ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

O Steve Gianakos “προκάλεσε” το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης: I…Loop de Loop…!

Σε μία από τις πιο αγαπημένες γκαλερί του πιο ενημερωμένου φιλότεχνου κοινού της Αθήνας, στην CITRONNE Gallery, στο 19ο νούμερο της Π. Ιωακείμ, εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του Στηβ Γιανάκου, ενός από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες σήμερα. Το έργο του Γιανάκου, είναι έργο προκλητικό που αρνείται να ενταχθεί σε κατηγορίες.

Τατιάνα Σπινάρη, Πάνος Χαραλάμπους

Επαναπραγματεύεται, με προσωπικό υπόγειο τρόπο, τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό, το αθώο και το διεστραμμένο– αντιφάσεις οι οποίες, όμως, συνομιλούν και συγχέονται.

Ζέτα Αντσακλή

Πρόκειται για πολυσήμαντο έργο όπου συχνά οι τίτλοι που δίνει ο καλλιτέχνης στα έργα του λειτουργούν συμπληρωτικά με την εικόνα. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει ένα ατελείωτο παίγνιο με αναφορές slang, αναγραμματισμούς, εσκεμμένη ανορθογραφία.

Christina Anid

Ο Στηβ Γιανάκος έχει ευδιάκριτες αναφορές, αλλά δυσδιάκριτη ανάγνωση. Μεταπλάθει την πραγματικότητα με καυστικό χιούμορ. Κυριαρχεί ο σεξουαλικός υπαινιγμός, η απομυθοποίηση του κάθε κοινωνικού προτύπου. Ο καλλιτέχνης υποχρεώνει τον θεατή να αποφασίσει ο ίδιος τα όρια.

Εσμέ Μομφεράτου, Δανάη Στράτου, Κατερίνα Δερβένη

Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… στην CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα.

Τάκης Μαυρωτάς, Μάγδα Μπαλτογιάννη, Βάνα Ξένου, Τατιάνα Σπινάρη, Μαίρη Φιξ

Άννα Ροκοφύλλου, Χριστόφορος Μαρίνος, Βένια Δημητρακοπούλου

Σπύρος Πολλάλης, Τατιάνα Σπινάρη, Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος

Άννα Δρούζα, Κορίνα Γραφανάκη

Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του. Εξάλλου, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλειάς του καλλιτέχνη ήταν πάντα η αμφισβήτηση και η διάλυση των στερεοτύπων. Το έργο του Στηβ Γιανάκου, το 2023, εμφανίζεται στην πιο πυκνή και πολύπλοκη μορφή του. Ο Γιανάκος έχει επεκτείνει και διαφοροποιήσει την κριτική του στο Αμερικανικό Όνειρο, ενώ παράλληλα μοιάζει να αφουγκράζεται τις σαρωτικές κοινωνικές και ανθρωπολογικές αλλαγές που συντελούνται εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω ότι θα είναι μια φάση στην ιστορική του πορεία στην οποία θα επανερχόμαστε τακτικά στο μέλλον…»

Λία Παπαδαυίδ, Τατιάνα Σπινάρη, Νινέτα Παπαδαυίδ-Πατέρα

Σεσίλ Μαριέλου, Κατερίνα Καϊρη

Μαρκ Χατζηπατέρας, Γιώργος Αρμάος

Μάνος Στεφανίδης, Μαίρη Φιξ, Τάκης Μαυρωτάς

Ολυμπία Τζώρτζη, Χρήστος Λαρσινός

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Στέλα Βουλγαράκη

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2023

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!