ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Open Box: Τα μινιμαλιστικά «έργα 1968 – 1970 » του Μιχάλη Κατζουράκη

Μιχάλη Κατζουράκη

Η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη Roma Gallery παρουσιάζει μια ενότητα έργων της περιόδου 1968-1970. Τα περισσότερα έργα είχαν εκτεθεί στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το 1969. Πρόκειται για μινιμαλιστικά έργα δύο και τριών διαστάσεων. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν δύο μακέτες σε χειροποίητο χαρτί του 1968, ένα μεγάλο ζωγραφικό έργο και ένα γλυπτό από πλεξιγκλάς του 1969, μια σειρά μικρών γλυπτών του 1970, τα οποία ανακατασκευάστηκαν το 2002, καθώς και ένα ανοιχτό κουτί (Box, 2008) από ζωγραφισμένο αλουμίνιο και ακρυλικό καθρέφτη. Όλα αυτά τα έργα βασίζονται στην ιδέα του αναπτύγματος κουτιών συσκευασίας και στην ανασύνθεση του σχήματος του κύβου.

Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι η δημιουργία κλειστών ή ανοιχτών σχημάτων και μορφών. Όπως σημειώνει ο ίδιος για τα έργα αυτής της περιόδου, τον απασχολεί έντονα ο ρυθμός των σχημάτων και των χρωμάτων, αλλά και η δημιουργία ενός προσωπικού λεξιλογίου. Τα γεωμετρικά σχήματα με τα οποία καταπιάνεται τού έδωσαν «απεριόριστες δυνατότητες συνθέσεων, παρόλα τα προκαθορισμένα όριά τους». Μέσα από τη σύνθεση και ανασύνθεση αυτών των στοιχείων, ο γνωστός εικαστικός -πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα- προσπαθεί να αποκτήσει «νέες αυτόνομες και ολοκληρωμένες μορφές».

Η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη Roma Gallery επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συνεκτικότητα του έργου του. Αυτή η εσωτερική συνοχή, σε συνδυασμό με έναν χαμηλόφωνο ανθρωπισμό, αποτελεί το κύριο γνώρισμα της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Διάρκεια έκθεσης: 17.3.2022 – 30.4.2022

error: Content is protected !!