ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

"Νέο Ερείπιο – Δρώντας στον Χαμένο Χώρο"!

Αύριο είναι τα εγκαίνια, και θα προσπαθήσω να μην τα χάσω! Το ίδιο προτείνω και σε σας. Τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης του Χάρη Κοντοσφύρη, “Νέο Ερείπιο – Δρώντας στον Χαμένο Χώρο”, στη Γκαλερί ζουμπουλάκη.

 

Με  την συμμετοχή των γλυπτών Μανόλη Ρωμαντζή, Χρήστου Τσώτσου και  των εικαστικών Νικόλα Καρναμπατίδη– ηχητική εγκατάσταση, Αργύρη Ρήμου – Αρχιτεκτονικά πρότυπα, Γιώργου Πανταζή – Ζωγραφική σύμπραξη. Φωτογραφικό σχόλιο πρόσκλησης Σοφίας Αντωνακάκη.
Το «Νέο Ερείπιο» είναι μια εικαστική εγκατάσταση που προτείνει τους εναπομείναντες  χώρους ως μια αισιόδοξη ανασύνταξη του παραμελημένου ανθρώπινου χώρου. Τετρακόσια πουλιά –εύλαλα- γεμίζουν τον χώρο, ενθαρρύνουν τη συνάθροιση και αποτελούν κάλεσμα για περισσότερη συνεργασία. Ήχοι από ακουστικές αναμνήσεις και εικόνες,  παρεισφρέουν σε όλο το χώρο και βοηθούν το θεατή να απολαύσει επάλληλες διαδρομές του παρελθόντος.

2ok
Εκεί που οι εικόνες-αναμνήσεις τελειώνουν, αρχίζει η αίσθηση ότι το ερείπιο είναι η τελευταία αντίσταση στην ικανότητα της ύλης να ανακυκλώνει τα πάντα σε οργανικότητες. Στη ζωγραφική σύμπραξη του Χάρη Κοντοσφύρη με τον Γιώργο Πανταζή, αναδύονται και πλημμυρίζουν το χώρο: πουλιά, ελεύθερα σκυλιά, ο ποιητής Νίκος Καρούζος, ένα νησί αυτοεξόριστων που ανασκευάζουν εγκαταλειμμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, οι κυρίες των ερειπίων στην καταστραμμένη πολεμική Γερμανία, το ερειπωμένο περιστύλιο της εισόδου. Όλα αυτά αποτελούν το σύνολο μιας  εικαστικής εμπειρίας: Γεμάτος μόχθο κι όμως ποιητικά, ο άνθρωπος κατοικεί τούτη τη γη (στίχος του Hölderlin).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.

 

error: Content is protected !!