Lena Kalidis: Η Αρχιτέκτονας των κοσμημάτων!

04/07/2016 • GET, PEOPLE

Οι πιστοί θαμώνες των Εβδομάδων Μόδας της Αθήνας αναγνωρίζουν τις δημιουργίες της απ’ έξω και ανακατωτά, όσοι παρακολουθούν πρόσωπα και καταστάσεις της μόδας ξέρουν πολύ καλά ποια κρύβεται πίσω από τις εντυπωσιακές -συχνά υπερμεγέθους- δημιουργίες με την υπογραφή ARCHtrend, ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι τα εναλλακτικά υλικά, τα οποία μεταμορφώνονται στα χέρια της σε μοναδικά κοσμήματα, και όχι μόνο.
Η Λένα Καλίδη είναι η επιτυχημένη Αρχιτέκτονας, που αγαπάει να δημιουργεί Τέχνη…

hellenic1000

“Λόγω του βασικού επαγγέλματος μου ως Αρχιτέκτων/Διακοσμήτρια, νομίζω θέλοντας και μη οι δημιουργίες μου επηρεάζονται από κάποιες βασικές αρχές γεωμετρίας…” ξεκινάει η ίδια την κουβέντα μας.

slc185

“Η κεντρική ιδέα της συλλογής ξεκινά με την σύλληψη. Μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό υλικό, οι σκουριασμένες βίδες και τα παξιμάδια από την οικοδομή, οι παγωμένες σταγόνες σιλικόνης, το παλιό κέντημα της γιαγιάς, οι πτυχές σε ένα κομμάτι δέρμα, μία εικόνα από την μητέρα φύση… ‘Η μπορεί να είναι ξύλα κτυπημένα από τα κύματα, ρίζες ξεραμένες από καλαμιές, κλαδιά πλαγιασμένα κάτω στους βράχους, οι αμέτρητες αποχρώσεις ενός ηλιοβασιλέματος, το σκοτάδι της βροχής, μία τυχαία γυναίκα στον δρόμο…” μου λέει η Λένα καθώς πίνουμε παγωμένο καφέ στην “Βιβλιοθήκη” της πλατείας, ζεστό πρωινό της Δευτέρας 4 Ιουλίου…

slc270b

Την δουλειά της την γνωρίζω και την παρακολουθώ χρόνια τώρα- τουλάχιστον τα τρία τελευταία όπου έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία στα AXDW, δίπλα στον Πάνο Απέργη, σχεδιάζοντας τα κοσμήματα για την χειμερινή και καλοκαιρινή collection.

slc175

Όμως, τώρα, που έχω αυτή τη νέα γυναίκα απέναντι μου και εξιστορεί τις δικές της γοητευτικές και άκρως εναλλακτικές ιστορίες, προσπαθώ να διακρίνω μέσα στα γεμάτα ενθουσιασμό μάτια της, την Αρχιτέκτονα -βασικό επάγγελμα της-, την Διακοσμήτρια, την Σχεδιάστρια, την Εικαστικό. Κι όμως δεν μπορώ. Και δεν μπορώ γιατί η Λένα είναι ο απίθανος συνδυασμός όλων αυτών των ιδιοτήτων. Όπως και οι δημιουργίες της…

caoutch-slc100

Μια από τις τελευταίες συμμετοχές της σε εκθέσεις ήταν αυτή στο DE HALLEN στο Άμστερνταμ, με την συνεργασία των ELLADA PANTOU και ARTKOLONAKI, όπου ξεχώρισε η δουλειά της Λένας Καλίδη από ενδιαφερόμενους retailers αλλά και πλήθος επισκεπτών γενικότερα….

“Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να ταυτίσει το ύφος των δημιουργιών μου με έναν μόνο χαρακτηρισμό. Απλότητα και πολυπλοκότητα, ρομαντισμός και ροκ, μονοχρωμία και πολυχρωμία είναι αντιφατικές περιγραφές που όμως συνυπάρχουν σε όλες τις συλλογές μου. Δεν μπορώ να περιοριστώ σε ένα μόνο είδος και ύφος. Είναι σαν να με φυλακίζουν σε ένα δωμάτιο με ένα παράθυρο και να με αναγκάζουν να κοιτάω την μοναδική θέα στην ευθεία. Το ανθρώπινο μάτι όμως μπορεί να δει και να καταγράψει εικόνες σε ακτίνα μέχρι και 200 μοίρες….”

"To κόσμημα πάνω σε ένα ρούχο που αγκαλιάζει την γυναίκα, για εμένα πρόκειται για πρόκληση αρχιτεκτονικής σύνθεσης" μου λέει και συνεχίζει "Όπως θα έβαζα τις τελευταίες πινελιές με μία έξυπνη διακόσμηση σε έναν αρχιτεκτονικά σωστά μελετημένο χώρο, έτσι ακριβώς θα σχεδιάσω το κόσμημα για ένα καλόγουστο ρούχο. Γι αυτό άλλωστε ξεχωρίζουν τα κοσμήματα μου, έχοντας μεγάλη γκάμα στα υλικά, στους συνδυασμούς και το στυλ τους"

“To κόσμημα πάνω σε ένα ρούχο που αγκαλιάζει την γυναίκα, για εμένα πρόκειται για πρόκληση αρχιτεκτονικής σύνθεσης” μου λέει και συνεχίζει “Όπως θα έβαζα τις τελευταίες πινελιές με μία έξυπνη διακόσμηση σε έναν αρχιτεκτονικά σωστά μελετημένο χώρο, έτσι ακριβώς θα σχεδιάσω το κόσμημα για ένα καλόγουστο ρούχο. Γι αυτό άλλωστε ξεχωρίζουν τα κοσμήματα μου, έχοντας μεγάλη γκάμα στα υλικά, στους συνδυασμούς και το στυλ τους”

Με ξεναγεί στις Συλλογές της, στα υλικά της, σε χρώματα άλλοτε αυστηρά άλλοτε άκρως θηλυκά, πάντα όμως πρωτότυπα και με χαρακτηριστική την υπογραφή της. Όπως κάνουν όλοι οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες.

hellenic900b

Η ώρα περνάει, θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για εμπνεύσεις, για μόδα, για ζωγραφική, μουσική ή ποίηση, για τα παιδιά μας και για τις θερινές κατασκηνώσεις τους…

lc.100
Αντ’ αυτού, προτιμάει να αφήσει τις δημιουργίες της να μαρτυρήσουν όλα όσα η ίδια θέλει να μάθουμε για αυτήν. Την αλήθεια της τέχνης της…

bizance319

Τις δημιουργίες ARCHtrend by Lena Kalidis μπορείτε να τις δείτε και να τις παραγγείλετε στην σελίδα της εδώ και στο τηλέφωνο 6932229878

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons