ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Postcards from Spetses ΧΙΙ: Στην παρουσίαση του βιβλίου “Θέλω να είμαι Καλά” της Λένας Καραμαλή!

Τέσσερα χρόνια διήρκεσε το ταξίδι της συγγραφής του. Τέσσερα χρόνια βαθιάς μελέτης, σκληρής εργασίας, απόλυτης αυτογνωσίας, μέγιστης ικανοποίησης. Το μεγαλύτερο μέρος του, το έγραψε στις Σπέτσες. Μεγάλο κομμάτι του είναι γραμμένο κατά την διάρκεια των lock-down, που μαζί με τον σύζυγο της, τα πέρασαν στο νησί που αγαπούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Σε αυτό, το ίδιο νησί που είναι κοιτίδα πολιτισμού και πνεύματος για την Ελλάδα όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια Λένα Καραμαλή, διάλεξε να ξεκινήσει την διαδρομή του αυτό το βιβλίο που δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο ευζωίας αλλά ένα εργαλείο ζωής. Η Λένα Καραμαλή επέλεξε την τελευταία Πέμπτη του Αυγούστου, για να παρουσιάσει το βιβλίο της “Θέλω να είμαι Καλά” στον κατάμεστο χώρο του προαυλίου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Σπετσών.

Follow me…

Άλλο ένα υπέροχο δειλινό στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου Σπετσών

Η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Καραμαλή

Ο οικοδεσπότης Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Πατέρας Γρηγόριος

Μαρία Μπαλοδήμου, Φαίη Μπέη

Την παρουσίαση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους ο πατέρας Γρηγόριος, η Τερέζα Πεσμαζόγλου, η δημοσιογράφος Μαρία Μπαλοδήμου, ο Μανώλης Βορδώνης, ο Γιώργος Καραμαλής, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μάρθα Σαμαρά.

Μάρθα Σαμαρά, Μανώλης Βορδώνης, Λένα Καραμαλή, Τερέζα Πεσμαζόγλου

Όλοι τους άνθρωποι που αγαπούν το νησί και προστατεύουν τον πολιτισμό, το ήθος και την αύρα του σαν άλλα αδιαπέραστα “τοίχοι” του, άνθρωποι που τιμούν την συγγραφέα και το έργο της.

Μάρθα Σαμαρά

Μαρία Μπαλοδήμου

Μανώλης Βορδώνης

Ο Δήμαρχος των Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης

Τερέζα Πεσμαζόγλου

“Θέλω να είμαι Καλά” κάτι τόσο απλό, τόσο καθημερινό, τόσο οικείο στον καθένα μας και η Λένα Καραμαλή μας παίρνει από το χέρι για να μας οδηγήσει βήμα -βήμα στο “Είμαι Καλά”. Τέσσερα χρόνια έρευνας αποτυπώθηκαν στις σελίδες του. Γεμάτη λάμψη, ενέργεια, καλοσύνη η ίδια προσπάθησε να μιλήσει από καρδιάς στον καθένα από εμάς δείχνοντάς μας την διαδρομή. Διαδρομή αγάπης, ενσυναίσθησης και πάνω από όλα ευγνωμοσύνης και συγχώρεσης. Όλα αυτά πάντα με επιστημονική προσέγγιση.
Σε έναν κόσμο που το αύριο ορθώνεται μπροστά μας αβέβαιο έρχεται η αχτίδα φωτός που σπάει την αγωνία και το άγχος. Η Λένα Καραμαλή φύτεψε τον σπόρο μένει σε εμάς να τον ποτίσουμε για να ανθίσει…

Λένα Καραμαλή

Κοιτάζω δίπλα μου, βλέπω τον Δήμαρχο των Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη, τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Φαρδέλλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού Θανάση Λαμπρόπουλο, τον οικοδεσπότη Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατέρα Γρηγόριο.

Εδώ είναι και ο ιδιοκτήτης ραδιοφωνικών σταθμών Pepper 94.6 και Μέντα Νίκος Μπιλίρης με την σύζυγο του Λένα, ο συγγραφέας, εκδότης και ιστορικός Άδωνης Κύρου του οποίου η σύζυγος δημοσιογράφος Μαρία Μπαλοδήμου ήταν μεταξύ των ομιλητών. Εδώ και οι κυρίες Ελένη Μολοκότου και Μαίρη Στασινοπούλου-Καρρά, οι δικηγόροι Γιώργος Ηλιόπουλος και Αλέξανδρος Κόνστας, ο δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Pierce Gardner και η σύζυγος του Penelope Floros, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά και ο αρχιτέκτων, εικαστικός και σκηνοθέτης Δημήτρης Βλάσσης, με την σύζυγο του Ασπασία.

Με τον σύζυγο της Λένας Καραμαλή και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Spetses Hotel, Γιώργο Καραμαλή

Τίνα Μαντά, Φαίη Μπέη

Τώρα έχει ήδη πέσει ο ήλιος, βγαίνουμε με την Άννα Ανδρεάδη στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, συζητάμε για τα αυριανά εγκαίνια του εικαστικού αναπαλαιωμένου καϊκιού “Αγία Μαρίνα” υπό την επιμέλεια της εικαστικού -λάτρη των Σπετσών- Χριστιάννας Οικονόμου, συζητάμε για το που θα δειπνήσει η κάθε μία, ανηφορίζω τον δρόμο που αφήνει πίσω του την Promenade του Αγίου Νικολάου και που είναι πνιγμένος στις πικροδάφνες και στο γιασεμί, στις βουκαμβίλιες και στα μεγάλα πιθάρια με τους βασιλικούς, αγγέλους φύλακες που πλαισιώνουν όμορφες επιβλητικές πόρτες πέτρινων σπιτιών, και σκέφτομαι ξανά και ξανά τη γλυκιά, ήρεμη σαν ψίθυρος φωνή της αγαπημένης Λένας, να μου λέει “Μέσα από αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψουµε το νόηµα της ευτυχίας και τους τρόπους µε τους οποίους θα την κατακτήσουµε. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα µάθουµε συνειδητά να επιχορηγούµε περισσότερο τα θετικά συναισθήµατα. Να επιλέγουµε το χαµόγελο, το άγγιγµα, την αγκαλιά, το παιχνίδι, το γέλιο σε µεγαλύτερες δόσεις στην καθηµερινότητά µας. Να καλλιεργούµε την ενσυναίσθηση, τη συµπόνια, τη συγχώρεση, την καλοσύνη, την αγάπη, την ευγνωµοσύνη. Θα αρχίσουµε να συνειδητοποιούµε ότι τίποτα δεν είναι δεδοµένο και θα εκτιµούµε τα πράγµαταγύρω µας µε έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται πια να χάσουµε κάτι για να καταλάβουµε την αξία του. Θα νιώθουµε ότι έχουµε πληρότητα, έτσι θα δηλώνουµε εµπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή.
Η ζωή είναι ένα δώρο, ας το καλοδεχτούµε µε την επίγνωση του «πολύτιµου», αν θέλουµε να είµαστε πραγµατικά καλά”.

Με την Άννα Ανδρεάδη, μετά το τέλος της παρουσίασης

Μία μαγική βραδιά, με τη Λένα να μας παίρνει απαλά από το χέρι για να μας οδηγήσει στο “Θέλω να είμαι Καλά”. Και αυτή ναι, θα είναι μία υπέροχη διαδρομή…

error: Content is protected !!