ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Όταν τα κιλίμια είναι άλλα αριστουργήματα τέχνης!

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλά σχετικά με τα κιλίμια. Ήξερα τα βασικά, και τα ξεχώριζα σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που μου αρέσουν και σε αυτά που δεν αρέσουν. Τουλάχιστον όχι για τους δικούς μου χώρους, πόσο μάλλον για το σπίτι στο νησί, που αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της επίσκεψης μου στο κατάστημα ΑΙΩΝ στον αριθμό 40 της Λ. Ποσειδώνος, στον Άλιμο. Να βρω ένα κιλίμι, το απόλυτο κιλίμι, που θα ντύσει με την γοητευτική τεχνοτροπία του και τα χειροποίητα κεντήματα του -ethnic ή μη- τα τετραγωνικά του ενιαίου χώρου του σαλονιού, το πάτωμα του οποίου είναι όλο από πέτρα.
Και αν νομίζετε πως ένα “βρες ένα όμορφο μπλε, και πάρτο” είναι αρκετό, κάνετε μεγάλο λάθος. Τόσο μεγάλο, όσο έκανα και εγώ!

Follow me…

ΚILIM MOLDOVYA OLD – 3,00 x 2,28 = 6,84 m2 Παλιό, συλλεκτικό, αυθεντικό κιλίμι-κέντημα από τη Μολδαβία. Αριστούργημα τέχνης σε παραδοσιακά σχέδια της Μαύρης Θάλασσας. Με ιδιαίτερη τεχνική όλη η επιφάνεια είναι κεντημένη στο χέρι και χρησιμοποιείται όχι μόνο σαν κιλίμι στο δάπεδο, αλλά και σαν ethnic διακοσμητικό στοιχείο στον τοίχο. Απίθανο!!!!

GABBEH DESIGNERS KELIM
Ένα αυθεντικό, χειροποίητο κιλίμι, φτιαγμένο προ εικοσαετίας στη Νότια Περσία, στην έρημο του Shiraz, από νομάδες της φυλής Ghasghai με την επίβλεψη και με σχέδια του παγκοσμίου φήμης οίκου Zollanvari. Ο οίκος Zollanvari, ήταν ανέκαθεν και παραμένει ο βασικός εκφραστής, των αυθεντικών χαλιών Gabbeh και Luribuff. Τότε, με την συλλογή του, “Gabbeh Designers Kelim”, αποτεινόταν σε αγοραστές με υψηλά πνευματικά standards, προσεγγίζοντας την ιδιαίτερη καλαισθητική τους, που προτιμά τα minimal κιλίμια, από τα “πλουμιστά” χαλιά. Μια σύγχρονη έκδοση της παραδοσιακής αυθεντικής τέχνης, από την νέα γενιά των δημιουργών, που αναδεικνύει τις σημερινές διακοσμητικές τάσεις, διατηρώντας με απόλυτη ευλάβεια όλα τα χαρακτηριστικά της αυθεντικότητας.

Όλες οι επεξεργασίες πάνω στο κιλίμι έχουν γίνει αποκλειστικά με φυτικά υλικά, βότανα, ρίζες, φρούτα, herbals, και μόνο με τη βοήθεια των στοιχείων της φύσης. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια διαδικασία σε αντίθεση με την αντίστοιχη χημική κοστίζει πολύ περισσότερο και στην αξία των υλικών και στο χρόνο ολοκλήρωσης της εν γένει επεξεργασίας και φινιρίσματος. Έτσι έχουμε το γνήσιο βιολογικό κιλίμι / Organic Kilim.

Patch Cultural Craft Materpiece!
Ένα χειροποίητο χαλί, Patchwork, αυθεντικό & ιδιαίτερο, μέσα από την ξεχωριστή διαφορετικότητα της καλαισθητικής του Erfan Erkesin. Ένα χαλί από κομμάτια χαλιών, φτιαγμένα στην Ανατολία πριν από 60 περίπου χρόνια, σύμφωνα με την απόλυτη αυθεντικότητα της εποχής, που επικρατούσε στην τότε χειροποίητη ταπητουργία. Μια παλιά εποχή, που μετατρέπεται και μπορεί να διαμορφώνει την σύγχρονη καλαισθητική της διακόσμησης, βασισμένη στα τότε πολιτιστικά και πολιτισμικά ερεθίσματα. Ο απόλυτα εκρηκτικός συνδυασμός του παραδοσιακού κλασσικού με το σύγχρονο ανατρεπτικό ρυθμό, προσδιορίζει την ατμόσφαιρα στη σημερινή “home decoration” όπως ακριβώς προβάλεται από τα εξειδικευμένα περιοδικά που κυκλοφορούν διεθνώς. Μια άλλη εκδοχή Patchwork, πάντοτε με σεβασμό στην αυθεντικότητα του υλικού, στις βαφές και στο ράψιμο στο χέρι, από τις γυναίκες των χωριών της Ανατολίας. Μια ιδιότυπη αφήγηση της παραδοσιακής εργασίας χειρός, με την ιστορική κουλτούρα που εκφράζει, ανασχεδιασμένης στη σύγχρονη ανατροπή της μεταμοντέρνας πραγματικότητας.

KILAM KURDI MASTERPICE
Ένα αυθεντικό, χειροποίητο κιλίμι, ένα ξεχωριστό αριστούργημα, φτιαγμένο στην Περσία. Στην Περσία, όπως και στην Συρία, στο Ιράκ και στην Τουρκία κατοικούν πολλοί Κούρδοι που αποτελούν αντίστοιχες μειονότητες. Ένα κιλίμι παραδοσιακής Κουρδικής τέχνης, φτιαγμένο από χαρισματικό Κούρδο τεχνίτη, που ξεχωρίζει μέσα από πολλά άλλα ανάλογα, επίσης παραδοσιακά για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική αριστοτεχνία του, ώστε να χαρακτηρίζεται Masterpiece. Ένα κιλίμι με “naive” σχεδιασμό, ταυτόχρονα με ένα ιδιαίτερο συνδυασμό χρωμάτων, που τελικά κατορθώνει να προσεγγίζει συνολικά την απόλυτη αρμονία. Ένα κιλίμι δυσεύρετο στις μέρες μας, απόλυτα αντιπροσωπευτικό μιας τέχνης και μιας τεχνικής, που γενικώς έχει εγκαταλειφθεί πλέον από την νέα γενιά, εξαιτίας του υψηλού κόστους των παραδοσιακών επεξεργασιών που ακολουθούσαν για αιώνες.
Στο συγκεκριμένο κιλίμι, όλες οι επεξεργασίες έχουν γίνει αποκλειστικά με φυτικά υλικά, βότανα, ρίζες, φρούτα, herbals, και μόνο με τη βοήθεια των στοιχείων της φύσης. Είναι γεγονός ότι μια τέτοια διαδικασία σε αντίθεση με την αντίστοιχη χημική κοστίζει πολύ περισσότερο και στην αξία των υλικών και στο χρόνο ολοκλήρωσης της εν γένει επεξεργασίας και φινιρίσματος. Έτσι έχουμε το γνήσιο βιολογικό κιλίμι / Organic Kilim.

Καλοκαίρι!!!

KILIM INDO TRADITIONAL
Ένα αυθεντικό, ολόμαλλο χειροποίητο κιλίμι, από το Jaipur, την πόλη που μέχρι σήμερα διατηρεί την αρχέγονη παράδοση των κατοίκων της στη δημιουργία αριστοτεχνικών χειροποίητων χαλιών και κιλιμιών. Πέρα από την κλασική ύφανση, από τους χαρισματικούς τεχνίτες της περιοχής, είναι φτιαγμένο με βάση τα παραδοσιακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής του Rajasthan με πρωτεύουσα το Jaipur. Επίσης παράγουν κιλίμια βασισμένα σχεδιαστικά τόσο στην μορφή όσο και στο ύφος, όπως εκείνα των νομάδων της Νότιας Περσίας που ζουν στην έρημο. Η κλωστοποίηση, η ύφανση και το τελικό φινίρισμα γίνονται αποκλειστικά με το χέρι ή με την χρήση μόνο πρωτόγονων εργαλείων.

Η όλη τεχνική που αναδεικνύει την λαική τέχνη της περιοχής είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο. Μία τεχνική χαρακτηριστική του Jaipur που αποδεικνύει το αναλλοίωτο της τέχνης της πραγματικής οικιακής ταπητουργίας μέσα από τους αιώνες. Αυτές οι κοστοβόρες επεξεργασίες είναι εντελώς απαραίτητες ώστε να παραχθούν μοναδικά χαλιά ή κιλίμια που καθορίζουν την υψηλή τεχνική και την παράδοση στα χαλιά για την πόλη Jaipur. Είναι μια πόλη, που ειδικά στο κέντρο της, με τις καμήλες να κυκλοφορούν, παραμένει αρχιτεκτονικά, όπως ακριβώς ήταν πριν από πολλούς αιώνες.

KILIM SHIRAZ DEGRADEE HERBAL OLD
Παλιό χειροποίητο κιλίμι αυθεντικής Περσικής τέχνης με τεχνική κόμπων sheneh υψηλής συλλεκτικής αξίας, σε μια απόλυτα φυσική “degradee” επεξεργασία. Είναι φτιαγμένο στην νοτιοανατολική Περσία, στην ομώνυμη έρημο, από νομάδες της φυλής Ghasghai.

Σε μία εποχή που κάθε τι αυθεντικό και χειροποίητο έχει τη δική του ουσιαστική αλλά και σημειολογική αξία, το κιλίμι αυτό είναι φτιαγμένο πριν αρκετές δεκαετίες, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο που ακολουθούσαν εδώ και αιώνες οι άνθρωποι στην Ανατολή. Οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες σε όλα τα στάδια των επεξεργασιών ολοκλήρωσης από την κλωστοποίηση, την ύφανση και το φινίρισμα δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την τελευταία γενιά των δημιουργών, θυσιάζοντας την παράδοση στο υψηλό σύγχρονο κόστος. Έτσι στο συγκεκριμένο “vintage” κιλίμι τα νήματα είναι από μαλλιά της περιοχής και έχουν γίνει με την παραδοσιακή ρόκα και μικρά “τσικρίκια”, ενώ το τελικό φινίρισμα και οι βαφές είναι αποκλειστικά από βότανα, φυτικά υλικά και με μόνη συνδρομή τα στοιχεία της φύσης. Ένα γνήσιο, αυθεντικό, βιολογικό (organic) κιλίμι, που αποπνέει μια διακριτική πολυτέλεια, ενώ παραπέμπει σε μια minimal, αλλά ταυτόχρονα “intellectuelle” πινελιά διακόσμησης, αναβαθμίζοντας κάθε χώρο.
Το συγκεκριμένο κιλίμι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διακοσμητική μπάντα, στον τοίχο, προσδίδοντας ένα sophisticated ethnic στοιχείο.

Αν νομίζετε πως ένα “βρες ένα όμορφο μπλε, και πάρτο” είναι αρκετό, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε ένα από τα καταστήματα ΑΙΩΝ, και να χαθείτε στην απίστευτα πλούσια συλλογή των αριστουργημάτων του! Εγώ επισκέφθηκα το κατάστημα του Αλίμου την ώρα που έδυε ο ήλιος. Και ήταν μαγικές οι ανταύγειες που χάριζε απλόχερα πάνω στα κεντήματα των κιλιμιών του…

error: Content is protected !!