ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Καλές Τέχνες στο Ποσειδώνιο: Περίπατος στις Σπέτσες…

Μέσα στο ευρύτερο όραμα πρωτοβουλιών και οργανώσεων τις οποίες το Ποσειδώνιο συστηματικά προωθεί στο νησί, το κεφάλαιο “Καλές Τέχνες στο Ποσειδώνιο” δεν θα μπορούσε παρά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρύτερο κύκλο των προτεραιοτήτων και  δράσεων, που σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τη διοίκηση της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής, τους εθελοντές μας, την κοινωνία των Σπετσών αλλά και με τους πάντα ειδικούς και καλά επιλεγμένους συνεργάτες, υλοποιούνται κάθε χρονιά.

Οι δραστηριότητες  αυτές, όσο με τον καιρό ωριμάζουν και βελτιώνονται στην ποιότητα και σημασία τους, αλλά και αυξάνονται σε συχνότητα και αριθμό, δημιουργούν έναν νέο καμβά εναλλακτικών δράσεων που εμπλουτίζει  το περιεχόμενο της παρουσίας του επισκέπτη στις Σπέτσες, προσελκύοντας συνεχώς νέους ταξιδευτές από τη χώρα μας αλλά και από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, που αναζητούν να γνωρίσουν βαθύτερα την Ελλάδα, όχι μόνο για τις μοναδικές ομορφιές της, αλλά και για τον διαχρονικό πολιτισμό και την ενεργό σύγχρονη κοινωνία της.

pos1

Στο παραπάνω πλαίσιο και στα χρόνια αυτά της καινούργιας του εποχής, σε συνεργασία με άξιους επιμελητές, γκαλερίστες και γνωστούς καλλιτέχνες, έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους και στον περίγυρο του Ποσειδωνίου θαυμάσια έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, τρισδιάστατων κατασκευών και κοσμημάτων, που δημιούργησαν βήμα προβολής και ανάδειξης, όχι μόνο των γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και της τοπικής και νεανικότερης δημιουργικότητας.

Παράλληλα με τις εικαστικές πρωτοβουλίες συνδυάζονται και οι βραδιές κλασικής μουσικής, τζαζ και έντεχνου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που καθιστούν τη βεράντα και τους χώρους του Ποσειδωνίου, πέρα από σημείο αναψυχής, τόπους τέχνης και μέθεξης. Καλλιεργείται  έτσι το κλίμα για ένα συνεχώς αυξανόμενο φιλότεχνο κοινό το οποίο συνδέει την παρουσία του στο νησί με κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός και δρώμενο.

pos5

Η πορεία αυτή του Ποσειδωνίου έφτασε φέτος σε ένα ενδιαφέρον σημείο συνάντησης που μοιάζει να υπόσχεται πολλά για την ακόμη πιο συστηματική οργάνωση, συνέχεια, ευστοχία και επαγγελματική υποστήριξη που σίγουρα χρειάζεται  για τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα και επιμέλεια που είναι αναγκαία για την επιτυχία και αποτελεσματικότητά τους.

Η συνάντηση αυτή του Ποσειδωνίου με τις Artion Galleries και τον δημιουργό τους κ. Κωνσταντίνο Μανωλάκη, που λατρεύει και διακονεί τις τέχνες αλλά και το νησί των Σπετσών, όπου περνά μεγάλο μέρος από τον χρόνο του, εγκαινιάζει και την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του ιστορικού ξενοδοχείου και των Artion  Galleries, που διαθέτουν ταυτόχρονη παρουσία σε Αθήνα, Κηφισιά, Θεσσαλονίκη, Γενεύη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

mshdsss

Σκοπός της παραπάνω σύμπραξης δεν είναι μόνο να δοθεί η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να απολαμβάνει την εμπειρία θέασης και απόκτησης έργων τέχνης υψηλής αισθητικής στο μοναδικό περιβάλλον του εμβληματικού  ξενοδοχείου, αλλά και η οργάνωση μεγαλύτερων και πολυσυνθετικών πρωτοβουλιών εικαστικών δρώμενων, που με κέντρο το ιστορικό νησί μας  θα ακτινοβολούν και θα προσελκύουν δημιουργούς και φιλότεχνους στη βιωματική συνύπαρξη καλλιτεχνών, δασκάλων της τέχνης και θεωρητικών στους χώρους του Ποσειδωνίου.

Για το ξεκίνημα, ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Γεώργιος Σταθόπουλος φιλοτέχνησε είκοσι μοναδικά έργα εμπνεόμενος από τον μαγικό χαρακτήρα του νησιού των Σπετσών. Δέκα από αυτά είναι σε μουσαμά και συνδυάζουν ανθρωποκεντρικά και τοπιογραφικά στοιχεία του μοναδικού αυτού νησιού· τα υπόλοιπα είναι γραμμικά, εστιασμένα στην ευαισθησία και τρυφερότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Τίτλος Έκθεσης : Περίπατος στις Σπέτσες
Διάρκεια Έκθεσης : 8 Απριλίου – 10 Μαΐου

pos3

Το πρώτο αυτό βήμα θα συνεχιστεί με ατομικές εκθέσεις: από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου το Ποσειδώνιο θα φιλοξενήσει την έκθεση “Miniature Explorations” με έργα του Πασχάλη Αγγελίδη, ενώ θα ακολουθήσει η έκθεση “Everyday Activities” του Philippe Simile (3-25 Ιουλίου). Ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται ομαδικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.
αλλά και ταυτόχρονες ομαδικές σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

pos4

Το ξεκίνημα αυτό αποτελεί και ένα ανοιχτό κάλεσμα στους επιμελητές τέχνης αλλά και στους ίδιους τους δημιουργούς ώστε μαζί να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα των εκθέσεων και συνθετικών δράσεων, με απώτερο όραμα και κορωνίδα ένα διεθνές Spetses Art Forum που θα μπορούσε να ξεκινήσει πειραματικά ακόμα και από φέτος το φθινόπωρο. Φιλοδοξία  είναι να συμβάλουμε στην καθιέρωση των Σπετσών ως διεθνούς προορισμού Τέχνης.

error: Content is protected !!