ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“This is the Place, Gentlemen!”

Στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Πατησίων 179», το 2008, η Κατερίνα Στεφανιδάκη παρουσίασε δύο πανοραμικά σχέδια– εγκαταστάσεις με θέμα τον ιδιωτικό χώρο του εργαστηρίου της, αλλά και τον δημόσιο χώρο ιδωμένο μέσα από αυτό. Η μεταφορά του παρατηρητή μέσα στα έργα αυτά διαμόρφωνε ένα φαινομενικά σταθερό σημείο θέασης, το οποίο επόπτευε το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτίσματος. Στο σχέδιο – εγκατάσταση με τον τίτλο “This is the Place, Gentlemen!” (στίχος από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο Στράτης Θαλασσινός στη Νεκρή Θάλασσα», Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β’), που θα παρουσιαστεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, η Κατερίνα Στεφανιδάκη, παραμένοντας στο ίδιο σημείο θέασης, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική και μεθοδολογία, δηλαδή την επάλληλη εναπόθεση σχεδίων διαφορετικών διαστάσεων σε φορητή, σπαστή, ξύλινη κατασκευή, συνθέτοντας εκ νέου έναν ανεστραμμένο τόπο. Τα χαρτιά που βρίσκονται στο έδαφος ή αιωρούνται μαρτυρούν την ίδια τη διαδικασία, δηλαδή την επίθεση, αναίρεση και συναρμογή των εικόνων, καθώς οι επιστρωματώσεις τους δίνουν την εικόνα μιας πόλης υπό διάλυση.

Katerina Stefanidaki_1

Χωρίς να είναι σαφές αν η κατάρρευση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής και δίχως το γεωγραφικό στίγμα να είναι προσδιορισμένο, το έργο εστιάζει για μια ακόμα φορά στον θεατή, του οποίου η παρουσία συμπληρώνει τη συνθήκη της εγκατάστασης, καθηλώνοντάς τον στο επίκεντρο των γεγονότων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου 2015, και το φρουτώδες κρασί «Λευκός Κύκνος» από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, θα συνοδεύσει γευστικά την βραδιά εγκαινίων.

error: Content is protected !!