ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Οι “Αταξίες” της Δέσποινας Θεοδωρίδου στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος!

Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος, στο 24ο νούμερο της Πινδάρου στο Κολωνάκι, εγκαινιάζει σήμερα το απόγευμα την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Δέσποινας Θεοδωρίδου, με τίτλο «Αταξίες». Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρα σχέδια σε χαρτί, με μεικτή τεχνική και ιδιαίτερη έμφαση στην υφή.
Στα έργα της σχηματίζονται άλλοτε νοητά κείμενα, σβησμένα και μουτζουρωμένα που κρύβουν άτακτες σκέψεις και εσωτερικές διεργασίες της καλλιτέχνιδας και άλλοτε ιχνογραφήματα επηρεασμένα από την Ιαπωνική τέχνη του Bokushõ και της μοντέρνας καλλιγραφίας, την οποία οικειοποιείται και αποδίδει ως ένα δικό της τρόπο γραφής.

Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργούνται από αποτυπώματα και στάμπες ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας σχηματίζουν αφηρημένες συνθέσεις μέσα σε ένα επιμελώς ευθυγραμμισμένο νοητό όριο που έχει η ίδια βάλει στα έργα της, αλλά και στον εαυτό της. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έργο της Θεοδωρίδου είναι αποτέλεσμα πειραματισμών, απενοχοποίησης και ελεύθερης έκφρασης, μιας «ζαβολιάς» χωρίς κανόνες, η οποία εντέλει έχει όρια και πλαίσια.
Η ίδια λέει στο Fay’s Control για το έργο της: «Προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα σώμα δουλειάς πλούσιο τόσο σε συναισθηματική πληροφόρηση όσο και σε εικαστική σκέψη , βρέθηκα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα μου. Οι αταξίες μου λοιπόν προέκυψαν ως μια προσπάθεια διαχείρισης αυτής της πραγματικότητας σε συνάρτηση με τις επιθυμίες μου και τον μηχανισμό χαλιναγώγησης τους. Ξεπερνώντας τις εσωτερικές συγκρούσεις «τακτοποιώ» τα συναισθήματα μου προβάλλοντάς τα μέσα από τα ασπρόμαυρα έργα μου, χρησιμοποιώντας στάμπες και αποτυπώματα από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.»


It’s good to know: Η Δέσποινα Θεοδωρίδου γεννήθηκε το 1977  στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε γραφιστική  και φωτογραφία.  Αρχικά ασχολήθηκε με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και την φωτογράφηση χώρων ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με πωλητήρια μουσείων, μαγαζιά και ιδιώτες ζωγραφίζοντας εικαστικά αντικείμενα και πίνακες. Από το 2008 αφιερώθηκε στην ζωγραφική και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις.
Διάρκεια έκθεσης έως 29 Φεβρουαρίου 2020.

error: Content is protected !!