ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη του Πάσχα η ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ», η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου

Κώστας Ανανίδας

Κώστας Ανανίδας

Αφετηρία της ιδέας υπήρξε το φωτογραφικό έργο του αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick που έχοντας αναπτύξει μία αέναη σχέση φιλίας με την Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας -που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του- την ενότητα «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», με αντικείμενο τα γλυπτά του Mουσείου και πρόθεση τη θέαση στη συχνά αθέατη «ενδοχώρα» του κάθε γλυπτού. Τυπωμένες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, οι φωτογραφίες του Garrick με το απτικό σχεδόν βάθος, «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά γλυπτά από την αρχή. Μέρος αυτής της ενότητας παρουσιάζεται τώρα στην Ύδρα, συνομιλώντας με παλαιότερα και πρόσφατα γλυπτά έργα, με κοινό σημείο αναφοράς το κάλλος, την αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής, ή ακόμη, την αποδόμηση και την επαναδόμησή του.

Αφροδίτη Λίτη

Αφροδίτη Λίτη

Η βραχύβια μα ιδανική για το πολύτιμο περιεχόμενό της μικρή Γλυπτοθήκη του ΚΑΛΛΟΥΣ, συντίθεται από προσωπικές καταθέσεις 13 επιπλέον διακεκριμένων εικαστικών που με το έργο τους εγκαλούν την ευθραυστότητα της ιδεατής ερωτικής μνήμης της ομορφιάς και παρηγορούν τη φθαρτότητα της θνητής φύσης της.

Ειρήνη Γκόνου

Ειρήνη Γκόνου

Μαρία Φιλοπούλου

Μαρία Φιλοπούλου

“Το Κάλλος, μια έννοια εξαίσια που μας προσφέρεται επινοημένη και διατυπωμένη από τη φωτεινότερη εκδοχή της αρχαίας ελληνικής σκέψης, περικλείει εντός της έναν μακρύ αλγόριθμο από δυσεπίλυτα ερωτηματικά:
τη ζωή και το θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, τον πόθο, τον έρωτα και το άλγος, τη χαρά και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα, τη θνησιμότητα και την αθανασία σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

Στέλιος Παναγιωτόπουλος

Στέλιος Παναγιωτόπουλος

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Κώστας Ανανίδας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Ειρήνη Γκόνου, J.Joshua Garrick, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Πασάντας, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Φιλοπούλου.

Άγγελος Παπαδημητρίου

Άγγελος Παπαδημητρίου

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο.

Μάριος Βουτσινάς

Μάριος Βουτσινάς

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Μάριος Βουτσινάς

Παναγιώτης Πασάντας

Σχεδιασμός έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Μάριος Βουτσινάς
Σχεδιασμός καταλόγου: Δημήτρης Μητσιάνης

error: Content is protected !!