ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ladies who lunch…Join us!!!

“Κορίτσια, μέσα στην τρέλα όλων μας, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου κάνουμε με την ΕΛΕΠΑΠ ένα Christmas Lunch για λίγες και καλές φίλες, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με ξενάγηση στην έκθεση “Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Η ξενάγηση αρχίζει στις 12.30′ και το seated lunch στις 13.30’…Με ένα concept σχεδιασμένο από τον Αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη, και φυσικά, σε επιμέλεια του Νικόλαου Σταμπολίδη!

Let me know αν θα σας έκανε κέφι για να κλείσετε ένα ολόκληρο τραπέζι για εσάς και τις φίλες σας ή για προσκλήσεις, για να αποχαιρετιστούμε για τις γιορτές, στο Μουσείο!
Τιμή πρόσκλησης: 100 ευρώ,
φιλιά, Αρετή”

Αρετή Δαλακούρα, Ηρώ Κόβα, Έτα Σαμαρά

Αρετή Δαλακούρα, Ηρώ Κόβα, Έτα Σαμαρά

Είναι το μήνυμα που μου έστειλε χθες βράδυ στο κινητό μου η Αρετή Δαλακούρα, και εγώ το δημοσιεύω όπως ακριβώς μου το έστειλε για να προσκαλέσω και άλλες, ακόμα πιο πολλές φίλες, για να γευματίσουμε μαζί σε έναν πανέμορφο χώρο, έχοντας απολαύσει την εξαιρετική έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», βοηθώντας συγχρόνως το σπουδαίο έργο της ΕΛΕΠΑΠ!

Ποιος δεν έχει διαβάσει ή ακούσει στίχους ή ποιήματα του Καβάφη;
Όμως πόσοι έχουμε δει τις εικόνες και τα πρόσωπα της γραφής και του μυαλού του;
Αγάλματα και πορτραίτα του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιούλιου Καίσαρα ή του Νέρωνα, παρατάσσονται μαζί με τα ποιήματα φέρνοντας πίσω τη λεπτή αίσθηση της ελληνιστικής εποχής με την οποία επιθυμούσε συνήθως να συνδιαλέγεται ο Αλεξανδρινός ποιητής. Και φυσικά, μαζί με αυτά, την παραβολή, την ειρωνεία, και ‘διδαχή’ του.

1003575_10151839434982336_1848127935_n

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει στο Μέγαρο Σταθάτου την έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη».
Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν 27 επιλεγμένα ποιήματα, μυθολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου. Τα αντικείμενα προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές.

1450863_10151839434712336_1589476777_n

Με αφορμή τον στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στον οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…», επιχειρείται η εικονογράφηση των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Παρουσιάζοντας παράλληλα τα καβαφικά κείμενα με τα αρχαία αντικείμενα, γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος των ποιημάτων, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η μουσειογραφική μελέτη και η σκηνογραφική επιμέλεια της έκθεσης.

1457664_10151839435192336_1393922069_n

Με τον τρόπο αυτόν οσμώνεται το νόημα των ποιημάτων με τα αρχαία έργα και ο χρόνος της σύνθεσης και της συγγραφής του ποιήματος μεταφέρεται στην καρδιά του χρόνου δράσης των καβαφικών πρωταγωνιστών, προσφέροντας μιαν άλλη ‘μέθεξη’ στον σημερινό αναγνώστη-επισκέπτη της έκθεσης.

Για εισιτήρια καλέστε στο: 210-7254726

Join us…

error: Content is protected !!