ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η παρουσίαση των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και ο πρεσβευτής του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταρχάς θέλω να επισημάνω το ταξίδι της Φλόγας σε όλη την Ελλάδα, συμπιέζοντας ιδιαίτερα το πρόγραμμα ώστε στις 7 ημέρες να περάσουμε απ’ όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες πόλεις και χωριά. Θέλουμε το σύμβολο του Ολυμπισμού να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φωτίσει όλους με τα διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τον Ολυμπισμό και για την τεράστια κληρονομιά που παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ως δώρο σε όλη την ανθρωπότητα. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι ανοίξαμε τη διαδικασία της Λαμπαδηδρομίας για όλο τον κόσμο. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία στον απλό πολίτη να υποβάλλει αίτηση για να τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος και να βιώσει αυτή τη μεγάλη τιμή. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να τις ικανοποιήσουμε όλους. Προχωρήσαμε λοιπόν σε κλήρωση ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς, δίχως αποκλεισμούς».
Ο κ. Καπράλος επισήμανε και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στην Τελετή Αφής στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία. Στην Τελετή Παράδοσης στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι παρούσα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σάκης Βασιλειάδης

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σάκης Βασιλειάδης ανέλυσε τις λεπτομέρειες των Τελετών και της Λαμπαδηδρομίας. «Η Λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει στην Ελλάδα 8 ημέρες, θα καλύψει 3.200 χιλιόμετρα και θα περάσει από 31 πόλεις και 15 αρχαιολογικούς χώρους. Θα γίνουν 28 τελετές, ενώ συνολικά οι Λαμπαδηδρόμοι θα είναι περίπου 600 από 2.500 που ήταν οι αιτήσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στον ελληνικό λαό και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγούς και στην εθελοντική εργασία 1500 ατόμων. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Τελετή Παράδοσης έχουμε προγραμματίσει δύο δρώμενα, ένα με 180 παιδιά από την Ιαπωνία, ενώ από ελληνικής πλευράς θα υπάρχουν 360 παιδιά που θα παρουσιάσουν εικόνες από την ελληνική ιστορία». 

Ο Πρεσβευτής του «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς

Ο Πρεσβευτής του «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς που φόρεσε συμβολικά και τη στολή του Λαμπαδηδρόμου, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για το Παναθηναϊκό Στάδιο. «Από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που ήμουν και πάλι επικεφαλής του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και να είμαι παρών στο μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι αξίες που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Φλόγα εμπνέουν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, είτε είναι αθλητές, είτε απλοί πολίτες. Η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι, είναι αξίες που περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να προχωρήσει μπροστά. Γι΄ αυτό και ομολογώ ότι περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία να έρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο, για να χτυπήσει ξανά η καρδιά μου στο ρυθμό της ίδιας συγκίνησης. Για να νιώσω το ίδιος δέος και την ίδια υπερηφάνεια ως Έλληνας που θέλει να μεταδώσει αυτές τις αξίες σε όλο τον κόσμο. Σας προσκαλώ λοιπόν να μοιραστούμε μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές, γεμίζοντας το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 19 Μαρτίου και να φωνάξουμε όλοι μαζί ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ». Πρώτη Λαμπαδηδρόμος θα είναι η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και αυτή που θα φέρει την Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη.

error: Content is protected !!