ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ο μαγικός "κήπος" της Ιλεάνας Μακρή!

Ένας νέος χώρος που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία ζωής και την αντισυμβατική σκέψη της Ιλεάνας Μακρή έρχεται σαν ένας ανοιχτός κόσμος έμπνευσης και δημιουργικότητας.
Το 1987 η Ιλεάνα Μακρή άνοιξε τη «Μαγεία», το πρώτο concept store στην Αθήνα με αντικείμενα που δεν είχαν καμία προφανή σύνδεση μεταξύ τους παρά μόνο την αισθητική τους. Παλιά γυαλιά, χαρτιά αλληλογραφίας, κεριά, κοσμήματα, τσαντάκια… Το πνεύμα όσων η Ιλεάνα είχε ζήσει στα χρόνια της στη Νέα Υόρκη αλλά και μέσα από τα ταξίδια της, όρισε μια νέα εποχή και δημιούργησε νέα τάση.
Το 1999, την τελευταία χρονιά του περασμένου αιώνα, η συλλογή κοσμημάτων που δημιούργησε για το κατάστημα-σταθμό, το Barneys της Νέας Υόρκης, έτυχε της ίδιας αποδοχής και πορείας. Η Ιλεάνα έβγαλε από το συρτάρι του νου της βιώματα, εικόνες και γνώση, οδηγώντας τις γυναίκες να βγάλουν από τα μυστικά τους συρτάρια τα πολύτιμα κομμάτια που φιλούσαν για τις ειδικές περιστάσεις. Δημιούργησε για πρώτη φορά λεπτεπίλεπτες κατασκευές με τα μικρότερα διαμαντάκια που υπάρχουν, και που μέχρι τότε δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, θέτοντας τις βάσεις για μια καινούργια αισθητική στο κόσμημα και ανοίγοντας τον δρόμο σε δεκάδες νέους σχεδιαστές που την ακολούθησαν. Την τάση αυτή πρώτοι υιοθέτησαν οι Νεοϋορκέζοι, και ακολούθησαν οι γυναίκες απανταχού. Το κόσμημα διατηρεί την υψηλή ποιότητα, διακρίνεται για τον άψογο αιχμηρό σχεδιασμό και τις αενάως πρωτοποριακές ιδέες, αλλά αποτελεί πια ένα αγαπημένο, καθημερινό accessory.

Ιλεάνα Μακρή, Αγάπη Πολίτη

Ιλεάνα Μακρή, Αγάπη Πολίτη

Στην τρίτη φάση που διανύει πια, έρχεται και πάλι να ανατρέψει τα δεδομένα, συστήνοντας μας ένα αντισυμβατικό κοσμηματοπωλείο που φιλοξενεί κάτω από την ίδια στέγη νέους δημιουργικούς ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, με διαφορετική αισθητική προσέγγιση. Η Ιλεάνα δεν θέλει να πορεύεται μόνη-αγκαλιάζει ευφάνταστα μυαλά που όλα μαζί σαν μια ομάδα λειτουργούν σαν ένας φωτεινός, φάρος δημιουργίας.
Η συνάντησή της με το εξαιρετικά ευφυές μυαλό του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη, γέννησε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται πάνω από όλα από την ελευθερία που θα βιώνει ο επισκέπτης. Άλλωστε, δεν γίνεται αλλιώς να αφουγκραστεί κάποιος και να βιώσει τη διαφορετική αισθητική του κάθε σχεδιαστή.

Στέφανος Γαβριηλίδης, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Σοφοκλής Παπανικολάου, Χριστίνα Γκούμα

Στέφανος Γαβριηλίδης, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Σοφοκλής Παπανικολάου, Χριστίνα Γκούμα

Μιμίκα Κολοτούρα Χανδακά, Αναστασία Τσουρεκά Σαρακάκη, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μαργαρίτα Σαραντοπούλου

Μιμίκα Κολοτούρα Χανδακά, Αναστασία Τσουρεκά Σαρακάκη, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μαργαρίτα Σαραντοπούλου

Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιλεάνα Μακρή

Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιλεάνα Μακρή

Δημήτρης Αλεξάκης, Έλενα Σύρακα, Γρηγόρης Τριανταφύλλου, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Στέλλιος Παρλιάρος

Δημήτρης Αλεξάκης, Έλενα Σύρακα, Γρηγόρης Τριανταφύλλου, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Στέλλιος Παρλιάρος

 Έλενα Σύρακα, Τάκης Ζαχαράτος

Έλενα Σύρακα, Τάκης Ζαχαράτος

Τζένη Μπαλατσινού, Αλεξάνδρα Νικήτα, Σόφη Δελούδη

Τζένη Μπαλατσινού, Αλεξάνδρα Νικήτα, Σόφη Δελούδη

Τζένη Μπαλατσινού, Ιλεάνα Μακρή

Τζένη Μπαλατσινού, Ιλεάνα Μακρή

Κατερίνα Τερζοπούλου, Αϊνόλα Τερζοπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή

Κατερίνα Τερζοπούλου, Αϊνόλα Τερζοπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή

Δημήτρης Αργυρόπουλος, Έλενα Σκουλά

Δημήτρης Αργυρόπουλος, Έλενα Σκουλά

Εύη Καρατζά, Μαρία Σγουμποπούλου, Έλλη Στάη

Εύη Καρατζά, Μαρία Σγουμποπούλου, Έλλη Στάη

Έλενα Σύρακα, Χρύσανθος Πανάς, Μαρία Σγουμποπούλου

Έλενα Σύρακα, Χρύσανθος Πανάς, Μαρία Σγουμποπούλου

Mara Karetsos, Γέλη Αγγελοπούλου

Mara Karetsos, Γέλη Αγγελοπούλου

Χριστίνα Βακάκη, Έφη Βακάκη, Ελευθερία Λάμπρου

Χριστίνα Βακάκη, Έφη Βακάκη, Ελευθερία Λάμπρου

Λυδία Οικονόμου, Έλενα Κρασοπούλου

Λυδία Οικονόμου, Έλενα Κρασοπούλου

Όπως και τα κοσμήματα της Ιλεάνας, όλα διαφορετικά μεταξύ τους σαν να έχουν ξεπηδήσει από κόσμους αλλιώτικους και μυστήριους, έτσι και ο χώρος που δημιούργησε ο Στέλιος Κόης και η ομάδα του, διαπνέεται από μια νέα, μη αναμενόμενη αίσθηση που αποκολλάται νοηματικά από τη συνήθη τυπολογία αλλά και τον καθιερωμένο προγραμματικό τρόπο του κοσμηματοπωλείου. Ένας γεωμετρικός κήπος στην είσοδο του καταστήματος, με προθήκες σαν δέντρα από μέταλλο και γυαλί, φιλοξενεί τα κοσμήματα σε οπτική 360 μοιρών. Το παιχνίδι με το φως είναι κυρίαρχο του concept πάνω στο οποίο «έχτισε» το τελικό αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική ομάδα ΚΑΑ:

IMStore20okIMStore21ok

«Θέλαμε πάνω στα υλικά άλλοτε να διαγράφεται και άλλοτε να αντικατοπτρίζεται το φως που αλλάζει κατά το πέρασμα της μέρας και αυτό κάθε φορά να διαγράφει μια νέα ατμόσφαιρα που θα γεννιέται από τη σύνθεση μας. Το ceppo di gre είναι ιζηματογενές πέτρωμα που χαρακτηρίζεται από το γκρίζο χρώμα του και την ανομοιογενή εσωτερική του δομή, κάτι που για εμάς, συνειρμικά μέσω της ιζηματογένεσης μας μετέφερε σε μηχανισμούς μνήμης-λήθης και στα πολύπλευρα βιώματα της Ι.Μ. Ο γυαλισμένος μπρούτζος επιλέχτηκε καθώς σε μεταφέρει με το φως που εκπέμπει στο φως των δημιουργιών και το μαύρο μέταλλο και ξύλο για να δώσουμε ρυθμό, υφή και μορφολογική ενοποίηση στον χώρο και τα επιμέρους συστατικά».

IMStore19ok

Principal architect: Kois Stelios, Project manager: Antriana Voutsina
Design team: Patsiaouras Nikos, Marielina Stavrou, Konstantinos Kranasos, Alexandros Economou. Construction : Doriki

Photo Credits: Μαρία Μαρκέζη

It’s good to know: Οι δημιουργοί…

EDDIE BORGO # Αιχμηρός και σαφής, ο αμερικανός σχεδιαστής έλκεται από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα καθαρά σχήματα. Η κάθε του συλλογή αναπτύσσεται όσο εξελίσσεται η μοναδική του ικανότητα να επαναπροσδιορίζει την ιδέα του μοντερνισμού σε κοσμήματα, γλυπτά και αντικείμενα.

SOPHIE BILLE BRAHE # Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Sophie Bille Brahe από την Κοπεγχάγη, γνήσια αντιπρόσωπος της χώρας του παραμυθιού, πρωτοπορεί πάντα με λεπτομέρειες απρόσμενες στα τελικά σχήματα, απλοποιώντας την έννοια της σύγχρονης πολυτέλειας.

DANNIJO # Οι αδελφές Snyder από τη Φλόριντα δημιούργησαν μια συλλογή κοσμημάτων capsule για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ντανιέλ, L.W.A.L.A. (Live With A Lifelong Ambition). Το brand DANNIJO υποστηρίζει τη δημιουργία σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου με χειροποίητες συσκευασίες από τη Ρουάντα. Οι δημιουργίες του είναι πληθωρικές και εξαιρετικά θηλυκές.

Delfina Delettrez # Η Delfina Delettrez Fendi ζει και δημιουργεί στη Ρώμη. Η υπογραφή της, χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη, χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο υλικών και σουρεαλιστικών συμβολικών εικόνων –χέρια, μάτια, χείλη, μέλισσες. Στις τελευταίες της συλλογές, οι πολύτιμοι λίθοι μοιάζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα σαν να «επιπλέουν» γύρω από το σώμα.
Dezso by Sara Beltrán # H ονομασία Dezso που έδωσε η σχεδιάστρια δίνει από μόνη της το στίγμα αφού σημαίνει «επιθυμία» στα λατινικά. Το πάθος της για τη θάλασσα, τον ωκεανό και τη φύση χαρακτηρίζει όσα δημιουργεί στην Τζαϊπούρ με ευρήματα από τα ταξίδια της στο Μεξικό: πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, κοράλια και άλλα μετατρέπονται σε bohemian ξεχωριστά κομμάτια.
Noor Fares # Tο πάντρεμα της παγκόσμιας κληρονομιάς με σύγχρονη ευαισθησία είναι το αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες της Λιβανέζας Noor Fares που εξερευνά μυθολογικά θέματα και σύμβολα και παραδοσιακά μωσαϊκά σχέδια. Η βάση της δουλειάς της σέβεται τη λιβανάζικη παράδοση που πάντα όμως ραφινάρεται με σύγχρονες πινελιές στις τελικές γραμμές.

LE GRAMME # Από άντρες για άντρες, κοσμήματα στιβαρά στις πρωταρχικές βασικές φόρμες από 925* ανακυκλωμένο ασήμι. Οι συλλογές βασίστηκαν στην έννοια της Μονάδας, της βασικής και απαραίτητης αρχής που επαναλαμβάνεται δημιουργώντας αναπόφευκτα το ενιαίο σύνολο.

Savoir Joaillerie # Η Lou Andrea Savoir ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο, εκλεπτυσμένα κοσμήματα που προκύπτουν από τη μαγική αλχημεία μεταξύ τεχνικής και συναισθήματος. Συχνά, η σκέψη και η έμνευση συναντιούνται σε κομμάτια και για τα δύο φύλα, ενώ η ίδια καλεί και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στα project της.
Elé Karela # Τα ίδια τα λόγια της Ελληνίδας σχεδιάστριας ορίζουν το έργo της: «Βλέπω τον εαυτό μου σαν έναν οπτικό αφηγητή των μύθων. Θα ήθελα οι ψίθυροί τους να γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους του 21ου αιώνα. Το να αναζητάς τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του διαχρονικού και του σύγχρονου είναι μια συναρπαστικη διαδικασία. Αυτό θα πει Καλές Τέχνες. Και αυτό για μένα είναι η δημιουργία fine jewelry».

Lito # Η Λητώ Καρακωστάνογλου, πάντα απρόβλεπτη και εξίσου ευφάνταστη δημιουργεί μοναδικά κομμάτια εμπνευσμένα από τα ταξίδια της, την Υψηλή Ραπτική και την πολυπλοκότητα των εκκεντρικών ιδεών της.
Pamela Love # Η Νεοϋορκέζα Pamela Love αγαπά τις έντονες γωνίες και τα δυνατά μηνύματα. Υποστηρίζει την ηθική παραγωγή, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Ολοι οι ημιπολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιεί προέρχονται από ηθικά βιώσιμες πηγές και σχεδόν όλα τα μέταλλα είναι ανακυκλωμένα. Δουλεύει αποκλειστικά στο στούντιό της στο Μανχάταν.

Maison Martin Margiela # Συνεπής στο χαρακτηριστικό ύφος του δημιουργού του, ο οίκος παρουσιάζει τη συλλογή “Heritage” που αντιπροσωπεύει την έννοια της λέξης: κοσμήματα εμπνευσμένα από παραδοσιακά, εμβληματικά οικογενειακά κομμάτια. Τα συμβατικά σύμβολα του γάμου και των διαφορετικών κειμηλίων επαναπροσδιορίζονται με αποτέλεσμα μια ξεχωριστή πολυτέλεια αντισυμβατικού ύφους.
Cristina Ortiz # Η εμπειρία της Ισπανίδας σχεδιάστριας μόδας Cristina Ortiz που έχει συνεργαστεί με πολλούς οίκους συνοψίζεται στην προσωπική της συλλογή κοσμημάτων που φέρει σαφώς τον αέρα της Υψηλής Ραπτικής. Λεπτεπίλεπτες πολύτιμες δημιουργίες σε φίνες γραμμές που αφήνουν έντονα το στίγμα τους καλύπτοντας τα σημεία που τα φέρει η γυναίκα λίγο παραπάνω από το αναμενόμενο.
Joanna Peters # Η ελληνική καταγωγή της Joanna Peters επηρεάζει σαφώς το έργο της. Η φύση, η αρμονία και μια ιδιότυπη ευαισθησία αντανακλώνται σε δημιουργίες, πρωτότυπες και ταυτόχρονα ρομαντικές, με τον δικό τους χαρακτήρα και το δικό τους «φως».
Elena Syraka # Μπορεί η Ελενα Σύρακα να έγινε γνωστή για τη μοναδικότητα στις φόρμες και τα αντισυμβατικά υλικά, αυτό όμως που την καθιερώνει πια στο παγκόσμιο στερέωμα είναι η βαθιά της μελέτη στην τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό –και όχι μόνον. Η περίφημη συλλογή της Nour που ξεκίνησε το διεθνές της ταξίδι από το Μουσείο Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, ορίζει τη φιλοσοφία της: τον σύγχρονο επαναπροσδιορισμό ιστορικών εικόνων και πολιτισμικών συμβόλων.

Venyx # Η Ευγενία Νιάρχου ταξιδεύει στον χρόνο με τις δημιουργίες της: μια ισορροπημένη μίξη ρετρό και φουτουριστικών στοιχείων. Οι απέριττες γραμμές δίνουν άλλη διάσταση στο παρελθόν της έμπνευσης ενώ το χρώμα, η ένταση και τα εντυπωσιακά σχήματα υπογραμμίζουν την ικανότητα της δημιουργού να ζωντανεύει με τον δικό της τρόπο σκηνές της φύσης από τα ταξίδια της σε όλον τον κόσμο.
Maggoosh # Η Μαργαρίτα Χρυσάκη ταξιδεύει σε προορισμούς γεμάτους χρώμα και ιστορία: Ινδία, Ιαπωνία, Μαλδίβες, Αίγυπτος, Γαλλία… Από όλους κρατά ένα λιθαράκι για τις δημιουργίες της: οι έθνικ επιρροές αντικατοπτρίζονται άλλοτε σε πιο πλουραλιστικά κομμάτια και άλλοτε σε πιο μίνιμαλ κοσμήματα με σαφείς αναφορές. Πάντα στην υπηρεσία της γυναικείας γοητείας.
Mira # Η φύση και το ζωικό βασίλειο δανείζει στο brand την έμπνευση και μετατρέπεται σε κοσμήματα, «ζωντανά» και ιδιαίτερα που τραβούν διακριτικά το βλέμμα.

 

error: Content is protected !!