ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής-IOC “Arts & Sports” στην Μίνα Βαλυράκη

Στην ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έγινε η απονομή του μοναδικού βραβείου  “Arts and Sports” της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που απονέμεται πρώτη φορά σε καλλιτέχνη από την IOC- International Olympic Committee – για την τέχνη της και την μακροχρόνια μελέτη της στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω  στην ανθρώπινη φιγούρα – σε κίνηση- κατ’ επέκτασιν “αθλητική φιγούρα”.

min fist
Η τελετή έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Έδρα της ΕΟΑ με τον Πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο, όπου μετά την βράβευση της καλλιτέχνιδος έγινε κοπή της πίτας της ΕΟΕ ενώ η Μίνα Π. Βαλυράκη πρόσφερε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως φόρο τιμής, ένα από τα ιστορικά αθλητικά της έργα με τίτλο “JUANTORENA” 2m/1,5m όπου καταγράφει τον τερματισμό του μεγάλου δρομέα.
Την ζωγράφο τίμησε με την παρουσία του ο Ιταλός Προέδρος του Φεστιβάλ FICTS του Μιλάνο και Μέλος της IOC Cultural Committee, Franco Ascani, ο οποίος της παρέδωσε το σημαντικότερο Βραβείο Τεχνών και Αθλητισμού της ΔΟΕ , όπου στο παρελθόν είχε απονείμει στην Μίνα Παπαθεοδώρου το Βραβείο “GUIRLANDE  d’ HONEUR” του Φεστιβάλ του Μιλάνο υπό την Αιγίδα του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Franco Ascani

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Franco Ascani

Η παρούσα βράβευση  με το τρόπαιο “Arts and Sports” της ΙOC, πέρα από μία συνολική ματιά στο πλούσιο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου, αποτελεί  ένα φόρο τιμής στο κομμάτι του έργου της που έχει να κάνει με την μελέτη της πάνω στο σώμα του «Αθλητή» την κίνηση και την προσπάθεια του να σπάσει τα όρια προς την «Ελευθερία».

Σπύρος Καπράλος, Χάρης και Λάνα Δαυίδ

Σπύρος Καπράλος, Χάρης και Λάνα Δαυίδ

Σε κομμάτι από κείμενο της μονογραφίας της, αναφέρει η Μαργαρίτα Δρίλλια-Λιβάνη: «…Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», τέκνα της πολύχρονης μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της παρότρυνσης ενός συλλέκτη να ασχοληθεί με την ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της καλλιτέχνιδας. Η σωματική προσπάθεια, η στάση του ανθρώπινου σώματος σε ένταση δύσκολα αποδίδονται σε μία εξ αντικειμένου δισδιάστατη επιφάνεια, χωρίς βάθος. Οι αθλητές της Μίνας όμως καταργούν κάθε έννοια περιορισμένου χώρου και γίνονται καθαρές και ανεξάρτητες παρουσίες σε αυτόν και πέρα από αυτόν, προσδιορίζοντάς τον: δεν κατακυριεύουν μόνο την έκταση του ζωγραφικού πίνακα, αλλά ξεφεύγουν από το πλαίσιο του τελάρου, χάρη στον έμφυτο δυναμισμό τους και κυρίως στην ποιητική υφή και δεδομένη πλέον ικανότητα της ζωγράφου να εννοεί πολλά περισσότερα από όσα αποτυπώνει στο μουσαμά και μας αποκαλύπτονται με μία πρώτη ματιά. Το χρώμα εδώ, με μία καθαρότητα και ένταση συνάμα, εκρηκτικό και πάλι, ξεπερνά τη φόρμα αποκτώντας τη δική του αυτόφωτη υπόσταση. Πάνω σε αυτό δομείται και τελικά συγκεντρώνεται η σύνθεση…»

Δέσποινα Γιαννακοπούλου

Δέσποινα Γιαννακοπούλου

Ηλίας Ψινάκης, Σπύρος Μερκούρης

Ηλίας Ψινάκης, Σπύρος Μερκούρης

Σπύρος Καπράλος, Αμαλία Βαρδινογιάννη

Σπύρος Καπράλος, Αμαλία Βαρδινογιάννη

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Μετά την τελετή, έγινε ξενάγηση στην έκθεση της ζωγράφου με τίτλο The Mind and the Body” με τα μνημειώδη αθλητικά μεγάλων διαστάσεων έργα της, εκτεθειμένα στο foyer του κτιρίου της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

error: Content is protected !!