ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πασχαλινή συναυλία της El Sistema Greece Youth Choir στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η El Sistema Greece Youth Choir, το πολυπολιτισμικό και δυναμικά εξελισσόμενο φωνητικό σύνολο νέων του εκπαιδευτικού μουσικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece, θα πραγματοποιήσει συναυλία στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη την Κυριακή 10 Απριλίου στις 13.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο ρεπερτόριο της συναυλίας πρωταγωνιστεί η Κονγκολέζικη Λειτουργία Missa Luba, ένα θρησκευτικό χορωδιακό έργο, ιδανικό για την προώθηση της διαπολιτισμικότητας που αποτελεί βασικό στόχο του El Sistema Greece. Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη από τις Λειτουργίες που δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, που κατάφερε να επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά της νεολαίας της Δύσης. Το έργο, που τραγουδιέται σε παραδοσιακά κονγκολέζικα στυλ, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την κουλτούρα του Κονγκό, κατάφερε όμως να συνδέσει αυτές τις παραδόσεις με το δυτικό κυρίαρχο ρεύμα. Μέρη της λειτουργίας ακούγονται σε ταινίες του Pier Paolo Pasolini και του Lindsey Anderson, το εξώφυλλο του άλμπουμ εμφανίζεται στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του Stanley Kubrick, ενώ ακόμα και στη δεκαετία του 1980 οι Clash αναφέρουν τη Misa Luba στους στίχους του τραγουδιού τους “Car Jamming”. Η Λειτουργία θα παρουσιαστεί ολόκληρη με συνοδεία κρουστών και πιάνου, ενώ το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της συναυλίας θα εμπλουτιστεί με τραγούδια από διαφορετικά μουσικά είδη, χώρες και εποχές δημιουργώντας μία πραγματική χορωδιακή γιορτή απευθυνόμενη σε κάθε ακροατήριο.

Μουσική Διεύθυνση: Βάγια Παπαγιαννοπούλου Ερμηνεύουν: El Sistema Greece Youth Choir Αθηνά Φυτίκα (πιάνο) Αγγελική Λαπάκη, Νικόλας Τσιγάντες (κρουστά) Μουσική προετοιμασία: Βάγια Παπαγιαννοπούλου, Ειρήνη Τζαμτζή, Γιάννης Ισμυρνιόγλου * Το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece (ESG) προσφέρει από το 2016 δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους/νέες στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μουσική μέθοδο του El Sistema της Βενεζουέλας, τα μουσικά σύνολα αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον προκειμένου τα παιδιά μέσα από την τέχνη και τη δημιουργική συνάντηση με τους άλλους, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να αποκτήσουν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

It’s good to know: Η El Sistema Greece Youth Choir αποτελεί μια πολυπολιτισμική χορωδία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που προσφέρει μια μοναδική διαδικασία μάθησης βασισμένη στις αρχές και τις πρωτοποριακές πρακτικές διδασκαλίας του El Sistema Βενεζουέλας. Η χορωδία είναι ανοιχτή σε νεαρούς τραγουδιστές ηλικίας 10-26 ετών που μπορούν να διαβάζουν νότες, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας. Πρόκειται για ένα δυναμικά εξελισσόμενο φωνητικό μουσικό σύνολο, αφού με κεντρικό πυρήνα ένα μικρό σύνολο χορωδών με φωνητικές σπουδές, εμπλουτίζεται διαρκώς από τους πιο προχωρημένους μαθητές χορωδίας του El Sistema Greece.

error: Content is protected !!