια, σπίτια, σκηνές απ’ την καθημερινή ζωή και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο λαϊκό αυτοδίδακτο ζωγράφο.
Με τις υπαίθριες εκθέσεις που οργάνωνε, ο Νίκος Μαντάς σε διάφορα μέρη του νησιού, διέθετε τα έργα του, κυρίως σε ξένους παραθεριστές που εκτίμησαν την αξία τους.

Θα είμαι εκεί…xxx

error: Content is protected !!