ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Καλό ταξίδι Μαράκι…

Η είδηση της αρρώστιας της και του τόσο γρήγορου θανάτου της μας συγκλόνισε…. Γειτόνισσες στις Σπέτσες, τα σπίτια μας διπλανές πόρτες, -στην πραγματικότητα το σπίτι μας στην Σπέτσες το αγοράσαμε από τον πατέρα της Μαρίας, Ηλία Τσάκο- πάντα χαιρόμουν και απολάμβανα τις συζητήσεις που κάναμε, την παρέα τα μεσημέρια του ζεστού Αυγούστου με Ελληνικό καφέ, την άλλοτε ανατρεπτική, πάντα προοδευτική, πάντα τεκμηριωμένη άποψη της, βάλσαμο σαν δροσερή ανάσα…. Το μόνο παρήγορο στην τραγική είδηση, πως αυτή η «κακιά αρρώστια» δεν την ταλαιπώρησε για καιρό…. Καλό ταξίδι Μαράκι, το πέρασμα σου ήταν σύντομο αλλά απόλυτα ουσιαστικό…

H Μαρία Τσάκου, συνιδρύτρια του Amagi Radio, ενός από τα πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ραδιόφωνα της Ελλάδας έφυγε χθες Μεγάλη Πέμπτη από τη ζωή, μετά από δύο μηνών μάχη με τον καρκίνο.

Καλό Ταξίδι Μαράκι…

Η Μαρία ήταν νομικός, με κριτική σκέψη και βαθιά μόρφωση, ενώ προερχόταν από ναυτιλιακή οικογένεια. Ήταν η κόρη του Ηλία Τσάκου, αδελφού του ζωντανού θρύλου της ποντοπόρου καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Καταγόταν από τα Καρδάμυλα της Χίου, και η σχέση της με αυτά ήταν πολύ στενή, καθώς -εκτός του παραδοσιακού δεσίματος της εφοπλιστικής κοινωνίας που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες με το νησί- παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της και καπετάνιο του Εμπορικού Ναυτικού, τον Μιχάλη Κουιμάνη.

Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο όπου μετακόμισε σε ηλικία δεκαεπτά ετών, ώστε να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο της το 1993 και από την επόμενη χρονιά άρχισε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι τομείς που ειδικεύτηκε ήταν η χρηματοδότηση, οι συμβάσεις, τα ναυτικά ατυχήματα και οι απαιτήσεις από και κατά τρίτων, και οι ναυτασφαλίσεις. Υπήρξε ειδική γραμματέας του ΔΣ της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) καθώς και μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Υπήρξε υποψήφια βουλευτής με τη Δράση και το Ποτάμι.

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια της Μαρίας Τσάκου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο διαδίκτυο. «Η Μαρία Τσάκος ήταν ένας φωτεινός και ζεστός άνθρωπος. Είχα τη χαρά να τη γνωρίζω και η είδηση της απώλειάς της με στεναχώρησε βαθύτατα. Λέμε αντίο σε έναν υπέροχο άνθρωπο και σε μία πραγματικά φιλελεύθερη και προοδευτική φωνή. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους αγαπημένους της», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Καλό Ταξίδι Μαράκι….

error: Content is protected !!