ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι Καρυάτιδες της Αμαλίας Σωτηροπούλου πάνε Σπέτσες!

Την Αμαλία Σωτηροπούλου την αγαπώ πολύ. Είναι φίλη μου και γειτόνισσα μου, και την αγαπώ πολύ και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο, αν και αυτό συνήθως στο δικό μου μυαλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους ανθρώπους που θαυμάζω. Το σπίτι μου είναι γεμάτο από την Neo-Pop  υπογραφή της μέσα από τα έργα της, με πιο αγαπημένα μου, αυτό με την Queen Elizabeth που κοσμεί το γραφείο του σπιτιού μου, και φυσικά η φωτογραφία με την Audrey Hepburn που πρωταγωνιστεί στην κουζίνα και που τόσες και τόσες φορές με έχετε ρωτήσει για αυτή.

Όταν μία καλλιτέχνης που θαυμάζω τόσο πολύ λοιπόν προετοιμάζει τη νέα της έκθεση στο νησί που αγαπάω πιο πολύ από όλα, στις Σπέτσες, η χαρά μου είναι διπλή. Γιατί όλους και όλα όσα αγαπάω, με έναν περίεργο τρόπο είναι και αυτά άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Με μία λεπτή μεταξένια κλωστή, που είναι όμως τόσο δυνατή, όσο οι δυνατότητες της.

Follow me….


Η αίθουσα τέχνης Artion galleries, σε συνεργασία με το Poseidonion Grand Hotel, παρουσιάζει στους εμβληματικούς χώρους του ξενοδοχείου την Mixed Media έκθεση φωτογραφίας της πρωτοποριακής art photographer Αμαλίας Σωτηροπουλου, η οποία πειραματίζεται με μεγάλη δεξιοτεχνία στο έντεχνο φωτομοντάζ δημιουργώντας εικόνες φαντασμαγορικής μεταμοντέρνας αισθητικής, που με επιτυχία έχει παρουσιάσει σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε πολιτιστικούς χώρους στις ΗΠΑ, κτίζοντας σταθερά το δικό της καινοτόμο φωτογραφικό ύφος. Πάντα ακολουθεί ένα θέμα που προκαλεί την φαντασία της, αρχικά το αποτυπώνει με τον φακό και μέσα από το συναρπαστικό ψηφιακό σύμπαν, μεταμορφώνει την πρωτογενή εικόνα σε μια νέα οπτική διάσταση.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό τέχνης Κλεα Σουγιουλτζογλου που με αφορμή την τολμηρή ψηφιακή απεικόνιση των αρχαίων αριστουργημάτων αφηγείται για μια ακόμα φορά το ηχηρό επίκαιρο μήνυμα της επανένωσης των μαρμάρων, ντύνοντας τις ιδιότυπες φωτογραφίες με την εννοιολογική τους ανάγνωση . Με μια Neo-pop οπτική αισθητική το γλυπτό μετουσιώνεται σε σύμβολο αυτόνομο και επιβλητικό. Οι Καρυάτιδες εγκαταλείπουν εικονικά την απομόνωση του μουσείου και έρχονται από τα βάθη του χρόνου να μας εμψυχώσουν σαν αρχέτυπα μιας ιερής αποστολής, μεταλλαγμένες σε πολύχρωμα ολογράμματα με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας . Η Αμαλία Σωτηροπούλου οικειοποιείται δημιουργικά το αρχαίο πρότυπο, απαθανατίζοντας εικονικά την επιστροφή της ‘ missing sister’ και την ιστορική συνάντηση της με τις πέντε επιβλητικές Καρυάτιδες, τις ‘αδελφές της’ που τόσα χρόνια βιώνουν την απουσία της. Η τεχνολογία προσφέρει στην φωτογράφο άπειρες δυνατότητες για να υλοποιηθεί το φαντασιακό και, έως τώρα, ανέφικτο γεγονός . Καθηλωτική και αγέρωχη η Νίκη της Σαμοθράκης με τα τεράστια φτερά ανοιγμένα δεσπόζει με έντονα χρώματα και στοιχειώνει την ευαίσθητη ισορροπία του ταραγμένου γίγνεσθαι , στο τεντωμένο σχοινί ενός αδιανόητου πολέμου . Ακόμα μια φορά η τεχνολογία παίζει τον καταλυτικό της ρόλο πέρα από τα όρια του συμβατού . Οι έντεχνα επεξεργασμένες εικαστικές φωτογραφίες εμπνευσμένες από τα αρχαία γλυπτά των Καρυάτιδων και της Νίκης της Σαμοθράκης, αποτελούν μια μοναδική αισθητική εμπειρία.

Με απεριόριστο σεβασμό προς την αρχαία μας παράδοση η Αμαλία Σωτηροπουλου επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την αρχετυπική εικόνα των γλυπτών και να την ξαναζωντανέψει στο παρόν με σύγχρονους κωδικούς θέασης, σπάζοντας την σιωπή των αγαλμάτων ως προς τον χρωματισμό .Ήταν τελικά λευκά η έγχρωμα τα γλυπτά στην αρχαιότητα ; Έρχεται η σύγχρονη τέχνη σήμερα, γεμάτη απρόβλεπτες ανατροπές να ξαναθέσει το ερώτημα σε μια τολμηρή digital art προσέγγιση.

-Κλεα Σουγιουλτζογλου ιστορικός τέχνης.

Έκθεση φωτογραφίας στις Σπετσες ‘Lost and Regained’ reinventing antiquity by Αμαλια Σωτηροπουλου Επιμέλεια Κλεα Σουγιουλτζογλου

Διάρκεια 10 Ιουνίου -15 Ιουλίου 2022 Εγκαίνια 25 Ιουνίου στις 8 μ.μ

error: Content is protected !!