«Κάντε botox άφοβα!»: Η μακροχρόνια χρήση του botox είναι απόλυτα ασφαλής!

29/07/2015 • MAKE

Η χρήση του botox (βοτουλινική τοξίνη) ακόμη και για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών, είναι το ίδιο αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογικής Χειρουργικής που δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Για τους υποτιθέμενους κινδύνους από το botox και για το τι τελικά ισχύει και υπό ποιες προϋποθέσεις, μιλήσαμε με τον Πλαστικό Χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS.

Γιατί είχε κατηγορηθεί το Botox και τι τελικά ισχύει;

Το botox κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του (π.χ. πρόκληση λοιμώξεων από τις βελόνες, επιτάχυνση της γήρανσης ειδικά στις νεαρές ηλικίες, ατροφία των μυών του προσώπου, πτώση βλεφάρου, δημιουργία εικόνας προσώπου αφύσικα «παγωμένη», μικρή διάρκεια). Όμως όπως έχει αποδειχτεί μέσα από νεότερες διεθνείς μελέτες είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση, ενώ προσφέρει αποτελεσματική απάλειψη των ρυτίδων του προσώπου χωρίς παραμορφώσεις όταν εφαρμόζεται από έμπειρους ειδικούς. Επίσης παραμένει ασφαλές ακόμη και όταν συνδυάζεται μαζί με άλλες αισθητικές θεραπείες (π.χ. λίφτινγκ).

Διακόπτοντας το Botox οι ρυτίδες επανέρχονται χειρότερα από πριν;

Το ακριβώς αντίθετο. Με την μακροχρόνια χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, επιτυγχάνουμε οι ρυτίδες του προσώπου να επανέλθουν λιγότερο έντονες και το δέρμα να διατηρήσει κατά ένα ποσοστό την φρεσκάδα του ακόμα και χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή.
Έτσι όταν χρειαστεί επανάληψη μετά από μακρύ διάστημα διακοπής ο ενδιαφερόμενος για ένα εξίσου φυσικό αποτέλεσμα, χρειάζεται όλο και λιγότερες ποσότητες υλικού καθώς και στη συνέχεια πιο αραιές συνεδρίες.

70edbb7ff3583fb560653bfe82c07eeb

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται;

Αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαριά μυασθένεια (Μyasthenia Gravis). Επίσης καλό είναι ν’ αποφεύγεται από γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Τι να γνωρίζουμε πριν το επιχειρήσουμε;

Οι παρενέργειες είναι με σπάνιες και μικρής διάρκειας (όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση) και όλες είναι αναστρέψιμες. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για ένα φυσικό και ασφαλές αποτέλεσμα είναι το botox να εφαρμόζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό μέλoς της Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.
(ιατρεία: Αθήνα, Βασ. Σοφίας 48, Κηφισιά, Ηρώδου Αττικού & Μενάνδρου 1, Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης) τηλ: 210-7222070

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons