ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα ως Μήδεια, μέσα από την καλλιτεχνική έκθεση του Νίκου Φλώρου

Μια από τις πιο άβατες πόρτες της Λισαβόνας άνοιξε διάπλατα για το Νίκο Φλώρο και την μοντέρνα Τέχνη. Η νέα του έκθεσή με τίτλο “Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες” ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας , όπου στεγάζεται το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Στην συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε έκθεση μοντέρνας Τέχνης με αφορμή τα έργα του πολυβραβευμένου παγκοσμίως Έλληνα δημιουργού που εμπνεύστηκαν  από την 40η επέτειο από το θάνατο της Μαρία Κάλλας.


Ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα. Η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος ερμήνευσε τον ρόλο της Μήδειας στην ιταλική της εκδοχή για εννέα χρόνια  από την Σκάλα του Μιλάνο μέχρι το Ντάλλας του Τέξας, το Λονδίνο και την Επίδαυρο. Ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης του Νίκου Φλώρου βασίζεται στην γνωστή εμβληματική φράση “Ho datto tutto a te” (έχω δώσει τα πάντα σε σένα), που είπε η Κάλλας στο Μιλάνο γυρίζοντας προς το κοινό αντί προς τον Ιάσωνα.


Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνονται εμφανώς στην έκθεση των γλυπτών έργων τέχνης του Νίκου Φλώρου. Η Μήδεια ως ρόλος που αποκάλυπτε το πιο sui generis χαρακτήρα της Τέχνης της Κάλλας συναντά τους Αργοναύτες που τονίζουν την ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς.
Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υποστηρικτής της Έκθεσης του Νίκου Φλώρου, στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου, προωθώντας έτσι την γνωστοποίηση της καταγωγής της Ελληνίδας Ντίβα.

Τη νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça.

Η Παρασημοφόρηση του Νίκου Φλώρου, στην Λισαβόνα.

Μετά την λήξη της παρασημοφόρησης, ο πολυβραβευμένος δημιουργός προσέφερε από τον ελληνικό Οίκο Badounas watch-jewel έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία. Μια πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή για το κοινό.

Νίκος Φλώρος, Ada Ηλιοπούλου

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και ο κος. Αριστοτέλης Καράντης, ενώ τις δημόσιες σχέσεις της έκθεσης και όλο το worldwide media project ανέλαβε η γνωστή δημοσιογράφος Ada Ηλιοπούλου, Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και γενική διευθύντρια pr του Mephistopheles Productions που έχει βάση στο Παρίσι.

error: Content is protected !!