ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Gagosian Athens παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα του Albert Oehlen!

Πιστεύω ότι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας. —Albert Oehlen

Η Gagosian Athens θα εγκαινιάσει την έκθεση έργων του Albert Oehlen Works on Paper and a Sculpture με πρόσφατα σχέδια και κολάζ και ένα νέο γλυπτό. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις στις 9 Ιουνίου, και εντάσσεται σε ένα δυναμικό ημερολόγιο εκδηλώσεων τέχνης που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Στο μοναδικό γλυπτό της έκθεσης, ο Oehlen παραπέμπει στο αινιγματικό μοτίβο του Ömega Man, ενός άφυλου ανθρωποειδούς που εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα του Δρος Robert Neville στην ομώνυμη δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας του . Έχοντας επιζήσει από μια παγκόσμια πανδημία και αντιμέτωπος με το βέβαιο τέλος του, ο Neville συμβολίζει την ανεξέλεγκτη επιστημονική εξέλιξη που οδήγησε στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Το έργο του Oehlen από χυτό αλουμίνιο αποτίει φόρο τιμής στον ήρωα με έναν τρόπο σκοπίμως ακατέργαστο αλλά ρωμαλέα στιβαρό, υποδηλώνοντας μια αταλάντευτη στάση απέναντι στον επικείμενο όλεθρο.

Albert Oehlen

Αν και πρόσφατα έστρεψε το ενδιαφέρον του στη γλυπτική, ο Oehlen δεν παύει να εξερευνεί τα όρια της ζωγραφικής, της τέχνης που ασκεί επί σαράντα χρόνια. Στα έργα του σε χαρτί, συνεχίζει να αντιπαραθέτει και να συνδυάζει αφηρημένα και παραστατικά στοιχεία και κολάζ, αναθεωρώντας και ανατρέποντας τα ιστορικά στοιχεία και τις συμβάσεις του μοντερνισμού με απρόσμενες αναφορές στην κλασική τέχνη. Καθώς κινείται από τον προσεκτικό σχεδιασμό στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, φέρνει στο φως εκπληκτικές νέες δυνατότητες. Σε αρκετά από τα εικοσιένα μικρά έργα σε ακουαρέλα και μελάνι σε χαρτί που παρουσιάζονται στην Αθήνα, ο Oehlen παραπέμπει επίσης στην ίδια πηγή που είχαν οι πίνακες του John Graham στην έκθεση του στην γκαλερί Gagosian Beverly Hills.

Oehlen_2014_oT_WV_P16-14

Σε αυτά τα νέα σχέδια, ο Oehlen κινείται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, αποτυπώνοντας βιομορφικά σχήματα παράλληλα με απολύτως αφηρημένα τμήματα, με διάχυτη την άναρχη ενέργεια σε όλα. Σε δεκατρία μεγαλύτερα έργα σε χαρτί με μελάνι, χαρτί, μολύβι και ακουαρέλα, ο Oehlen παραπέμπει στους δικούς του πίνακες Ö-Norm των ετών –. Ξεχωρίζοντας για τις χαλαρές οργανικές γραμμές που συχνά εκτείνονται στα άκρα των στηριγμάτων τους, τα σχέδια μοιράζονται με τους αρχικούς πίνακες ένα ανεπεξέργαστο, ημιτελές στοιχείο και δημιουργούν ένταση ανάμεσα στην κομψότητα και την εξαθλίωση. Εδώ, το σχέδιο γίνεται το πεδίο όπου οι ιδέες του αυθεντικού και της έκφρασης υφίστανται ενδελεχή και συνάμα παιχνιδιάρικη επαναξιολόγηση μέσω των πειραματισμών με τη γραμμή, το σχήμα και τον τόνο.

Ένα πρόσθετο μεγάλο σκίτσο από κάρβουνο του αναπαριστά έναν χαλαρό ιστό μαύρων γραμμών που φανερώνει τη μακρόσυρτη κίνηση και τις αλλαγές κατεύθυνσης στο χέρι του καλλιτέχνη. Τέλος, στα έξι κολάζ του , ο Oehlen παρεμβάλλει πρωτότυπα σχέδια και λιθογραφίες σε διάφορες τυχαίες εικόνες και υλικά, όπως αφίσες, καρτ ποστάλ, αυτοκόλλητα και διαφημίσεις περιοδικών. Αυτές οι λιτές συνθέσεις υπαινίσσονται τον συνεχή επαναπροσδιορισμό της αισθητικής αξίας και της εννοιολογικής βαρύτητας που χαρακτηρίζει την καταναλωτική κουλτούρα του ου αιώνα, ενώ τα ετερόκλιτα συστατικά τους προκαλούν επίσης τον θεατή να ανακαλύψει περαιτέρω οπτικούς και θεματικούς δεσμούς. Η έκθεση είναι συνέχεια της αποκλειστικής παρουσίασης του έργου του καλλιτέχνη από την γκαλερί Gagosian στη διεθνή φουάρ Frieze New York.

It’s good to know: O Albert Oehlen γεννήθηκε στο Krefeld της Γερμανίας ενώ τώρα ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Βόρειο Μαϊάμι της Φλόριντα, του Μουσείου Τέχνης του Κλήβελαντ, του Ινστιτούτου Τέχνης στο Σικάγο, του μουσείου Broad στο Λος Άντζελες, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, του Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού, της Γκαλερί Tate του Λονδίνου, του Κέντρου Pompidou στο Παρίσι, του Μουσείου Ludwig στην Κολωνία (Γερμανία) και του Museum für Moderne Kunst στη Φρανκφούρτη (Γερμανία).

error: Content is protected !!