ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Postcards from Spetses Χ: Μία βάφτιση πλημμυρισμένη από τις βουκαμβίλιες του νησιού!

Απέναντι από τους Ταξιάρχες στο Καστέλι των Σπετσών, βρίσκεται από το 1793 η κατανυκτική εκκλησία της Αγίας Τριάδος που ιδρύθηκε από τον Εμ. Παπαθεοδώρου.
Γνωστή για το πανέμορφο ξύλινο σκαλιστό τέμπλο της και το ασυνήθιστο καμπαναριό, με μία μοναδική καμπάνα στη μέση μίας τριπλής αψίδας και ξυλόγλυπτους άμβωνα, δεσποτικό και επιτάφιο, αλλά και για το τέμπλο που διακρίνεται για την εξαιρετική τέχνη με την οποία έχει σκαλιστεί. Χωρίς τοιχογραφίες, με ένα πλούσιο γύψινο διάκοσμο και πολλές παλιές φορητές εικόνες, που κατά των ακαδημαϊκό Σωτηρίου έχουν αναγεννησιακές επιρροές, η ματιά του επισκέπτη ξεχωρίζει εύκολα θέματα που έχουν επιλεγεί από την Παλαιά Διαθήκη, -ειδικά στα θωράκια κάτω από το εικονοστάσιο-, αλλά και πάρα πολλά άλλα παρμένα από τη φύση, όπως όμορφα ζώα, δέντρα και λουλούδια.


Σε αυτή την υπέροχη ιδιωτική εκκλησία η επιτυχημένη τεχνίτρια των λουλουδιών, η Αντουανέτα Κουτσουράδη έγινε η υπερήφανη νονά της Θωμαής Στεφανίας, κόρης του Μιχάλη Παπανδρέου και της Σπυριδούλας Σύρμα.


H αγαπημένη florist -λάτρης των Σπετσών, τις οποίες προτιμά εδώ και πολλά χρόνια για τις θερινές της διακοπές- εμπνεύστηκε από την αριστοκρατική αύρα του νησιού και τις εντυπωσιακές του βουκαμβίλιες, τις οποίες, με την υψηλή αισθητική που την διακρίνει, επέλεξε για να στολίσει την ξεχωριστή αυτή ημέρα για την αγαπημένη της Θωμαή Στεφανία.


Η βάφτιση στο μοναδικό αυτό περιβάλλον που δημιούργησαν η ιστορική εκκλησία με τις εντυπωσιακές βουκαμβίλιες πραγματοποιήθηκε -λόγω συνθηκών- σε στενό οικογενειακό κύκλο, γεγονός που έκανε το Μυστήριο ακόμη πιο κατανυκτικό.


Αντουανέτα και Γιώργο, πάντα άξιοι!

Φωτογραφίες: Kostia Palaiolouga/novia.photos & George Koutsouradis

error: Content is protected !!