ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ δίνει Μαθήματα Ανθρωπιάς

“Οι Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πως να είναι ανθρώπινος”, είπε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού επισκέφτηκε τα κοντέινερ όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες και μίλησε μαζί τους, ζητώντας να μάθει από που ήρθαν, γιατί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην προσφυγική κρίση, η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ, πολυβραβευμένη Βρετανή ηθοποιός, γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση, έρχεται στην Αθήνα για να επισκεφτεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.  “Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, δίνει το πιο σημαντικό μάθημα, το μάθημα της ανθρωπιάς” είπε και ζήτησε κι από άλλα κράτη, όπως η χώρα της η Βρετανία, να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Η βραβευμένη ηθοποιός ευχαρίστηκε όσους εθελοντές και εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων βοηθούν τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα και το Ελληνικό. Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε δημοσιογράφο που της υπέδειξε πως οι περισσότεροι απ’ όσους φιλοξενούνται στον Ελαιώνα είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. “Δεν ξέρω ποιος σας έδωσε αυτές τις πληροφορίες αλλά είναι πολύ λάθος! Είναι άνθρωποι που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους! Σας λέω, οι Έλληνες έδωσαν στον κόσμο κάτι ανεκτίμητο. Και ελπίζω όλοι οι Έλληνες να καταλαβαίνουν πόσο τους θαυμάζουμε. Πρέπει να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει. Και η Ελλάδα μας δείχνει τι πρέπει να γίνει”.

vanesa-2

Σήμερα, Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, στις 19:00 η μεγάλη ηθοποιός θα παρακολουθήσει την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ υπήρξε πάντα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δράμα των προσφύγων της Σμύρνης που γνώρισε μέσω του έργου «Σμύρνη μου Αγαπημένη» την συγκλόνισε. Το σημερινό δράμα των προσφύγων της Συρίας που φτάνουν στα ίδια Ελληνικά νησιά, υπό παρόμοιες συνθήκες και φιλοξενούνται και πάλι από τους Έλληνες την έκανε υπέρμαχο του θέματος. Πρόσφατα, διοργάνωσε φιλανθρωπικές παραστάσεις στο Λονδίνο για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες. Η τραγωδία της Σμύρνης πιστεύει πως θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να μην ζούμε παρόμοιες τραγωδίες.
Στην σημερινή παράσταση θα παραβρεθεί και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν.

 

error: Content is protected !!