ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ποιες Αλλαγές έχετε αποφασίσει να κάνετε που θα σας αλλάξουν την Νοοτροπία, την Διάθεση & την Ζωή;

Από την Τζίνα θανοπούλου
•    Είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας;
•    Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε τη φωνή της καρδιάς σας;
•    Είστε έτοιμοι να ξεπεράσετε τις αρνητικές σκέψεις και να υιοθετήσετε ένα καινούργιο πιο αισιόδοξο εαυτό;
•    Είστε έτοιμοι να βιώσετε και αναπτύξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας;
•    Είστε έτοιμοι να νιώσετε ισορροπία , χαρά, δημιουργία ακόμα και με λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά περισσότερη επαφή με το τι είναι ουσιαστικό και αληθινό;

happyquote
Εάν θέλετε να εμπνευστείτε τη καινούργια χρονιά και να φέρετε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά σημαντικά  βήματα:
•    Βγείτε από τον παλιό τρόπο σκέψεων, συνηθειών και πεποιθήσεων που σας μπλοκάρουν και σας καταπιέζουν. Μπορεί εσείς οι ίδιοι να καταπιέζεστε και μπλοκάρετε τον εαυτό σας επειδή είστε «κολλημένοι» σε μη λειτουργικές πεποιθήσεις, νοοτροπίες, σχέσεις που σας παγιδεύουν. Πάρτε απόφαση να τις αφήσετε. Απελευθερωθείτε από αυτές και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί και αξίζει.
Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό;
α. Συνειδητοποιήστε ποιές πεποιθήσεις, «πιστεύω», προσκολλήσεις, καθώς και ποιες τοξικές συνήθειες & ποιοι τοξικοί ανθρώποι σας μπλοκάρουν και λειτουργούν σαν εμπόδια στην ανάπτυξη σας.
β. Καταγράψετε όλες αυτές τις «τοξικότητες» σε ένα ημερολόγιο. Με σκοπό να τις αναλύσετε και όχι να τις επαναλαμβάνετε. Πρέπει να βγούν από μέσα σας & για να γίνει αυτό πρέπει να μπούν, γραφτούν στο χαρτί. Αυτή είναι μια Θεραπευτική Μέθοδος, όπου όταν οι αρνητικές σκέψεις καταγραφούν, μετουσιώνονται από έντονα, αφηρημένα και τρομακτικά συναισθήματασε συγκεκριμένες έννοιες. Έτσι μπορείτε να τις σκεφτείτε πιο αντικειμενικά, να τις δουλέψετε, να τις αντιμετωπίσετε και τελικά να τις αντικαταστήσετε.
γ. Αντικαταστήσετε τις παλιές μη λειτουργικές πεποιθήσεις με νέες πιο λειτουργικές και θετικές. Όπως πχ: «Αξίζω σε κάθε περίπτωση!» «Η ζωή μου δίνει αυτό που χρειάζομαι !», «Σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου ακριβώς όπως είμαι…!» κλπ.
δ. Επαναλάβετε τις καινούργιες πεποιθήσεις καθημερινά, πολλές φορές την ημέρα με μορφή γραπτής ή προφορικής επανάληψης, ώστε αυτές να γίνουν καινούργιες εγγραφές στο μυαλό και στην ψυχή σας. Οι καινούργιες αυτές εγγραφές θα φέρουν την αλλαγή στην σκέψη, νοοτροπία και πράξη, που θα σας φέρουν την πολυπόθητη Αλλαγή τρόπου Σκέψης, Νοοτροπίας & Ζωής.

c638b8215a7e0f9176778cba35eaaecd
Με αυτή την αλλαγή:
•    Μπορείτε να μάθετε να κοντρολάρετε το μυαλό σας.
•    Να μετακινήστε την νοοτροπία και τη ζωή σας μπροστά.
•    Να συγχωρήσετε.
•    Να απελευθερωθείτε από άχρηστο πόνο του παρελθόντος.
•  Να κτίσετε μια νέα πραγματικότητα για τον εαυτό σας βασισμένη σε καινούργια δεδομένα: Αυτοσεβασμού, Αυτοεκτίμησης , Δύναμης Αισιοδοξίας & Θετικής Σκέψης.

Έτσι θα ζήστε τη ζωή που ονειρευόσαστε με το πλήρες δυναμικό σας.
“You can Master your Mind to move your Life Forward !!!”
Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο εύκολη με τη στήριξη και καθοδήγηση ενός Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, όπου μπορεί να σας βοηθήσει και να σας στηρίξει για να  σχεδιάσετε ένα καινούργιο μέλλον βασισμένο σε καινούργιες πεποιθήσεις.

51dce2fe90e09f397f895fd2f3c5dc2b
•  Απελευθερωθείτε από το παλιό φόβο και θυμό που καταδυναστεύει τη ζωή σας και σας μπλοκάρει τις δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη.
Ο φόβος και οι άλλες εκδηλώσεις του, η  πικρία και ο θυμός, ( που είναι ουσιαστικά καταπιεσμένος και μπλοκαρισμένος φόβος), είναι αποτέλεσματα του υπερβολικού άγχους που βιώνει το άτομο. Το άγχος αυτό δημιουργείται εξαιτίας του φόβου του ατόμου προς την απώλεια, την ανασφάλεια της αλλαγής καθώς και του φόβου για ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να φοβόμαστε τις αλλαγές, παρόλο που γνωρίζουμε ότι είναι αναπόφευκτες και από το μόνο σίγουρο στη ζωή.
•    Πιστέψτε στα όνειρα σας για να τα κάνετε Πραγματικότητα!
Όταν έχουμε ξεπεράσει τον φόβο, το άγχος και την ανασφάλεια καθώς και τις πεποιθήσεις του παρελθόντος που μας μπλοκάρουν, μπορούμε να δούμε τις αλλαγές σαν ευκαιρίες για να κτίσουμε τον καινούργιο δυνατό εαυτό μας στο παρόν και να αναπτύξουμε καινούργιες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πιστέψουμε στα όνειρα μας και να τα πραγματοποιήσουμε. Όταν βρεθούμε σε αυτή τη κατάσταση θα είμαστε αισιόδοξοι και γεμάτοι ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες συνθήκες εύνοιας και ανάπτυξης που θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε τα βαθύτερα όνειρα μας. Να βιώσουμε τον μοναδικό αληθινό καινούργιο μας εαυτό. Πχ. Ένα άτομο που βάζει στόχοι να τρέξει σε ένα μαραθώνιο, δεν πρέπει να λέει : «Ελπίζω μια μέρα ίσως ….ή…. αν μου δοθεί η ευκαιρία θα…. ?…» Αντί αυτού πρέπει να πει «Θα τρέξω με τις καλύτερες δυνατότητες μου και πετύχω ότι καλύτερο μπορώ !». Αντίστοιχα το ίδιο πρέπει να πει ένα άτομο που μετά από πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά κάνει μια αλλαγή καριέρας και χτίζει ένα καινούργιο επάγγελμα, πρέπει να πεί: «Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και με αισιοδοξία & θέληση και πιστεύω ότι η ζωή θα μου δώσει τα καλύτερα !». Το ίδιο ισχύει και για μια καινούργια σχέση: «’Aσχετα με το  τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν, κοιτάω το παρόν με αισιοδοξία, πιστεύω ότι αξίζω τα καλύτερα και ο ιδανικός σύντροφος θα έρθει σε μένα σύντομα με τις κατάλληλες συνθήκες και στο κατάλληλο χρόνο !».

4a65d5883362407479f71271f30078bb

Άρα η συνταγή για να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας είναι να εστιαστείτε σε αυτά, να τα κατακτήσετε με αυτά τα σημαντικά βήματα:
•    Αλλαγή πεποιθήσεων από αρνητικές σε Θετικές
•    Θετικές δηλώσεις
•    Θετικές προβολές (Positive Visualization)
•    Tεχνικές Συμβουλευτικής & Life Coaching
Το βασικό κλειδί όμως είναι ENA:
«Εστιάζω στο όνειρο μου…. ! Το πιστεύω με πάθος…..! Το πραγματοποιώ!»
“ Fix on a dream….. Believe in it….. Realize it !”

04cf4974d0e093ab542a51317dc7abe8
•    Βρείτε βοήθεια σε ένα Σύστημα Υποστήριξης που θα σας τονώσει για να πετύχετε. ‘Οταν κάνετε αλλαγές στη ζωή σας , στη δουλειά σας , στη σχέση σας, σημαντικό είναι το περιβάλλον σας να είναι θετικό, υποστηρικτικό και  ανθρώπινο! Πάνω από όλα να πιστεύουν σε σας και στις δυνατότητες σας. Την εποχή της αλλαγής πρέπει να απομακρυνθείτε από «τοξικούς, αρνητικούς» ανθρώπους που έχουν την τάση να σας αμφισβητούν, καταπιέζουν και υποτιμούν για τους δικούς τους λόγους.
Τη περίοδο της αλλαγής χρειάζεστε δίπλα σας θετικούς ανθρώπους/υποστηρικτές, που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, θα σας εμπνευσουν, και θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε. Αυτό το ρόλο μπορεί να παίξουν άνθρωποι από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, με τους οποίους μπορείτε να συζητήσετε και να μοιραστείτε κοινά οράματα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και εξαρτώμενοι από εσάς. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να σας βλέπουν αντικειμενικά και ψύχραιμα. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι άτομα στο περιβάλλον σας καλό είναι να αναζητήσετε υποστήριξη από ένα Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας ή ένα Life Coach.
•    Αποβάλετε από πάνω σας την σκιά της απογοήτευσης του παρελθόντος που σας αποδυναμώνει.
Πολλοί άνθρωποι δεν προχωρούν παρακάτω επειδή έχουν μπλοκαρισθεί σε παλιές πεποιθήσεις απογοητεύσεις και λάθη. Πρέπει να καταλάβετε ότι για να προχωρήστε πρέπει να αποβάλλεται τα άχρηστα συναισθήματα του πόνου του παρελθόντος. Ότι έγινε έγινε, μακάρι τα μαθήματα να λειτουργήσαν σαν εμπειρίες για Αυτογνωσία και Εξέλιξη, και όχι σαν εμπόδια. Αντί να απογοητευτείτε από τις λανθασμένες εμπειρίες του παρελθόντος και να βαλτώνετε, πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και προχωρήστε. Τελικά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ήταν ό ίδιος ο πόνος και η απογοήτευση που σας καθήλωσαν, ούτε καν το ίδιο το γεγονός. Πάνω από όλα ήταν «η Ανάλυση» του γεγονότος μέσα στο μυαλό και στη ψυχή σας, που σας προκάλεσαν τα άχρηστα συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου, (the interpretation of the actual event inside you). Αντί λοιπόν η απογοήτευση να σας αποδυναμώνει και ακινητοποιεί, πρέπει να τη δείτε σαν ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.
Η απογοήτευση και αποτυχία έχει τη δύναμη που εμείς της δίνουμε. Εμείς είμαστε πιο δυνατοί από την απογοήτευση! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η διαφορά μεταξύ αποτυχημένων ανθρώπων είναι ότι και οι δύο προσπάθησαν, πετύχανε μερικές φορές και απέτυχαν άλλες. Ο αποτυχημένος προσπάθησε και σταμάτησε στην πρώτη αποτυχία, ενώ ο επιτυχημένος προσπάθησε απέτυχε, αλλά δεν σταμάτησε, συνέχισε με επιμονή και υπομονή για να πραγματοποιήσετε τον στόχο.
Στη ζωή πρέπει να αποφασίσετε τελικά, είστε τα θύματα της απογοήτευσης, ή συνειδητοποιημένα και εξελιγμένα άτομα που επιτυγχάνουν. Αποφασίστε ποιοί θέλετε να είστε!
•    Βρείτε τη χαρά μέσα από την Προσπάθεια.
Πολλοί άνθρωποι «μισούν » την προσπάθεια που χρειάζεται η αλλαγή και η εξέλιξη. Γι’αυτό πολλές φορές αφηνόνται στο τέλμα της παθητικότητας του γνωστού, ασφαλές, αλλά  και βαρετού.  Ο δρόμος όμως της Δημιουργίας, της Αλλαγής και της Αφθονίας, απαιτεί μετακίνηση από το βολικό και γνωστό, στο καινούργιο και άγνωστο! Όμως η μετακίνηση αυτή εμπεριέχει κόπο, τόλμη, δουλειά και προσπάθεια. Ο δρόμος δεν είναι ευθύς. Θα έχει τα πάνω και τα κάτω του, δυσκολίες και απογοητεύσεις. Αλλά αξίζει τον κόπο !
Γιατί η αξιόλογη αυτή προσπάθεια θα φέρει τον άνθρωπο εκεί που κατοικούν τα όνειρα του, εκεί που βρίσκεται η Χαρά, η Δημιουργία και η Αφθονία του. Τελικά & ουσιαστικά εκεί που κατοικεί ο Αληθινός Εαυτός του !
Ο ανθρωπος χρειαζετει τόλμη και θάρρος να μετακινηθει από την ασφάλεια της στατικής σκέψης, στη δράση και ανάπτυξη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Τύχη ευνοεί τους Τολμηρούς!  Και τελικά δεν έχει σημασία μόνο ο προορισμός, «η Ιθάκη», αλλά πιο πολύ και πανω απο όλα, το Ταξίδι!

Τζίνα Γ. Θανοπούλου: EDM,MA,HARVARD UNIVERSITY
Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παιδίων, Εφήβων, Οικογένειας, Ενηλίκων, Zευγαρίων, Γυναικεία Ψυχολογία, Εικόνα Σώματος
Yπεύθυνη Ψυχολογικού τμήματος: Life Clinic Group
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6945541188

error: Content is protected !!