ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πανέμορφα σκάφη μιας άλλης εποχής στον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ξύλινων Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020»!

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και λέμβοι, έξοχα δείγματα της τέχνης καραβομαραγκών διαφόρων παραδόσεων, διαγωνίσθηκαν στον πρώτο Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ξύλινων Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020», στον θαλάσσιο χώρο στο κέντρο του Φαληρικού Όρμου.

Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε ένας επίσημος αγώνας στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, χαρίζοντας απολαυστικές εικόνες, συγκινήσεις, θέαμα, αγάπη για το άθλημα και τη θάλασσα σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους θεατές που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά πανέμορφα σκάφη μιας άλλης εποχής.

Οι κατηγορίες των αγώνων ήταν οι εξής: α) Κλασικά σκάφη β) Σύγχρονα κλασικά σκάφη γ) Ελληνικά καΐκια & Παραδοσιακά καΐκια και δ) Λέμβοι & Dinghies.

Η Σουζάνα Λασκαρίδη της Blue Cycle και η Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου μαζί με την Μαρία Τσαρούχα της Hermes Yachting και την Δάφνη Ζουμπουλάκη

Στην «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020» συμμετείχαν ελληνικά παραδοσιακά καΐκια, όπως το πέραμα «Παναγία Τήνου», η πολύ γρήγορη «ΑΛΚΥΟΝΗ», σύγχρονα καΐκια, όπως η ιδιαίτερη «Αθηνά» με τα κινέζικα πανιά της, πανέμορφες λέμβοι, όπως η πολυταξιδεμένη «Χρυσοπηγή», καθώς και εντυπωσιακές προσκοπικές φαλαινίδες, όπως η «ΝΑΥΣΙΘΟΗ ΙΙΙ», μαζί με διάφορα μοναδικά κλασικά όπως το «AIKANE», που ήταν και η πρώτη διεθνής συμμετοχή στον αγώνα, καθώς και σύγχρονα ξύλινα ιστιοπλοϊκά. Με φόντο το Φαληρικό Δέλτα αποδείχτηκε ότι τα ξύλινα καΐκια αποτελούν ισχυρό μαγνήτη με την ομορφιά και τη λιτή πολυτέλειά τους.

H ρεγκάτα «ΩΚΕΑΝΙΔΑ», συμμετέχοντας στον παγκόσμιο δίκτυο Sailors for the Sea*, ακολούθησε τις πλέον αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί μία από τις CLEAN REGATTAS 2020 διεθνώς. Τα πληρώματα και οι εθελοντές δεν χρησιμοποίησαν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, υπήρχε συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών, τα οποία διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μέσω του προγράμματος BlueCycle,  ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, είχαν εγκατασταθεί στον χώρο της Ναυταθλητικής Μαρίνας Καλλιθέας ειδικοί σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ ειδικός κάδος της Playroom για την ανακύκλωση πλαστικών παιχνιδιών τοποθετήθηκε στον χώρο του «Athens International Sailing Center» της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η Δάφνη Ζουμπουλάκη έτρεξε με την «Αθηνά» που βγήκε 1η στην κατηγορία “παραδοσιακά καΐκια” με καπετάνιο και διοργανωτή των αγώνων τον Στέλιο Νούτσο.

Ο αγώνας τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και είχε την υποστήριξη της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας.

*Το Sailors for the Sea Powered by Oceana είναι ο μόνος οργανισμός διατήρησης των ωκεανών στον κόσμο που ασχολείται, εκπαιδεύει και ενεργοποιεί την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών.

error: Content is protected !!