Μαζί με τις όμορφες αλλαγές των χρωμάτων στα φύλλα των δέντρων και τις γευστικές εσοδειές των φθινοπωρινών φρούτων καταφτάνουν και οι μικρότερες, πιο κρύες και πιο “ξερές”, μέρες της εποχής. H Φύση ετοιμάζεται για αλλαγή, και επειδή μέρος της φύσης είμαστε κι εμείς, αλλαγές συμβαίνουν και στη δική μας φυσιολογία!
Το σώμα μας έχει επιβαρυνθεί εξαιτίας των διατροφικών καταχρήσεων του καλοκαιριού και πολλά ζωτικά όργανα υπερλειτουργούν ώστε να κρατηθεί η ισορροπία . To σώμα “μιλάει” και μας δίνει το “σήμα” με συμπτώματα που μας υποδεικνύουν ότι είναι καιρός για αποφόρτιση, ξεκούραση και αναζωογόνηση:
Συμπτώματα διανοητικά: αναποφασιστικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, υπερβολικές σκέψεις που κουράζουν το νου.
Συναισθηματικά: κατάθλιψη, κακή διάθεση, έλλειψη κεφιού, άγχος.
Σωματικά: πονοκέφαλος- ζαλάδες, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, πρησμένα πόδια, κοιλιακές ενοχλήσεις, δυσκοιλιότητα, αέρια, αίσθημα φουσκώματος ή μετεωρισμού, ξηρότητα στο δέρμα, κόπωση, υπνηλία.
Οι καρποί του φθινοπώρου είναι στη διάθεσή σας:
Δαμάσκηνα κάθε πρωί
Όταν τα καταναλώνετε νηστικοί κάθε πρωί, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον για να αρχίσετε καλά τη μέρα σας προτιμήστε να τα εντάξετε σε μια θρεπτική φρουτοσαλάτα.
Η φρουτοσαλάτα του μήνα
Υλικά: 3 δαμάσκηνα, 2 σύκα, 1 μικρό τσαμπί σταφύλι, ψίχα καρυδιού από 5 καρύδια , νιφάδες βρώμης.
Δεδομένης της υψηλής ποσότητας σακχάρων που περιέχουν τα φρούτα, μην προσθέσετε καμιά γλυκαντική ουσία. Καταναλώστε τη φρουτοσαλάτα ως πρωινό τρεις φορές την εβδομάδα. Θα σας προσφέρει μεγάλη ενέργεια και δύναμη. Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, μπορείτε να τη συνοδέψετε με γιαούρτι.
Τα λαχανικά κατά της κατακράτησης
Για να ξαναπάρετε τα υγρά που χάσατε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά και για να μειώσετε την κατακράτηση νατρίου από την καλοκαιρινή κρεπάλη, ετοιμάστε μια σάλτσα που βασίζεται αποκλειστικά σε λαχανικά πλούσια σε νερό και κάλιο μιας και αποτελεί το βασικό ανταγωνιστή του νατρίου και αποβάλλει το περιττό νερό από το σώμα.
Σωτάρετε σε μια κουταλιά λάδι ένα πράσο, 1-2 μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φρέσκα μανιτάρια. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν με τα υγρά τους. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ζυμαρικά της αρεσκείας σας.
Μύρτιλο για τα “ταλαιπωρήμενα’’ νεφρά
Οι κυστίτιδες, και οι δυσκολίες στη διούρηση είναι συμπτώματα που συχνά αντιμετωπίζουμε μετά το τέλος των διακοπών. Τα νεφρά πραγματοποιούν μια εργασία σιωπηλή αλλά ιδιαίτερα σημαντική διαμέσου της οποίας αποβάλλονται πολλές άχρηστες ουσίες που αν συσσωρευτούν, μειώνουν την καλή οξυγόνωση των ιστών. Η νεφρική κόπωση εξαιτίας της κατακράτησης των τοξινών, των αλάτων ή εξαιτίας των φλεγμονών προκαλεί μια συνολική κόπωση και χρειάζεται χρόνος και αλλαγή στον τρόπο διατροφής για να την ξεπεράσουμε.
Η καλή διούρηση συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών και μας βοηθά στην επανάκτηση της χαμένης ενέργειας.
Το μύρτιλο, που χρησιμοποιείται εντατικά στη βοτανοθεραπεία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθαρίζει τα νεφρά και προστατεύει τα αγγεία. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να πίνετε μια κουταλιά χυμό μύρτιλο καθημερινά πριν από το μεσημεριανό γεύμα και μετά το βραδινό δείπνο.Εναλλακτικά χτυπήστε στο μπλέντερ 1 φλιντζάνι μύρτιλλα κατεψυγμένα με ένα γιαούρτι που ενισχύει τη χλωρίδα του ουροποιητικού.
Σύκο: η υπερτροφή του φθινοπώρου
Η εντερική δυσλειτουργία έρχεται συχνά μετά το τέλος των διακοπών. Η αλλαγή της διατροφής, του κλίματος και του τρόπου ζωής επηρεάζουν το μεταβολισμό διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία. Η πέψη επιβραδύνεται και το έντερο γίνεται οκνηρό.
Επωφεληθείτε από τα σύκα (για όσο υπάρχουν) καθώς η υπακτική τους δράση είναι εγγυημένη. Είναι καλό να καταναλώνετε δύο-τρία φρέσκα σύκα στο πρωινό σας, συνοδεύοντάς τα με άγλυκες νιφάδες δημητριακών και γιαούρτι!
Από τη Δρ Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διαιτολόγο, καθ. φυσικής αγωγής, διδάκτορα της Ιατρικής σχολής Αθηνών