ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Ήπειρος έχει την τιμητική της: Το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων πάει Μέγαρο!

Αριστουργηματικές φορεσιές & κοσμήματα έως 100 ετών θα μεταφερθούν από τα Γιάννενα για την παράσταση…

«…Βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας και μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, το ύψος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα και τη λεβεντιά των Ηπειρωτών, την αρετή τους. Στα βήματα των χορευτών μας εκφράζεται άμεσα και αιώνια η χαρά και η λύπη, ο καημός και ο ενθουσιασμός, οι ιστορικές περιπέτειες, η μοίρα των Ηπειρωτών…» είναι ο χαιρετισμός που έστειλε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα) Ιωαννίνων,  Πιπίτσα Δούνια για την μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

unnamed
Το γεγονός που σηματοδοτεί η σημερινή πρόσκληση συμμετοχής μας σε εκδήλωση για την παγκόσμια και πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων με θέμα «Ήπειρος ένας πολιτιστικός θησαυρός» μας συγκινεί και δίνουμε το παρόν και ως μορφωτικός & καλλιτεχνικός οργανισμός αλλά και ως πολίτες .
Περίσσια χαρούμενοι που θα βηματίσουμε με το κλαρίνο του Πέτρο Λούκα Χαλκιά του Σταύρου Καψάλη, του Νίκου Φιλιππίδη του Γιώργου Κοτσίνη και του Χαράλαμπου Χαλκιά.

Γιώργος Κοτσίνης

Γιώργος Κοτσίνης

Το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Ιωαννίνων έτος ίδρυσης 1921) με απόλυτη συνέπεια στα ιδανικά που υπηρετεί, τη διάδοση και την καλλιέργεια της λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης έχει εξασφαλίσει την ηθική δικαίωση και έχει αποθησαυρίσει στην ιματιοθήκη του πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες που θα τέρψουν την όραση και την ψυχή σας.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-2 (1)

Το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων θα φτάσει στην Αθήνα με την χορηγία των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε. Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Σύμβουλου Ηπείρου Α.Ε Νατάσας Τύρου Ούζα, φίλης του Συλλόγου Βαρέως Κάρδιο –Πνευμονοπαθειών του επιχειρηματία Κώστα Φαρμάκη και της εταιρείας «Δωδώνη» θα φιλοξενηθεί και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Petroloukas
Οι θεατές την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου θα παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα αναδείξει την επιβίωση παλαιών τεχνικών και ηχοχρωμάτων στην σύγχρονη οργανοταξία της ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής. Τον σχεδιασμό έχει κάνει ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου, Πέτρο – Λούκας – Χαλκιάς και θα παρουσιαστεί με δεξιοτέχνες του κλαρίνου, Σταύρος Καψάλη, Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Κωτσίνη, Χαράλαμπο Χαλκιά και καταξιωμένους τραγουδιστές : Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Τσιάτρας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου, Ανθούλα Νούση, Γιάννης Καψάλης, Δημήτρης Υφαντής.
Την μουσική επιμέλεια έχει ο δεξιοτέχνης και μουσικολογος Γιώργος Κοτσίνης «… Αν η ελληνική μουσική παράδοση, μας κληροδοτεί κάτι αξιόλογο που να ενδιαφέρει την μουσική ως τέχνη και μάλιστα τέχνη σύγχρονη, αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην τέχνη των μουσικών που εμπνέονται και συνεχίζουν μια παλαιά παράδοση και ειδικότερα πρέπει να στραφεί κανείς στις διαδικασίες που παράγουν την αντίληψη περί μελοποιίας του εμπειροτέχνη, όπως αυτή εμφανίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Η εν λόγω συναυλία, εκ του θέματός της αλλά και του τρόπου προσεγγίσεώς του, συμβάλλει, πιστεύουμε, αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναίρεσης μιας αντίληψης που για πολύ χρόνο υποτιμούσε την μουσική παράδοση. Αυτή η μουσική, εξεταζόμενη και από την σκοπιά του καλλιτέχνη δημιουργού, παρέχει ένα ανυπολόγιστης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση, όσο και για αξιοποίηση…» είναι η σημείωση του μουσικού επιμελητή.

Καλλιτεχνική Δ/νση Πέτρο Λούκας Χαλκιάς, και Mουσική Eπιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Τηλ. 2107282333, www.megaron.gr Τιμές εισιτηρίων: 18(φοιτητικό), 20, 30, 38, 50 Ευρώ.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του, Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου  Παπούλια, Των Υπουργείων, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ, της European Heart And Lung Transplant Federation- EHLT (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνεύμονα) & της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και με την συνεργασία του «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΙΤΙΟΝ»
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥ.ΒΑ.ΚA.Π.Α. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΕΩΣ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

error: Content is protected !!