ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η ύψιστη τιμή από την Γαλλία για τον Αλέκο Φασιανό!

Σε μία ιδιωτική και άκρως συγκινητική τελετή, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφος, ο Αλέκος Φασιανός, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση, μέσω του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, κύριο Patrick Maisonnave, με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών – Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres-.

H Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, κυρία Roselyne Bachelot – Narquine τίμησε τον Φασιανό για την προσφορά του στα Γράμματα και τις Τέχνες στην Γαλλία δίνοντας του την ύψιστη τιμή για έναν εν ζωή καλλιτέχνη. Αυτή η διάκριση υπογραμμίζει πλήρως τον βαθύ θαυμασμό που το γαλλικό κοινό έχει για το έργο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη και αποδίδει φόρο τιμής για την προσφορά του στο Πολιτισμό.

Ο κύριος Patrick Maisonnave δήλωσε την απεριόριστη εκτίμηση στον Έλληνα καλλιτέχνη τονίζοντας πως η τιμή είναι τόσο σπάνια που και ο ίδιος πρώτη φορά βλέπει το συγκεκριμένο παράσημο. Μαζί με τον επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου κύριο Patrick Comoy παρασημοφόρησαν το ζωγράφο.

It’s good to know: Ο Αλέκος Φασιανός έχει τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και ως Ιππότης (Chevallier) και Αξιωματικός ( Officier) της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών από την Γαλλική Κυβέρνηση ολοκληρώνοντας έτσι την σειρά αξιωμάτων που αποδίδεται σε έναν καλλιτέχνη.

Έως και 20 άτομα μπορούν να λάβουν τον τίτλο του Διοικητή κάθε χρόνο, κάνοντας τον Φασιανό κομμάτι μιας λίστας πολιτιστικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Ντέιβιντ Μπόουι, η Μέριλ Στριπ και η Όντρεϊ Χέπμπορν, ενώ ο αριθμός των σύγχρονων καλλιτεχνών που κατέχουν τον τίτλο του διοικητή είναι ακόμη μικρότερος, μεταξύ των οποίων οι Anish Kapoor, William Kentridge, Richard Serra και Nan Goldin.

error: Content is protected !!