ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την Ακμή και για την οριστική θεραπεία της!

Υπάρχουν κάποια “θέλω” του παιδιού σου, που όταν τα ζητάει, εσύ φροντίζεις (τσακίζεσαι) να τα πραγματοποιήσεις το ίδιο λεπτό. Ένα από αυτά, είναι όταν σου ζητάει να κλείσεις ραντεβού στην Δερματολόγο για ένα καλό καθαρισμό κατά της ακμής. Η δική μου κόρη, έστω κι αν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα ακμής, έχει ξεκινήσει να φροντίζει και να περιποιείται την επιδερμίδα της με συστηματικούς καθαρισμούς, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, με την εμφάνιση της εφηβείας. Ίσως βέβαια θα μου πεις, γι αυτό δεν έχει και σοβαρό πρόβλημα με μαύρα στίγματα και σπυράκια, πέρα από μερικές σποραδικές εκρήξεις που, πιο πολύ έχουν να κάνουν με τον χορό των ορμονών και το στρες της ηλικίας, παρά με οτιδήποτε άλλο. Έτσι, όταν τη περασμένη εβδομάδα και αμέσως μετά την επιστροφή της από ένα υπέροχο τριήμερο που πήγε στον Πόρο για σκι, είδε την επιδερμίδα της πιο ερεθισμένη από το κανονικό, βρήκαμε την καλύτερη ευκαιρία λίγο πριν επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς του σχολείου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, να πάμε στο ιατρείο της Δρ. Ευαγγελίας Παπαδαυίδ, και να κάνει έναν καλό, βαθύ καθαρισμό, που θα εξαφανίσει κάθε σημάδι που την ενοχλεί στην εμφάνιση της.

Στη καρδιά του Νέου Ψυχικού, εκεί που χτυπάει η “καρδιά” του πιο εμπορικού του δρόμου, στο πρώτο νούμερο της οδού Ψυχάρη. του δημοφιλούς προαστίου, βρίσκεται το ιατρείο της Δρ. Ευαγγελίας -aka Λιας- Παπαδαυίδ

Και όσο η Ελμίνα απολαμβάνει τη φροντίδα της καθηγήτριας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Διευθύντριας της Β΄ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, Δρ Ευαγγελία Παπαδαυίδ, εγώ κάθομαι δίπλα της αναπαυτικά, και βρίσκω τη δική μου ευκαιρία για να της κάνω τις καίριες ερωτήσεις για να λύσει όλες τις εύλογες απορίες μας!

Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Β’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», η Ευαγγελία Παπαδαυίδ εξειδικεύεται στην ψωρίαση και τα δερματικά λεμφώματα σε διεθνές επίπεδο. Στο ιδιωτικό της ιατρείο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ψυχικού, παρέχει ό,τι νεότερο και σύγχρονο στη διάγνωση και θεραπεία στην κλινική δερματολογία, την παιδοδερματολογία και την αισθητική δερματολογία.
Συγκεντρώνει πάνω από 20 έτη εμπειρία στη Δερματοχειρουργική, στα εμφυτεύματα,στη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης και κυρίως στη χρήση των laser στη κλινική και αισθητική δερματολογία, καθώς έχει μετεκπαιδευτεί στη Δερματοχειρουργική καιστη laser δερματολογία, σε παιδιά και ενήλικες και έχει εργαστεί ως Ειδική Ερευνητής στο Rockefeller University Hospital στη Νέα Υόρκη.
Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Churchill, στην Οξφόρδη και στο νοσοκομείο Hammersmith στο Royal Postgraduate Medical School στο Λονδίνο πάνω στη Δερματολογική Ογκολογία.
Τέλος, αριθμεί μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα, με πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Follow us…


Οι περισσότεροι που έχουν ταλαιπωρηθεί από την ακμή, απολαμβάνουν το καλύτερό τους πρόσωπο στις καλοκαιρινές διακοπές. Ο ήλιος συντελεί στην ύφεση της ακμής;
Ναι. Σε αυτό βοηθάνε συγκεκριμένα μήκη κύματος του ορατού φωτός. Αλλά υπάρχουν και μήκη κύματος τα οποία κάνουν κακό στο δέρμα και γι αυτό πρέπει να προστατευόμαστε είτε με αντηλιακά είτε με πολύ περιορισμένη έκθεση χωρίς υπερβολές.
Πως δρα η φωτοθεραπεία με τεχνολογία Led Omnilux;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές ενέργειας, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, το θεραπευτικό φως εφαρμόζεται με πιο έντονο τρόπο από αυτόν που υπάρχει στο περιβάλλον, με πιο ακριβή επιλογή χρώματος (μήκος κύματος) ώστε να είναι υποστηρικτικό για την εκάστοτε θεραπεία.
Το μπλε φως (με μήκος κύματος 415nm) εξουδετερώνει το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P acnes) και είναι το πλέον κατάλληλο για τη θεραπεία της ακμής, της ροδόχρου ακμής. Καταπραΰνει την ερυθρότητα και την φλεγμονή του δέρματος και εξισορροπεί τα επίπεδα του pH.
Το κόκκινο φως (με μήκος κύματος 630nm) διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα ενισχύοντας την αγγειοδιαστολή και την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς. Το θεραπευτικό φως ενεργοποιεί τους ινοβλάστες να συνθέσουν τέσσερις φορές περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη προσφέροντας έτσι καλύτερη στήριξη της επιδερμίδας, μείωση των ρυτίδων και των ουλών ακμής.
Η θεραπεία είναι μη επεμβατική, ασφαλής, ανώδυνη, καλά ανεκτή και προσφέρει άριστα αποτελέσματα.
Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αναγεννητική, αντιγηραντική και επουλωτική δράση για το δέρμα. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και ηλικία, τόσο για τις νεαρές ακνεϊκές επιδερμίδες, όσο και για τις πιο ώριμες που χρήζουν εντατικής περιποίησης και φροντίδας τόσο για την ακμή όσο και για την αντιγήρανση.


Ενδείκνυται σε κάθε μορφή ακμής;
Κάθε δέρμα αλλά και κάθε μορφή ακμής είναι διαφορετική. Ο δερματολόγος θα επιλέξει την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης συνδυάζοντας ορισμένες φορές τη φωτοθεραπεία με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, σε βαρύτερης μορφής ακμή, η ασφαλέστερη μέθοδος χωρίς φάρμακα είναι η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT), ο συνδυασμός δηλαδή της Led Omnilux με τη χρήση ειδικής φωτοευαισθητοποιούς κρέμας. Σε περιπτώσεις ακμής σε ενήλικες επίσης επιλέγουμε τη φωτοδυναμική θεραπεία η οποία έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες και στη συνέχεια διατηρούμε το αποτέλεσμα με τη χρήση της Led Omnilux.
Στην φαγεσωρική ακμή, που εμφανίζεται κυρίως στους έφηβους, συνδυάζουμε τη φωτοθεραπεία με βαθύ καθαρισμό (deepfacial) και peeling.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φωτοθεραπείας;
Οι πιο συχνές θεραπείες της ακμής, που αφορούν στη χορήγηση αντιβιοτικών, αυτά δρουν όσο τα λαμβάνουμε. Συνήθως όμως η ακμή υποτροπιάζει με τη διακοπή της χορήγησής τους. Από την άλλη τα ρετινοειδή έχουν συσχετιστεί με σημαντικές παρενέργειες όπως το ξεφλούδισμα, η ξηρότητα, η κατάθλιψη, η αύξηση των ηπατικών ενζύμων, των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, σπανιότερα, μπορεί να παρουσιαστεί σακχαρώδης διαβήτης, πτώση των αιμοπεταλίων, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, γενετικές ανωμαλίες κ.α. Κατά συνέπεια, η ασφαλέστερη μέθοδος χωρίς συστηματική χορήγηση φαρμάκων και χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες είναι η φωτοθεραπεία, που υποστηρίζεται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Και στην περίπτωση, βέβαια της φωτοθεραπείας ισχύει ο χρυσός κανόνας για την ακμή: Δεν την ξεχνάμε για να μη μας θυμηθεί και επαναλαμβάνουμε σε αραιά διαστήματα τις συνεδρίες, ώστε να διατηρήσουμε το άριστο αποτέλεσμα.
Η φωτοθεραπεία ενδείκνυται για έγκυες;
Είναι απόλυτα ασφαλής και χρησιμοποιείται με αποτελεσματικότητα για κηλίδες, δυσχρωμίες και πανάδες που μπορούν να εμφανιστούν στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Όταν η λάμπα Led Omnilux ανάβει, μία συνεδρία φωτοθεραπείας «σβήνει» τα σπυράκια της ακμής και η ψυχολογία του πάσχοντος ανεβαίνει.

Αποτελεί αντένδειξη για αισθητικές θεραπείες προσώπου;
Η φωτοθεραπεία συνδυάζεται με θεραπείες όπως ο καθαρισμός προσώπου, η διαμαντοθεραπεία με μικροκρυστάλλους, η δερμοαπόξεση, η ενυδάτωση, η έγχυση υαλουρονικού οξέος, αλλά και με θεραπείες με Lasers / IPL. Επίσης επιτρέπεται η χρήση ήπιων χημικών peeling και κρεμών, που δίνουν και καλύτερα αποτελέσματα.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για να προγραμματίσει τις θεραπείες του;
Στην ήπια κοινή ακμή συνίσταται μία εικοσάλεπτη θεραπεία με λαμπα1-3 φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση όμως και ανάλογα με τη βαρύτητα η συχνότητα ή η διάρκεια αλλάζει.
Η θεραπεία είναι απόλυτα ανώδυνη και συνεπώς δεν γίνεται χρήση αναισθητικού. Στην περίπτωση της κοινής ακμής ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Όσο πιο έντονη είναι η ακμή, τόσο πιο έντονη θεραπεία θα ακολουθήσουμε και συνεπώς ο χρόνος αποθεραπείας θα αυξηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: ένα υγιές και λαμπερό πρόσωπο.

“Και την επόμενη φορά να έρθεις μόνη σου μετά το σχολείο με τα πόδια, όπως κάνουν όλες οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές σου!”, λέει η Λία στην Ελμίνα εξηγώντας της πως τα περισσότερα παιδιά του Γυμνασίου, που επισκέπτονται το ιατρείο της για καθαρισμό, το κάνουν αμέσως μετά τις μαθητικές και τις αθλητικές τους υποχρεώσεις, μιας και το σχολείο της βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. “Το ξέρω, και μετά…Αβάνα!” της λέει η Ελμίνα γελώντας και παίρνει την ίδια στιγμή τηλέφωνο την Ειρήνη για να της πει όλα τα νέα…

Facetime με την Ειρήνη….

Μπες εδώ για να κλείσεις και εσύ το δικό σου ραντεβού.

error: Content is protected !!