ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Αρέθουσα – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» από τη Lamda Development!

H Lamda Development παρουσίασε τον αφιερωματικό τόμο «Αρέθουσα – Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας» της αρχαιολόγου και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, στο Τhe Experience Centre, στο Ελληνικό. Πρόκειται για τον εικοστό πρώτο τόμο της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» η οποία προβάλλει τους θησαυρούς των αρχαιολογικών μουσείων της πατρίδας μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η έκδοση με τον τίτλο «Αρέθουσα» φιλοξενεί στις σελίδες της ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή έως τους νεώτερους χρόνους, με προέλευση την Εύβοια και τη Σκύρο, τα οποία περιλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και φωτίζουν σε εύρος πολλών αιώνων την προϊστορία και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ο αφιερωματικός τόμος «Αρέθουσα– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, μιλώντας για τον αφιερωματικό τόμο «Αρέθουσα» και το ομώνυμο αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας: «Έχοντας από την πρώτη στιγμή κερδίσει μια καίρια και κομβική θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, και λειτουργώντας ήδη ως σημαντικός μοχλός της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας ‘Αρέθουσα’ προικίζεται τώρα και προβάλλεται ευρύτερα με την αντάξια της σημασίας του έκδοση, που παρουσιάζεται σήμερα».

Το πάνελ των ομιλητών (από αριστερά προς τα δεξιά): Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development

Η συγγραφέας του τόμου, Δρ. Αγγελική Σίμωσι μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» αποτελεί ένα σύμβολο για την πόλη αλλά και για την ιστορία όλου του νησιού, συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, από το απώτατο Νεολιθικό παρελθόν έως σήμερα. Από το πρώτο ελληνικό φύλο, τους Αβάντες, προγόνους των Ευβοέων, οι κάτοικοι του νησιού μαζί με εκείνους της παρακείμενης Σκύρου έχουν να επιδείξουν πολυσχιδές πνεύμα και υψηλό ιδεώδες. Πρωτοπόροι στο δεύτερο αποικισμό, οι Ευβοείς και οι κάτοικοι της Σκύρου διαδίδουν το πρώτο ελληνικό αλφάβητο, το χαλκιδικό, στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία καθιστώντας το πρόδρομο του ετρουσκικού και στη συνέχεια του λατινικού. Οι Ευβοείς αναδεικνύονται δεινοί έμποροι, που διασχίζουν ανά τους αιώνες τις μακρινές θάλασσες των καιρών εκείνων. Αυτή η ιστορία υπερδραστήριων  ανθρώπων ξετυλίγεται στο κτίριο τοπόσημο για την περιοχή, με τη διαχρονική ονομασία «Αρέθουσα», δάνειο από την ομώνυμη μυθολογική λιμναία νύμφη, που αποδόθηκε αρχικά σε ένα εργοστάσιο ποτοποιίας του περασμένου αιώνα και διατηρήθηκε ως σήμερα στο υπέροχο Μουσείο μας».

Η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο κύριος Βαγγέλης Χρόνης, Aντιπροέδρος της Lamda Development, δήλωσε: «Με την έκδοση αυτή η Lamda Development, για τρίτη συνεχή χρονιά, τιμά την παρακαταθήκη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που εγκαινίασε την εκδοτική πρωτοβουλία «Ο Κύκλος των Μουσείων», και προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα γνωστικό ταξίδι στην ιστορία και προϊστορία της Ελλάδας. Η παρούσα έκδοση χαρακτηρίζεται από την ποιότητα, τον σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την επιστημονική αρτιότητα που αποτελούν τα διακριτά στοιχεία της σειράς. Κυκλοφορεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα σε ξεχωριστούς τόμους. Αποτελεί ένα μοναδικό εγχειρίδιο γνώσης για ερευνητές αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κύριος Γεώργιος Διδασκάλου, η συγγραφέας του τόμου κυρία Αγγελική Σίμωσι, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός

O αφιερωματικός τόμος θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς.

error: Content is protected !!